ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

«Διαφορετικά οδηγούμαστε σε καρτέλ», υποστήριξε ο Λαρισαίος βουλευτής

Τροπολογία κατέθεσε στη βουλή για την ονομασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, μαζί με ακόμη 8 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Λαρισαίος πολιτικός μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής, υποστήριξε πως η αφαίρεση της ονομασίας από τους διήμερους αποσταγματοποιούς, θα έχει ως αποτέλεσμα στην αγορά θα μείνει μόνο η συστηματικοί ποτοποιία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί καρτέλ.

Έχοντας έντονο διάλογο με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο, ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως «από τη στιγμή που έχει αναγνωριστεί το προϊόν κάθε κράτος – μέλος δύναται να τροποποιεί, να βελτιώνει τις προδιαγραφές και έτσι και έγινε το 2017. Γι’ αυτό και ο Κανονισμός του άρθρου 31, δίνει τη δυνατότητα να αλλαχθεί αυτός ο φάκελος, να τροποποιηθεί, όπως ζητάνε οι διήμεροι παραγωγοί τσικουδιάς στην Κρήτη, του τσίπουρου στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία».

Αναλυτικότερα ανέφερε: «Στη δεκαετία του 1980, το 1986 ή το 1987, κατοχυρώθηκαν ως γεωγραφικές ενδείξεις τέσσερα προϊόντα. Πρώτο, Τσικουδιά Κρήτης. Δεύτερο, Τσίπουρο Θεσσαλίας. Τρίτο, Τσίπουρο Μακεδονίας. Και τέταρτο, Τσίπουρο Τυρνάβου. Από το 1986 και 1987, η προστασία αυτή ήταν έναντι των άλλων χωρών. Η Ιταλία αντίστοιχα, κατοχύρωσε την Γκράπα. Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Ισπανοί, να χρησιμοποιήσουν ότι βγάζουν Ισπανικό τσίπουρο.

Μέχρι και σήμερα, αυτά τα προϊόντα μπορούν να τα εμπορευθούν όλοι, είτε είναι οι διήμεροι, που συνήθως είναι οι αγρότες, είτε είναι οι συστηματικοί ποτοποιοί, οι μεγάλες βιομηχανίες. Δεν αναφέρομαι στα των φορολογικών, αλλά καθαρά στην ονομασία μέχρι και σήμερα. Δυστυχώς, το 2017 κατατέθηκε ένας τεχνικός φάκελος, και σκοπίμως λέω τεχνικός και δεν ήταν πολιτική απόφαση, ο όποιος τεχνικός φάκελος δεν ωφελεί ούτε τους αποσταγματοποιούς τους διήμερους, αλλά ούτε και τους συστηματικούς. Γιατί το μόνο που κάνει είναι ότι κάνει ζημιά στους διήμερους, διότι αυτός ο φάκελος λέει ότι πλέον θα μπορεί δικαιούχος στο τσίπουρο και την τσικουδιά να είναι αυτός ο οποίος το εμφιαλώνει, αλλά θα το παράγει παραδοσιακά. Αδιέξοδο.

Οι άνθρωποι που το παράγουν παραδοσιακά σε όλη την Ελλάδα το τσίπουρο και την τσικουδιά, δεν μπορούν να το εμφιαλώσουν, διότι, σύμφωνα με τον νόμο περί αιθυλικής αλκοόλης, το ν.2424/2001, όχι το ν. 2960, που είναι ο τελωνειακός, απαγορεύεται η εμφιάλωση στους διήμερους και μπορούν να το πουλάνε χύμα. Οι δε συστηματικοί, ενώ μπορούν να το εμφιαλώσουν, δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να το παράξουν παραδοσιακά. Είδατε κάποιον; Ερώτηση, μέχρι σήμερα, κύριε Υπουργέ, έκανε χρήση αυτού του φακέλου – μπορεί να κάνω λάθος – έστω μία εταιρεία συστηματικής ποτοποιίας; Αυτό τι σημαίνει ότι είναι ανώφελο και για αυτούς, ότι αυτός ο φάκελος δεν βοηθά ούτε αυτούς, απλά ζημιώνει τους διήμερους.

Έρχεται το ερώτημα τώρα, μπορείτε να το αλλάξετε; Γιατί το να λέτε ότι «κοιτάξτε εδώ τι έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση», αυτό, ειλικρινά, δεν είναι μια υπεύθυνη αντιμετώπιση. Το θέμα είναι ότι σήμερα, με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μεθαύριο, απαλείφετε τον όρο τσίπουρο και τσικουδιά και μπορεί κάποιος βουλευτής, ειδικά κυβερνητικός, να πει ότι υποχρεώνεται η Κυβέρνηση. Υποχρεώνεστε; Κατά την άποψή μας, δεν υποχρεώνεστε, γιατί αν ήσασταν υποχρεωμένοι να απαλείψετε τον όρο τσίπουρο και τσικουδιά, θα κάνατε κάτι πολύ απλό. Θα αναφερόταν αυτή η υποχρέωση στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, οπότε είναι δικαιολογία το ότι ήταν λάθος, ξεκάθαρα.

Διότι ξέρετε ποια είναι η ζημιά; Θα δημιουργηθούν καρτέλ. Εκτός αν αυτό θέλετε. Από τη στιγμή που ο διήμερος δεν θα μπορεί να το παράγει εμπορικά, τι θα το κάνει το τσίπουρο ή την τσικουδιά; Σήμερα μπορεί και το πουλάει, διότι υπάρχουν οι διήμεροι και οι συστηματικοί.  Μετά στην αγορά θα μείνει μόνο η συστηματικοί ποτοποιία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί καρτέλ, κύριε Υπουργέ, εκτός αν αυτό θέλετε. Συνεπώς, νομικά δεν δεσμεύεστε ούτε από τον τεχνικό φάκελο, ξεκάθαρο, και να βρεθεί ένας σε αυτή την αίθουσα, να πει, «ναι, δεσμεύομαι νομικά να απαλείψω τον όρο τσίπουρο ή τσικουδιά», όπως και να χαρακτηρίσει κάποιος αυτόν τον τεχνικό φάκελο, ο όποιος κατατέθηκε το 2017.

Συνεπώς, πρέπει να αντικαταστήσετε το άρθρο 27, αλλά και το 34, έχω την εντύπωση, που απαλείφει τη λέξη τσίπουρο και τσικουδιά, αφενός και αφετέρου, να δηλώσετε, ναι, ότι μπορείτε, έχετε την πολιτική βούληση – είναι καθαρά τώρα θέμα πολιτικό – να τροποποιήσετε τον φάκελο.

Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, το άρθρο 31 το ορίζει! Μπορεί να τροποποιηθεί ο φάκελος ξεκάθαρα, διότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του κράτους – μέλους η κατάθεση του φακέλου, δεν είναι υποχρέωση. Σας είπα ότι από τη δεκαετία του ’80 κατοχυρώθηκαν ως γεωγραφικές ενδείξεις αυτά τα προϊόντα. Εν συνεχεία, μπορεί κάθε κράτος – μέλος να καταθέτει φακέλους για να βελτιώνει, να αποσαφηνίζει ό,τι κατά την άποψή του. Αυτοί οι φάκελοι, όμως, μπορούν να τροποποιηθούν και δεν είναι δικαιολογία ότι σήμερα απαλείφετε τον όρο τσίπουρο και τσικουδιά με την ύπαρξη του τεχνικού φακέλου.

Κλείνω με το γεγονός ότι φαίνεται πόσο μεγάλη εμπορική αξία έχει η νόμιμη ονομασία, η συνήθης, τσίπουρο και τσικουδιά, από τη στάση κάποιων συγκεκριμένων από την συστηματική ποτοποιία, οι οποίοι, με αυτό το νομοσχέδιο εάν θα ψηφιστεί ως έχει, θα είναι οι αποκλειστικοί δικαιούχοι εμπορίας των προϊόντων τσίπουρο και τσικουδιά».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ