ΤΡΙΗΜΕΡΟ «ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ» ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (VIRTUAL MOBILITY) ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΡΥΑΣ!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο «εικονικής» κινητικότητας (virtual mobility) που διοργάνωσε το Νηπιαγωγείο Καρυάς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματοςErasmus+ KA229με τίτλο “Μία ματιά στο μέλλον: Περιβάλλον και Υγιεινές Συνήθειες / A glancetothefuture: environmentandhealthyhabits”.Για πρώτη φορά, οι έτεροι του προγράμματος από 3άλλεςχώρες (Ισπανία, Ιταλία, και Βουλγαρία) στις 21, 22 και 23 Μαρτίου 2022 επισκέφτηκαν «εικονικά» την Ελλάδα, και περιηγήθηκαν στα -απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς- τοπία του Ολύμπου και στη μαγευτική Καρυά.

Η συγκεκριμένη εικονική κινητικότητα έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις φυσικές και πολιτιστικές πτυχές της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου καθώς –εκτός των άλλων-το ταξίδι περιλάμβανε περιήγηση από τον Όλυμπο έως και το Κάστρο του Πλαταμώνα. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενδιαφέροντα διαδικτυακά εργαστήρια σχετικά με την παρασκευή κεραλοιφής και βαλσαμόλαδου, χρησιμοποιώντας τα θαυματουργά βότανα του Ολύμπου, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές στη μυθολογία, στους 12 Θεούς του Ολύμπου, στη χλωρίδα και στην πανίδα της περιοχής, καθώς επίσης και στην υγιεινή μεσογειακή διατροφή.

Οι πολυπληθείς αλληλεπιδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης μαθητές & εκπαιδευτικοί από τις 4 χώρες, αναρτήθηκαν –επίσης-στην πλατφόρμα τουEtwinning στον αντίστοιχο διαδικτυακό χώρο του προγράμματος, ώστε να είναι διαθέσιμοι σε όλους τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς. Για την αξιολόγηση του προγράμματος επιλέχτηκε το συνεργατικό διαδικτυακό εργαλείο Storyjumper όπου οι μαθητές όλων των σχολείων αποτύπωσαν την γνώμη τους για την τριήμερη συμμετοχή τους στην εικονική κινητικότητα.

Οι συμμετέχοντες από όλα τα κράτη δεν παρέλειψαν να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους τόσο για την άριστη διοργάνωση εκ μέρους των Ελλήνων εκπαιδευτικών, όσο και για το πλούσιο επιμορφωτικό υλικό που παρουσιάστηκε, υλικό που έδωσε στους συμμετέχοντες -μαθητές και εκπαιδευτικούς-την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή μετη μαγεία που απορρέει από τις χιονισμένες βουνοκορφές του Ολύμπου…

Οι Υπεύθυνες Νηπιαγωγοί  (Αικατερίνη Λιόβα & Σταυρούλα Κουβέλα ) με τη λήξη των εκδηλώσεων τόνισαν πως ήταν μια μοναδική εμπειρία μαθητών και εκπαιδευτικών που αναμφίβολα θα μείνει ανεξίτηλη στο πέρασμα των χρόνων, και ευχαρίστησαν θερμά για τη συμμετοχή, την αρωγή και την υποστήριξη:

  • ΤονΔρ. ΑλέξανδροΠαπαχατζή,Καθηγητή Δενδροκομίας Παν. ΘεσσαλίαςΤμ. Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας ,Δν/τηΕργ.”Δενδροκηπευτικών&ΕδαφικώνΠόρων, HORTLAB”ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ,
  • Την προϊσταμένη του Περιβαλλοντικού κέντρου Ανατολικού Ολύμπου κα.Βικτωρία Μπεκιροπούλου,
  • Τον υπεύθυνο του περιβαλλοντικού κέντρου Κισσάβου-Ελασσόνας κ. Σπανό Κώστα
  • Την κα. Χατζηπαναγιώτου Μένη, οικοτέχνη με σπουδές Γεωπονίας, ιδιοκτήτρια εργαστηρίου “Rosemarino”
  • Tην Διαιτολόγο-Διατροφολόγο M.sc.ΜαρίαΠαπαζιάκα,

καθώς επίσης –ιδιαιτέρως- τη Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κα. Καραγιώργου Αικατερίνη και τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Γάτσα Νικόλαο, οι οποίοι -επιπλέον– τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν την εκδήλωση.

Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε:

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Την πρώτη μέρα οι χώρες παρουσίασαν το σχολείο τους, τους εκπαιδευτικούς τους, τους μαθητές τους και την περιοχή τους. Στη συνέχεια, οι μαθητές πραγματοποίησαν μια εικονική επίσκεψη στο Κάστρο του Πλαταμώνα, με λογισμικό διαδικτυακής παρουσίασης που επιμελήθηκε η κα.Βικτώρια Μπεκιροπούλου, προϊσταμένη του Περιβαλλοντικού κέντρου Ανατολικού Ολύμπου Έμαθαν για τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από την Ιστορία της χώρας, αλλά και για το περιβάλλον όπου βρίσκεται το κάστρο.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Η δεύτερη μέρα, ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς της Διευθύντριας της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κας ΚαραγιώργουΑικατερίνης, και του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Γάτσα Νικολάου. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε διαδικτυακό εργαστήριο για τον Όλυμπο που επιμελήθηκε ο καθηγητής,Διευθυντής του Εργαστηρίου Κηπουρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Παπαχατζής Αλέξανδρος. Οι μαθητές έμαθαν για τον Όλυμπο, τους δώδεκα θεούς και άλλες πτυχές της ελληνικής μυθολογίας. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε ειδικότερα στα βότανα και τις χρήσεις τους.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2023

Η Τρίτη μέρα ξεκίνησε με το εικονικό ταξίδι που επιμελήθηκε ο κ. Σπανός Κώστας, υπεύθυνος του Περιβαλλοντικού κέντρου Κισσάβου Ελασσόνας. Περιηγηθήκαμε στη φύση του βουνού του Ολύμπου, στη βλάστηση, στα ζώα, στις κορυφές του Ολύμπου κορυφών και σε όλες τις δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες στο βουνό.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο για την « προετοιμασία βαλσαμόλαδου» από την κ. Χατζηπαναγιώτου Μένη, ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου“Rosmarino’’ Τελειώσαμε με την ενδιαφέρουσα παρουσίαση σχετικά με την υγιεινή διατροφή, τη διατροφική πυραμίδα και τη σημασία της διατροφής από την κ. Μαρία Παπαζιάκα M.sc. Διαιτολόγο – Διατροφολόγο.

Για να δείτε φωτογραφίες από τη δράση πατήστε ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ