Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΦΩΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΥΝ

Στις εκδηλώσεις μνήμης των 112 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών Αγροτών το 1910, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη και εκπροσώπησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ , Νίκο Ανδρουλάκη.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, η Ευαγγελία Λιακούλη επεσήμανε τα εξής:

«Σήμερα, 112 χρόνια από τον θρυλικό ξεσηκωμό των Αγροτών Αγωνιστών της θεσσαλικής γης, όλοι στεκόμαστε με δέος μπροστά στους γνωστούς και άγνωστους πρωταγωνιστές εκείνου του αγώνα, που ζύμωσαν τον ιδρώτα τους με το αίμα τους κ αυτό το ‘χώμα βάφτηκε κόκκινο’.
Η στυγερή δολοφονία του πρωτεργάτη Αγωνιστή Μαρίνου Αντύπα, της φωτεινής αυτής και ηρωικής μορφής, μάρτυρα και απόστολου της απαλλοτρίωσης των τσιφλικιών, άναψε τη φλόγα που συνέχισε να σιγοκαίει και να οδηγεί, σαν αναμμένη δάδα, τους πολύμορφους αγροτικούς αγώνες από τότε έως και σήμερα.
Στην μνήμη αυτών των νεκρών, των αφανών ηρώων που διεκδίκησαν τη Γη και την Ελευθερία που τους άξιζε, οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους δίκαιους αγώνες των αγροτών.
Ιδιαίτερα σήμερα, οι αγρότες μας δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την υγειονομική, οικονομική, κλιματική και ενεργειακή κρίση που σφυροκοπούν τη χώρα και βρίσκονται, κυριολεκτικά, στα όρια της επιβίωσης.
Το υψηλό κόστος παραγωγής και ειδικά της ενέργειας, του πετρελαίου, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών ,
η έξαρση των ελληνοποιήσεων
η περιθωριοποίηση των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των συνεταιρισμών, των ομάδων, των ΤΟΕΒ και της μεταποίησης από την δυνατότητα χρήσης ΑΠΕ
η μη προσαρμογή των ασφαλιστικών κανονισμών του ΕΛΓΑ και η ανυπαρξία στοιχειώδους προετοιμασίας για τις αυξανόμενες ζημιές από την κλιματική αλλαγή,
η στοχοποίηση της κτηνοτροφίας
η αδιαφορία ή αδυναμία εφαρμογής στοιχειωδών κανόνων στην αγορά,
η αλλοπρόσαλλη τακτική στην εφαρμογή των ενισχύσεων λόγω της πανδημίας
η ανυπαρξία στοιχειώδους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και η έλλειψη ρευστότητας,
η μη αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων
η έλλειψη εργατικών χεριών στην ύπαιθρο
η αδυναμία στήριξης των προϊόντων της χώρας στην ΕΕ και στις διεθνείς συμφωνίες, η αδυναμία προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων
η αντιπαραγωγική αξιοποίηση των πόρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020
δημιουργούν συνθήκες απαγορευτικές για τον αγροτικό κόσμο της χώρας και τον οδηγούν μακριά από τη γη του και τις καλλιέργειες.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση απαντά μέτρα ετεροχρονισμένα και ανεπαρκή.
Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, από την πρώτη στιγμή, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στάθηκε στο πλευρό των αγροτών, προτείνοντας συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, με στόχο να κάνουμε ανθεκτικότερο τον πρωτογενή τομέα, να διασφαλίσουμε την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αλλά και να δώσουμε υπεραξία στον αγροδιατροφικό κλάδο, όσον αφορά στα εισοδήματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.
Ειδικότερα, προτείναμε βραχυπρόθεσμα
Επιστροφή ΕΦΚ Πετρελαίου και κάλυψη της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου
Εφαρμογή της ενίσχυσης ρεύματος για όλη την καλλιεργητική περίοδο, με εφαρμογή πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος
κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργεια και κάλυψη.
Ενίσχυση με κάθε τρόπο της χρήσης όλων των μορφών ΑΠΕ (βιομάζα, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία κλπ)
Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του δικτύου υψηλής διασυνδεσιμότητας για την αξιοποίηση της παραγωγής ΑΠΕ από τους αγρότες και τις οργανώσεις τους.
Κατεύθυνση των ενισχύσεων στήριξης για την είσοδο νέων γεωργών στη δημιουργία υποδομών με επιστημονική στήριξη και εκπαίδευση των αγροτών για να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για προσαρμογή στις ζημιές από την κλιματική αλλαγή
Προστασία των φυσικών πόρων εδάφους και νερού και προώθηση κατά προτεραιότητα των έργων αποταμίευσης, διαχείρισης και εξοικονόμησης του αρδευτικού νερού.
Ενδυνάμωση και στήριξη της εξωστρέφειας με εστίαση σε συγκεκριμένα ποιοτικά προϊόντα της χώρας
Εφαρμογή μέτρων μέγιστης συνέργειας με τον τουρισμό για βιώσιμα εισοδήματα στους αγρότες και τοποθέτηση (γνωριμία και απόκτηση μόνιμης σχέσης) με τα ποιοτικά προϊόντα μας
Κρατώντας ως πολύτιμο φυλαχτό το απαράμιλλο θάρρος και την υπέρτατη αυτοθυσία των Αγροτών Αγωνιστών του Κιλελέρ και όλης της Θεσσαλίας στη μνήμη και στην καρδιά μας, αντλούμε την απαραίτητη δύναμη και τόλμη για να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ