Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΠΑΓΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

O ΙΣΧΥΡΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ που έπληξε την αγροτική παραγωγή δυο φορές μέσα στο μήνα Μάρτη, έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφεί μεγάλο ποσοστό της παραγωγής των δενδροκαλλιεργητών της Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ. Η καταστροφή  ανέρχεται στο εκατό τις εκατό κυρίως σε αμύγδαλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, αλλά και σε δαμάσκηνα, αχλάδια, ποικιλίες των οποίων βρίσκονται στα ευαίσθητα στάδια της ανθοφορίας.

Για τέταρτη  συνεχόμενη χρονιά ένα ακόμη χτύπημα στο εισόδημα των αγροτών έρχεται να προστεθεί στα δυσβάστακτα βάρη με τα οποία έχουν φορτώσει τα τελευταία χρόνια τους μικρούς και μεσαίους αγρότες οι πολιτικές της Ε.Ε. και των Ελληνικών Κυβερνήσεων.

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος εξελίσσεται σε μια δυσβάσταχτη οικονομικά χρονιά. Οι τιμές των λιπασμάτων, των σπόρων, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, των ζωοτροφών, του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου,  έχουν εκτιναχτεί σε πρωτοφανή δυσθεώρητα ύψη και δεν μπορούν να καλυφθούν από τα πενιχρά εισοδήματα του αγροτικού κόσμου, καθιστώντας τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες. Την ίδια στιγμή αυξάνονται καθημερινά οι τιμές των βασικών αγαθών,  της θέρμανσης κλπ, καθιστώντας την αξιοπρεπή διαβίωση  προνόμιο των λίγων (βιομηχάνων, εφοπλιστών, κλινικαρχών, μεγαλοεπιχειρηματιών) για τα συμφέροντα  των  οποίων εργάζεται η Κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι εργάτες, οι μικροεπαγγελματίες, οι συνταξιούχοι και  τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι ίδιες. Είναι αποτέλεσμα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της αντιαγροτικής, αντεργατικής, πολιτικής που υλοποιείται με στόχο να θωρακίσει και να διευρύνει την κερδοφορία του κεφαλαίου, διαλύοντας την δημόσια δωρεάν υγεία, την πρόνοια την παιδεία. Έχουν λοιπόν κοινά συμφέροντα και τα αιτήματα που προβάλλουν για  μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και τους οικιακούς λογαριασμού πρέπει να αντιμετωπιστούν με κοινό αγώνα.

Η συνέχιση των αγώνων με μεγαλύτερη συμμετοχή, η συσπείρωση στους αγροτικούς συλλόγους αποτελούν προϋπόθεση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους .

Ζητάμε  από  την κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των πληγέντων παραγωγών του νομού μας με συγκεκριμένα μέτρα. Μετά από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια ολοσχερούς καταστροφής, απαιτείται ειδικό πρόγραμμα παράλληλης στήριξης των παραγωγών και των τοπικών κοινωνιών, εκτός των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Ζητάμε   Να μην πληρώσουν οι αγρότες τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Να απεμπλακεί άμεσα η χώρα από οποιαδήποτε συμμετοχή στον πόλεμο της Ουκρανίας που επηρεάζει ιδιαίτερα το κόστος στην αγροτο-κτηνοτροφική παραγωγή αλλά και το βιοτικό επίπεδο του λαού λόγω της μεγάλης αύξησης στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων , των δημητριακών , του ηλιέλαιου που εισάγονται τόσο από τη Ρωσία, όσο και από την Ουκρανία.

Ως Αριστερή Πρωτοβουλία Δράσης και Διαλόγου συστρατευόμαστε με τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου και απαιτούμε:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.α.),
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει  παραγωγή και  κεφάλαιο στο 100%.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα για αξιοβίωτη ζωή .
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Πλήρη, δημόσια ασφάλιση και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των πρόσφατων ζημιών φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής του αρδευτικού νερού μέσω ΣΔΙΤ.
  • Ανθρώπινες συντάξεις, στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ