Ο Κ. Αγοραστός για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού
«Ο πλανήτης μικραίνει, η γη ξηραίνεται και ερημοποιείται, το νερό και ο αέρας μολύνονται. Το πρόβλημα του μέλλοντος είναι βιολογικό και αντιμετωπίζεται μόνο με την ηθική και βιολογική αφύπνιση των λαών. Αυτό είναι το ηθικό χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές που θέλουν και δικαιούνται να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς μας.
Το διακύβευμα για το βιώσιμο μέλλον είναι η αυτάρκεια: αυτάρκεια σε νερό, που συνεπάγεται αυτάρκεια στη διατροφική αλυσίδα και αυτάρκεια στην ενέργεια. Η κλιματική κρίση λειτουργεί ως τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία, καθώς επηρεάζει αρνητικά, κρίσιμους οικονομικούς τομείς όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός. Η Θεσσαλία αποτελεί μια μικρογραφία της Ελλάδας, ένα καλειδοσκόπιο φυσικής ομορφιάς και μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην εφαρμογή των 17 στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο στρατηγικό όραμα για μια Ευρώπη green και smart. Εδώ στη Θεσσαλία, έχουμε σχεδόν έτοιμο το πιο «πράσινο» και «έξυπνο» έργο στην Ευρώπη, που ωφελεί όλους και δεν βλάπτει κανέναν: το έργο του Αχελώου.
Περιφέρεια συνεχών επιδόσεων και διακρίσεων στη διαχείριση του νερού
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ολοκληρωμένο σχέδιο και βραβευμένη, πρότυπη περιβαλλοντική πολιτική στη διαχείριση του νερού. Τα τελευταία 10 χρόνια, σε συνεργασία με Υπουργεία, Δήμους και ΤΟΕΒ στη Θεσσαλία έχουν ολοκληρωθεί και εξελίσσονται 484 μεγάλα και μικρότερα έργα νερού συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ απ όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έργα που κάνουν πράξη το σύνθημα της Περιφέρειας «ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις», αναγνωρίζονται και βραβεύονται : τρία ευρωπαϊκά και εθνικά βραβεία για την επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας , GREEN AWARD 2021 στην κατηγορία «Πρότυπες Περιβαλλοντικές Πολιτικές σε Περιφέρεια», Best City Award 2022, για την πρότυπη πολιτικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Διαχείριση Νερού, βραβεία για το μεγάλο έργο της ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του νομού Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου, τα έργα νερού στο Δήμο Κιλελέρ και το έργο του φράγματος στο Μαυρομάτι Μαγνησίας.
Ακόμα: έργα υποδομών όπως Λιμνοδεξαμενές, Ταμιευτήρες και Φράγματα, 22 νέα εγγειοβελτιωτικά έργα προϋπολογισμού έως 2,2 εκατ. ευρώ το καθένα, υπογειοποιήσεις αρδευτικών δικτύων σε μήκος άνω των 500 χιλιομέτρων, αδρανοποίηση αρδευτικών γεωτρήσεων και εγκατάσταση συστημάτων inverter για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, αντιπλημμυρικά έργα παντού στη Θεσσαλία, έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε όλους τους οικισμούς με πληθυσμό πάνω από 2.000 κατοίκους και σε οικολογικά ευαίσθητες και τουριστικές περιοχές με μικρότερο πληθυσμό, έργα ύδρευσης που διασφαλίζουν επαρκές, ποιοτικό πόσιμο νερό και προστατεύουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η πίεση στους υδάτινους πόρους αυξάνεται λόγω της υπερεκμετάλλευσης και της κλιματικής αλλαγής. Επενδύουμε στην πρόληψη, σχεδιάζουμε με σύμμαχο τη φύση και ακολουθούμε το δόγμα build back better, δηλαδή έχουμε μια στρατηγική στόχευση ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο μελλοντικούς κινδύνους και να προστατέψουμε τον πολύτιμο και αναντικατάστατο φυσικό πόρο του νερού, που αποτελεί όρο ζωής, επιβίωσης και βιώσιμης ανάπτυξης για τη Θεσσαλία».