Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

Στην εκδήλωση μνήμης των 112 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών στο Κιλελέρ, παραβρέθηκε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας Άννα Βαγενά και απηύθυνε χαιρετισμό εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα.

Η Βουλευτής, άρχισε την ομιλία της με αναφορά στα επεισόδια που είχαν γίνει εις βάρος της σε παρόμοια εκδήλωση το 2016, όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, δέχτηκε «επίθεση» από αγρότες με παρατεταγμένα τρακτέρ, τα οποία άρχισαν να κορνάρουν και να προκαλούν θόρυβο, προσπαθώντας να διακόψουν την ομιλία της. Είπε, λοιπόν, σχολιάζοντας η Βουλευτής «ευτυχώς δεν βλέπω φέτος τα τρακτέρ, φαίνεται ότι εκείνοι οι αγρότες που είχαν πρόβλημα τότε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα βρίσκουν όλα καλά τώρα με την κυβέρνηση της ΝΔ».

Kαι συνέχισε, «ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης των κολίγων στο Κιλελέρ, συμπίπτει με δραματικά ιστορικά γεγονότα, που αναδεικνύουν ακόμα μια φορά τη σπουδαιότητα της αγροτικής παραγωγής, των αγροτών και της καλλιέργειας της γης. Αναφέρομαι στον παράλογο και άδικο πόλεμο στην Ουκρανία και στην πέρα από κάθε δίκαιο εισβολή της Ρωσίας σε αυτή, για την οποία βέβαια η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και η Δύση έχουν τεράστια ευθύνη.

Η προϋπάρχουσα οικονομική κρίση, λόγω μνημονίων και πανδημίας στη χώρα μας, κινδυνεύει να μετατραπεί σε ανθρωπιστική εξαιτίας του πολέμου. Η Κομισιόν λέει πια ανοιχτά ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης. Όπως επεσήμανε ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. Γιάνους Βοϊτσεχοφσκι, “η γεωργία έχει όλο και πιο στρατηγική σημασία για την Ε.Ε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πόσο σημαντική είναι η γεωργία για την Ευρώπη στο πλαίσιο του πολέμου. Ήταν και είναι καθήκον μας να τη στηρίξουμε”. Αυτά λέει η Κομισιόν.

Εμείς, όμως, στην Ελλάδα έχουμε μια κυβέρνηση που δεν νοιάζεται πως θα στηρίξει τον πρωτογενή τομέα.
Η μόνη της έγνοια είναι πως δεν θα διαταράξει τα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ενέργειας και πως δεν θα επηρεάσει την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, μήπως και χάσουν οι μέτοχοι στους οποίους η ίδια η κυβέρνηση την παρέδωσε.

Έτσι η ΔΕΗ δεν είναι πια δημόσια επιχείρηση, είναι ιδιωτική και γι’ αυτό έχει εγκληματικές ευθύνες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αποτέλεσμα οι αγρότες αλλά και όλοι οι άλλοι επαγγελματίες να μη μπορούν πλέον ν’ ανταπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς και στο κόστος παραγωγής και διαβίωσης που η άνοδος της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει συμπαρασύρει.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φωνάζουμε με κάθε τρόπο εδώ και μήνες, από το τέλος του περσινού καλοκαιριού, όταν άρχισαν να έρχονται οι πρώτοι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ, για το κόστος της ενέργειας και το τσουνάμι της ακρίβειας που ερχόταν.
Μας έλεγαν να μην ανησυχούμε και ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι προσωρινές και να που φτάσαμε. Και όχι βέβαια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, γιατί οι οικονομικές συνέπιες αυτού του πολέμου δυστυχώς δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στα μεγέθη της πραγματικής οικονομίας.»

Κλείνοντας, η Βουλευτής είπε «θέλω να μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα και να σας πω ότι όλοι μας, περιμένουμε από εσάς να κρατήσετε όρθια τη χώρα στα δύσκολα που έρχονται με επισιτιστική επάρκεια.
Εγώ προσωπικά, με τις μικρές μου δυνάμεις, θα κάνω ό,τι περισσότερο μπορώ για τα δίκαια αιτήματά σας.

Και θέλω να ξέρετε ότι έχετε όλο τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μου για τον αγώνα που δίνετε δουλεύοντας, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, χρόνια τώρα, την γη των προγόνων μας. Αυτών των βασανισμένων ηρωικών κολίγων που σήκωσαν το ανάστημά τους μέσα από τη λάσπη, ενάντια στο άδικο και την εκμετάλλευση των τσιφλικάδων.

Σήμερα οι τσιφλικάδες έχουν άλλη μορφή, αλλά ο αγώνας για το δίκαιο παραμένει ο ίδιος και είναι πιο επιτακτικός από ποτέ.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ