ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ 7.9 ΔΙΣ.€ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ “ΣΤΗΡΙΞΗ”

Στις 24 Μαρτίου «έπεσαν» οι υπογραφές για τις συμβάσεις απόκτησης τριών φρεγατών Belharra (με την προαίρεση αγοράς μίας ακόμη) και έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale – πλέον των 18 που ήδη έχει αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία – σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ».

Υπενθυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο 2021 Ελλάδα και η Γαλλία υπέγραψαν «Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» για τη συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια και ως απόρροια της συμφωνίας αυτής συμφωνήθηκε η πρόσκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό τριών νέων φρεγατών FDI (Belharra) με «option» επιλογής και τέταρτης ίδιου τύπου φρεγάτας.

Την συγκεκριμένη συμφωνία η κυβέρνηση Μητσοτάκη την εμφάνισε ως έμπρακτη …στήριξη της Γαλλίας και του Μακρόν προς την Ελλάδα.

Ποια είναι όμως η «ωμή» αλήθεια; Την ίδια ώρα που ο ελληνικός λαός στενάζει από την ακρίβεια και φτώχεια χτυπάει καθημερινά την πόρτα όλο και περισσότερων νοικοκυριών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε τεράστιες παραγγελίες οπλικών συστημάτων. Την ίδια ώρα που μοιράζει …επιδόματα «ψίχουλα» και «κουπόνια βενζίνης» των 13 ευρώ το μήνα κλείνει συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Τα γαλλικά μονοπώλια όπλων «τρίβουν» ήδη τα χέρια τους. Οι υπογραφές μπήκαν και η «μπίζνα» έκλεισε… Η περιβόητη «στήριξη» Μακρόν θα κοστίσει πολύ …ακριβά στον ελληνικό λαό.

Η ναυπήγηση των Γαλλικών φρεγατών θα γίνει αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group στη Γαλλία. Στο πλαίσιο της σύναψης των συμβάσεων με τις εμπλεκόμενες γαλλικές εταιρείες, τη Naval Group και την MBDA France, η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας θα περιοριστεί μόνο στην συντήρηση των πλοίων.

Το κόστος

Το κόστος της προμήθειας των φρεγατών ανέρχεται στο ποσό των 3,049 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, η σύμβαση προμήθειας των τριών φρεγατών έχει κόστος 2,261 δισ. ευρώ, η σύμβαση της εν συνεχεία υποστήριξης 138 εκατ. ευρώ ενώ η σύμβαση για τα όπλα και την εν συνεχεία υποστήριξής τους 650 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση που ασκηθεί το δικαίωμα της προαίρεσης για την πρόσκτηση και τέταρτης φρεγάτας, το κόστος φτάνει τα 4,07 δισ. ευρώ. Σε αυτά τα ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται κρατήσεις, φόροι, δασμοί και τυχόν λοιπές δαπάνες που βαρύνουν τις συμβάσεις (6,144%). Αν συμπεριληφθούν και τα παραπάνω ποσά το κόστος φτάνει τα 4,31 δισ. ευρώ.

Τα 6 επιπλέον Rafale

Η Ελλάδα έχει, ήδη, προχωρήσει στην απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (με κόστος 2,5 δισ. ευρώ). Τα πρώτα έξι από αυτά (που είναι μεταχειρισμένα), βρίσκονται ήδη στην Τανάγρα. Παράλληλα με την απόκτηση των φρεγατών Belharra, υπογράφτηκε και η συμφωνία απόκτησης επιπλέον 6 αεροσκαφών Rafale για την Πολεμική Αεροπορία. Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια των αεροσκαφών με τον εξοπλισμό τους καθώς και την εν συνεχεία υποστήριξή τους.

Το αίτημα προς την κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών Dassault Aviation και την εταιρεία MBDA France για την παροχή των όπλων στάλθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2021. Το κόστος απόκτησης των αεροσκαφών και της εν συνεχεία υποστήριξής τους ανέρχεται σε 807,6 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος απόκτησης των όπλων που θα φέρουν στα 184 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων ύψους 6,144% αλλά και των τιμών με εκτιμώμενη αναπροσαρμογή 5%, φτάνει τα 1,092 δισ. ευρώ.

Η παραλαβή των έξι επιπλέον Rafale και των όπλων τους θα γίνει έως το τέλος του 2024. Συγκεκριμένα, το πρώτο θα παραδοθεί τον Ιούλιο του 2024 και έκτοτε θα παραδίδεται ένα κάθε μήνα έως τον Δεκέμβριο του 2024.

Επιπρόσθετα, η διάρκεια της εν συνεχεία υποστήριξης του συνόλου των 24 αεροσκαφών Rafale επεκτείνεται για τρία έτη, από το 2024 έως το 2027 ενώ η διάρκεια της εν συνεχεία υποστήριξης των όπλων τους για τέσσερα έτη, από το 2024 έως το 2028.

Η αποπληρωμή των 24 αεροσκαφών Rafale κοστίσει 3,59 δισεκατομμύρια ευρώ! Συνολικά στις πλάτες του ελληνικού λαού για την αγορά φρεγατών και αεροσκαφών θα φορτωθούν 7,9 δισ. ευρώ!

imerodromos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ