ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΕΡΓΩΝ ΑΧΕΛΩΟΥ – ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΛΓΑ

Ως εκπρόσωπος της Βουλής στο Κιλελέρ ο Χρ. Κέλλας που έθεσε τα παραπάνω αιτήματα των αγροτών

Τρία θέματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο έθεσε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων στις εκδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης του Κιλελέρ, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά που εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ζήτησε από τον υπουργό να συμβάλει στο ξεμπλοκάρισμα των έργων του Αχελώου, να προάγει την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και να δρομολογήσει την ίδρυση αγροτικού επιμελητηρίου, τονίζοντας:

«Επειδή η εκδήλωση δεν είναι μόνο συμβολική αλλά ουσιαστική, σας ζητώ, κύριε υπουργέ,  να κάνετε ό,τι περνά απ’ το χέρι σας και να συνδράμετε στην επίλυση του υδατικού προβλήματος. Ο κίνδυνος ερημοποίησης είναι ορατός και η ανάσχεσή της αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης για τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου. Η πολιτεία οφείλει να κινηθεί έγκαιρα μετά από δεκαετίες παλινωδιών, ώστε τα έργα του Αχελώου να προχωρήσουν χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Επίσης, σας ζητώ να προωθήσετε την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να προσαρμοστούμε στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, και να εξετάσετε τη δυνατότητα σύστασης αγροτικού επιμελητηρίου, που θα στηρίξει τους αγρότες και θα δώσει νέα “πνοή” στην περιφέρεια».

Ο Χρήστος Κέλλας απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη των πεσόντων αγροτών κατά την εξέγερση του 1912, επισημαίνοντας:

«Οι μάχες που έδωσε ο αγροτικός κόσμος της Λάρισας και της Θεσσαλίας για την αποκατάσταση των ακτημόνων καλλιεργητών και την απαλλοτρίωση των εκτάσεων, που είχαν πουλήσει οι Οθωμανοί τσιφλικάδες στους Έλληνες διαδόχους τους, στόχευαν στην απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης και επεδίωκαν τη δίκαιη οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Η εκμετάλλευση την οποία υφίσταντο οι κολίγοι και ο έλεγχος των νοικοκυριών τους από τα αφεντικά ήταν δυσβάσταχτος και επαίσχυντος. Η κινητοποίηση των ακτημόνων και μικρομεσαίων αγροτών ήταν πανθεσσαλική, ακηδεμόνευτη και αποτελεί πρότυπο για κάθε συλλογική διεκδίκηση, που αφορά την αξιοπρεπή διαβίωση του λαού μας και το μέλλον των παιδιών μας. Και δεν ξεχνάμε ότι, ειδικότερα μετά τη δολοφονία του Αντύπα, που αφύπνισε συνειδήσεις, οι αγρότες δεν ήταν μόνοι τους αλλά βρήκαν συμπαραστάτες στον αγώνα τους πολλούς αστούς που τάχθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα έπειτα από την αντιμετώπιση του αγροτικού ζητήματος (1923) καταλήγοντας στις σύγχρονες προκλήσεις, υπογραμμίζοντας:

«Η εξέγερση του Κιλελέρ αποτέλεσε την απαρχή για τον επανασχεδιασμό της αγροτικής οικονομίας σε βιώσιμη βάση. Ο πρωτογενής τομέας αναπτύχθηκε σταθερά, έπειτα από την οριστική αντιμετώπιση του αγροτικού ζητήματος, αφότου οι καλλιεργητές απέκτησαν τη δική τους γη. Άλλοτε περιοριζόμενοι από τη μονοδιάστατη εκβιομηχάνιση και την απουσία σχεδιασμού για την ανάπτυξη της υπαίθρου και ενίοτε παραγκωνισμένοι εξαιτίας της αστικοποίησης και της εστίασης στον τομέα των υπηρεσιών, οι Έλληνες αγρότες έκαναν βήματα προς τα εμπρός στον 20ο  αιώνα. Με την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ βελτίωσαν τις υποδομές και αύξησαν την παραγωγή τους συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ και στην επισιτιστική ασφάλεια της πατρίδας.

Παρά τα αναπτυξιακά βήματα που επιτεύχθηκαν στις αρχές του 21ου αιώνα, έχουμε διανύσει μία ιδιαίτερα δύσκολη δωδεκαετία, στην οποία αντιμετωπίσαμε μία παγκόσμια οικονομική κρίση και μία πανδημία, ενώ τώρα, δυστυχώς, ζούμε σε απρόσμενα επισφαλείς συνθήκες. Μετά την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, που ακολούθησαν την πανδημία, βιώνουμε πόλεμο στην περιφέρειά μας και τον κίνδυνο μιας ευρύτερης ανάφλεξης. Ό,τι κι αν συμβεί από τούδε και στο εξής, οφείλουμε να έχουμε ως κύρια προτεραιότητά μας την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια του πληθυσμού τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Λαρισαίος βουλευτής σημείωσε, ακόμη, πως η κυβέρνηση λαμβάνει στοχευμένα μέτρα στήριξης του αγροτικού πληθυσμού, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και διενέργεια αυστηρών ελέγχων για νοθείες προϊόντων. Πρόσθεσε, δε, ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ διατηρήθηκαν 19,3 δις € και πως η κυβέρνηση στήριξε τον πρωτογενή τομέα και μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και των λοιπών μέτρων για την πανδημία.

Ο Χρήστος Κέλλας, κλείνοντας την ομιλία του, συνεχάρη τους διοργανωτές των εκδηλώσεων και ευχήθηκε «υγεία» και «δύναμη» στους αγρότες, δηλώνοντας πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά μαζί τους για την ανάπτυξη της Λάρισας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ