Η Ελλάδα στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Νέα ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε σήμερα, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των χωρών που εμφανίζουν μεγάλη αύξηση και θεωρεί πρόωρη την κατάργηση των μέτρων.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 26.785, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 734 στην Π.Ε. Λάρισας.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.029 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 216 (63.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (36.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.408 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 334 (ημερήσια μεταβολή +10.23%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 342 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
ΤΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ
Την εβδομάδα 14 έως 20 Μαρτίου 2022 παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 7 έως 13 Μαρτίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε έξι από τις δεκατρείς (6/13) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε πέντε από τιςδεκατρείς (5/13) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε δύο από τις δεκατρείς (2/13) περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ. Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (+51%), στη Θεσσαλονίκη (+74%), στα Χανιά (+81%) και στην Κέρκυρα (+105%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Περιφέρεια Αττικής (+18%) και στην Πάτρα (+26%). Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-77%) και στο Ρέθυμνο (-33%), ενώ οριακή ήταν η πτώση στο Ηράκλειο (-25%), στην Αλεξανδρούπολη (-23%) και στην Ξάνθη (-17%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στη Λάρισα (+1%) και στο Βόλο (-1%).
Ο Π.Ο.Υ.
Ανάμεσα στις χώρες που κατάργησαν πολύ «βάναυσα» τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού ώστε τώρα να εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων, κατέταξε την Ελλάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ειδικότερα, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε σημείωσε «οι χώρες στις οποίες βλέπουμε ιδιαίτερη αύξηση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία» σημείωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Όπως τόνισε ταυτόχρονα, ο κύριος λόγος πίσω από την αύξηση είναι πιθανότατα η παραλλαγή BA2, η οποία είναι πιο μεταδοτική, αλλά όχι πιο επικίνδυνη από άλλες παραλλαγές. Αλλά «οι χώρες αυτές, ήραν βάναυσα τους περιορισμούς στη διασπορά, από πάρα πολλούς σε πολύ λίγους», είπε.
Παράλληλα ανέφερε ότι η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση σε 18 από τις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ, δηλώνοντας ωστόσο «αισιόδοξος αλλά σε εγρήγορση».
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του Covid στην Ευρώπη μειώθηκε απότομα μετά από μια κορύφωση στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά από τις αρχές Μαρτίου αυξάνεται και πάλι.
Την τελευταία εβδομάδα, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 5,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 12.496 θάνατοι στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε σχεδόν 194,4 εκατομμύρια και τον αριθμό των θανάτων σε πάνω από 1,92 εκατομμύρια.