ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

Τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ που συζητείται στη Βουλή, σχετικά με τη διατήρηση της παραδοσιακής ονομασίας του ‘’τσίπουρου’’ και της ‘’τσικουδιάς’’ για τους μικρούς διήμερους αποσταγματοποιούς, κατέθεσε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, από κοινού  με Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο κείμενο της τροπολογίας, μεταξύ άλλων, για το φλέγον αυτό ζήτημα επισημαίνονται τα εξής:

«Η διήμερη απόσταξη τσίπουρου και τσικουδιάς αποτελεί σημαντική παραγωγική διαδικασία, με την οποία συμπληρώνουν το εισόδημά τους περί τα 380.000 αγροτικά νοικοκυριά. Από αυτήν, διαχρονικά, παράγεται το προϊόν που στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού έχει ταυτισθεί με τις ονομασίες «τσίπουρο» και «τσικουδιά».

Πρόκειται για μία υπερεκατονταετή παραδοσιακή πρακτική, από την οποία παράγονται αποστάγματα εξαιρετικής ποιότητας, από τοπικές πρώτες ύλες των ίδιων των αμπελουργών-διήμερων αποσταγματοποιών, τα οποία δικαιούνται να φέρουν την διαχρονική συνήθη ονομασία τους. Τέλος, η ίδια η καλή φήμη του «τσίπουρου» και της «τσικουδιάς» και η ταύτισή τους στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού με την Ελλάδα και τις αγροτικές περιοχές της, οφείλεται ακριβώς στους διήμερους αποσταγματοποιούς.

Ως εκ τούτου, πρέπει η ονομασία αυτή να διατηρηθεί, με κατάλληλες προσθήκες που επιτρέπουν τη διάκριση των αποσταγμάτων των διήμερων αποσταγματοποιών, από τα αποστάγματα των συστηματικών αποσταγματοποιών.

Για το λόγο αυτό, ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας του Ν.2960/2001 κατοχύρωσε το δικαίωμα των μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων) στην παραδοσιακή ονομασία «τσίπουρο» και «τσικουδιά» προβλέποντας, στην παρ. 1 του άρθρου 82, ότι «το τσίπουρο ή η τσικουδιά που παρασκευάζεται από απόσταγμα στεμφύλων σταφυλιών και λοιπών επιτρεπόμενων υλών από τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους), σύμφωνα με την παράγραφο Ε` του άρθρου 7 του ν. 2969/2001…».

Η Κυβέρνηση, με εντελώς απαράδεκτο τρόπο και σε βάρος των μικρών διήμερων αποσταγματοποιών, με τη διάταξη του άρθρου 27 του εν λόγω Σχεδίου Νόμου, τους αφαιρεί το δικαίωμα να αποκαλούν το προϊόν τους με την παραδοσιακή ονομασία «τσίπουρο» και «τσικουδιά», πράξη που, πέραν των άλλων, αντιβαίνει στους σχετικούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και Οδηγίες».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε από την Κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την πρότασή μας για την αντικατάσταση του εν λόγω άρθρου, ώστε να διατηρηθεί η δυνατότητα χρήσης της παραδοσιακής ονομασίας ‘’τσίπουρο’’ και  ‘’τσικουδιά’ από τους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ