Χ. ΚΕΛΛΑΣ: ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΥΣ ΠΟΥ «ΛΟΓΓΙΑΣΑΝ» ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ

«Προχωράμε στην εμβληματική μεταρρύθμιση που αφορά τους δασωθέντες αγρούς. Πρόκειται για εκτάσεις που “λόγγιασαν”, επειδή αφέθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους για διάφορους λόγους, αλλά με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου επανέρχονται στην προηγούμενη χρήση τους

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, τις συντάξεις ομογενών και άλλες διατάξεις, προσθέτοντας:

«Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας και, εφόσον υπάρχουν αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960, βάσει τίτλων ιδιοκτησίας, οι κάτοχοι των δασωθέντων αγρών μπορούν να ζητήσουν αλλαγή χρήσης, για αγροτική ή δενδροκομική εκμετάλλευση, έως και 30 στρέμματα. Η πρόβλεψη αυτή δίνει τη δυνατότητα στους καλλιεργητές να επενδύσουν σε νέες καλλιέργειες  χαμηλού ή μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος».

Ο Λαρισαίος πολιτικός ανέδειξε διατάξεις του νομοσχεδίου για την κοινωνική ασφάλιση και τη βελτίωση δημόσιων υποδομών υγείας, υπογραμμίζοντας:

«Η κυβέρνηση στηρίζει τους ομογενείς, που παλιννόστησαν από την Αλβανία και την πρώην ΕΣΣΔ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λάβουν εθνική σύνταξη, έπειτα από 30 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα και όχι 40, με αφετηρία το 1992. Το συγκεκριμένο μέτρο θα διατηρηθεί έως το 2032, οπότε τα 40 έτη θα ισχύσουν για όλους.

Όσον αφορά την περίθαλψη, διαμορφώνονται οι νομικές προϋποθέσεις, ώστε να υλοποιηθούν ταχύτερα έργα, που αφορούν τη βελτίωση δημόσιων υποδομών υγείας, μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ή του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί βασικό άξονα για το νέο ΕΣΥ, που οφείλουμε να εξασφαλίσουμε για τους συμπολίτες μας με το πέρας της πανδημίας».

Ο Χρήστος Κέλλας εστίασε στη ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος έλλειψης εργατικών χεριών, σημειώνοντας:

«Τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου είχα κατ’ επανάληψη μεταφέρει στους αρμόδιους υπουργούς το αίτημα των αγροτών της Λάρισας και της Θεσσαλίας για αύξηση του αριθμού των μετακλητών εργατών γης σε σταθερό πλαίσιο, προκειμένου να εξασφαλίζεται η συλλογή της συγκομιδής.

Με το παρόν σχέδιο νόμου, ορίζεται το νέο καθεστώς εισδοχής αλλοδαπών για εποχική εργασία, με άδεια παραμονής έως και 9 μήνες ανά 12μηνο και διάρκεια έως 5 έτη, ώστε να μην εκδίδεται κάθε χρόνο νέα θεώρηση εισόδου στη χώρα, που αποτελούσε εμπόδιο για τους αγρότες μας στην προσέλκυση αλλοδαπών εποχικών εργατών.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και οργανωμένο πλαίσιο απασχόλησης, που προστατεύει τους εργάτες, χωρίς ο χρόνος διαμονής και εργασίας τους στη χώρα μας να συνυπολογίζεται σε ενδεχόμενη απονομή ιθαγένειας».

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ανέλυσε τα άρθρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την τοπική αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας:

«Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς συνιστά μια μεγάλη τομή για τη δημόσια διοίκηση. Μετά το εμβληματικό μεταρρυθμιστικό έργο της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), το κράτος αποκτά έναν ελεγκτικό μηχανισμό, που θα εποπτεύεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ανανεώνεται σε ετήσια βάση ενισχύοντας τη διαφάνεια και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, λαμβάνεται μέριμνα, ώστε οι ΟΤΑ να μπορούν να καλύπτουν λειτουργικές δαπάνες, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού,  μέσω των ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα αναμόρφωσης των προϋπολογισμών του 2022, εφόσον διαπιστώνονται προβλήματα στην εκτέλεσή τους.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις για τους δημότες, όπου παρέχονται οι δυνατότητες δήλωσης ή και διόρθωσης στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και χρήσης ακινήτου έως 30 Ιουνίου 2022, καθώς και η διευκόλυνση της χορήγησης βεβαίωσης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) μέσω κατάθεσης ποσού εγγύησης, απόφασης του δημοτικού συμβουλίου είτε κι αποδοχής των οφειλών από τον αγοραστή».

Ο Λαρισαίος βουλευτής αναφέρθηκε, ακόμη, στη μεταφορά των Γενικών Διευθύνσεων Δασών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την οποία χαρακτήρισε ως «σημαντική αλλαγή, που θα επιτρέψει στον κρατικό μηχανισμό να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και καλύτερο συντονισμό στην αντιμετώπιση μεγάλων πυρκαγιών». Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε την αντιπολίτευση να αντιμετωπίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με σοβαρότητα και να μην φορά κομματικές «παρωπίδες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ