ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΛΥΚΟΥΔΙ

Το Λυκούδι επισκέφτηκε η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Καραγιώργου Αικατερίνη, όπου και παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Λυκουδίου κ. Καραβαγγέλη Λάζαρου και του Προϊσταμένου του Δ. Σ. Λυκουδίου κ. Βαλδούμα Χαράλαμπου. Αφορμή στάθηκε το σχολικό μνημόσυνο που τελείται κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

Ο Προϊστάμενος του Δ.Σ. Λυκουδίου αναφερόμενος σχετικά δήλωσε: ‘‘…εμείς εδώ στο Λυκούδι τελούμε και το σχολικό μνημόσυνο, για να τιμήσουμε αυτούς που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του σχολείου και κυρίως τον ιερέα Αλέξη Παπαλεξίου. Το σχολείο ιδρύθηκε το 1885 με ενέργειες του ιερέα Αλέξη Παπαλεξίου. Τα χρόνια εκείνα το Λυκούδι ήταν τουρκοκρατούμενο, όπως και η γύρω περιοχή. Επομένως οι δυσκολίες ήταν πολύ μεγάλες. Ο φωτισμένος αυτός ιερέας πρέπει να είναι καύχημα και παράδειγμα για μας τους νεότερους κατοίκους του Λυκουδίου.

Το σχολείο του Παπαλέξη καταστράφηκε το 1934. Ο ίδιος ιερέας πρωτοστάτησε στην καθιέρωση ετήσιου μνημόσυνου υπέρ των δωρητών και ευεργετών του σχολείου. Ακολουθώντας το παράδειγμα των δωρητών, συνεχίζεται μέχρι σήμερα η προσφορά των κατοίκων του Λυκουδίου υπέρ του σχολείου. Τέτοιες προσφορές έκαναν και φέτος οι κάτοικοι του χωριού’’, (κείμενο του Γεωργούλα Βασιλείου, συνταξιούχου εκπαιδευτικού).

Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, παίρνοντας το λόγο δήλωσε: ‘‘Αποτελεί τιμή και συγκίνηση για εμένα, ως Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, η πρόσκληση που μου απευθύνατε για το Σχολικό Μνημόσυνο που τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Λυκουδίου. Ένα μνημόσυνο που τελείται επί σειρά πολλών ετών, μια τόσο σημαντική ημέρα για τον ορθόδοξο χριστιανισμό, την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την «Κυριακή της Ορθοδοξίας».

Μια ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, η οποία πραγματοποιείται σε ανάμνηση της λήξης της «εικονομαχίας», σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων. Μετείχαμε σήμερα στο Σχολικό Μνημόσυνο της Τοπικής Κοινότητας Λυκουδίου για την αναγνώριση της προσφοράς όλων όσων συνέβαλαν έμπρακτα στην ίδρυση, την ανέγερση και την ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών του ιστορικού σχολείου Λυκουδίου κατά το πέρασμα των χρόνων, όλων όσων ενδιαφέρθηκαν εμπράκτως για την εκπαίδευση των μαθητών και των μαθητριών μας και κατ’ επέκταση για την παροχή μιας ποιοτικότερης εκπαίδευσης και αυτό αποτελεί το κληροδότημά σας στις επόμενες γενιές.

Η ενέργεια να καθιερωθεί το Σχολικό Μνημόσυνο στη μνήμη αυτών που έχουν φύγει από τη ζωή και υπέρ των δωρητών και ευεργετών, αποτελεί, πλέον, έναν μακρόβιο σημαντικό θεσμό που πρέπει να συνεχισθεί καθώς η καθιέρωση του Μνημόσυνου επιλύει προβλήματα οικονομικών πόρων και υπηρετεί τις αξίες της προσφοράς υπέρ των κοινωνικών αγαθών όπως είναι και της Παιδείας. Ο Σεβασμιότατος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λυκουδίου, οι Αιρετοί Εκπρόσωποι του Δήμου Ελασσόνας, οι Φορείς της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού Λυκουδίου είναι άξιοι συγχαρητηρίων που συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια τέτοια προσπάθεια, συμβάλλοντας ενεργά στη συνέχεια αυτής της παράδοσης μεγιστοποιώντας το παιδαγωγικό έργο που συντελείται σήμερα στο σχολείο μας.

Η Δ/νση ΠΕ Λάρισας παρέχει και τη δική της ισχυρή ηθική δέσμευση ότι θα συμβάλλει και στο μέλλον σε αυτή την πρωτοβουλία και θα υποστηρίζει «παντί τρόπῳ» την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Λυκουδίου”.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας συναντήθηκε με τους Διευθυντές και Προϊσταμένους των σχολικών μονάδων της περιοχής Ελασσόνας όπου και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την εκπαίδευση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ