ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ – ΤΕΧΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μια σειρά μεγάλων και σημαντικών εκδηλώσεων για τα Γράμματα και τις τέχνες αποφάσισε να πραγματοποιήσει ο Σύνδεσμος Γραμμάτων -Τεχνών Θεσσαλίας. Μια σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν να δώσουν στην πνευματική Θεσσαλία, αυτό που η πανδημία στέρησε από όλους μας.

Μετά από μια δύσκολη περίοδο όπου η ανθρώπινη ζωή δοκιμάστηκε, οι πνευματικές αξίες δίνουν το στίγμα της ελπίδας και έρχονται να δώσουν το όραμα της επόμενης μέρας. Ιδιαίτερα τώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέα δεδομένα, που απειλούν  όχι μόνο την ανθρώπινη ζωή, αλλά και τις αξίες που σμιλεύτηκαν και διαμορφώθηκαν διαχρονικά, ως κατάκτηση της ανθρωπότητας και του συλλογικού ανθρώπινου πνεύματος.

Συγκεκριμένα το Δ.Σ. του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει ως το τέλος του χρόνου τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Παρουσίαση τον Απρίλιο, του βιβλίου του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη «Μνήμες Κατοχής», από τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας. Παράλληλα θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας «Κατοχή».
  • Παρουσίαση τον Μάιο, του θεατρικού έργου «Όλα τα κάστρα πέσανε», που αναφέρεται στην έξοδο του Μεσολογγίου και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Απρίλιο από τον Κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών. Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση υψηλού επιπέδου, αφιερωμένη στα διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821.
  • Διοργάνωση στην Αθήνα τον Μάιο, πολυέκθεσης με τίτλο «Μεθεόρτια από το ΄21 στο ΄22 – μνήμη και έκφραση». Ένα αισθητικό και ιστορικό πολύπτυχο με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής σε συνεργασία με το Ίδρυμα για την Ελληνική Διασπορά που εδρεύει στην Πάτρα και την συλλογή Γ. Κωστόπουλου.

Στις θεματικές της έκθεσης περιλαμβάνονται ένα πανόραμα της σύγχρονης θεσσαλικής ζωγραφικής, με την συμμετοχή δέκα καλλιτεχνών από την Θεσσαλία, καθώς και παρουσίαση Λαρισαίων λογοτεχνών. Η πολυέκθεση διοργανώνεται υπό την επίβλεψη του καθηγητή Μάνου Στεφανίδη, ιστορικού τέχνης και τεχνοκριτικού, γνωστού στην Λάρισα για την συνεργασία του με την Δημοτική Πινακοθήκη Κατσίγρα, το Εικαστικό Κέντρο Λάρισας, την έκθεση Guernica του Κυριάκου Κατζουράκη κι άλλα.

Μετά το καλοκαίρι προγραμματίζονται οι ακόλουθες εκδηλώσεις :

 

  • Παρουσίαση στην Λάρισα του βιβλίου «Επιστολές Κοραή-Τζέφερσον» σε συνεργασία με το περιοδικό Athens Review και καλεσμένους τον γνωστό συγγραφέα-αρθρογράφο κ. Τάκη Θεοδωρόπουλο και τον καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Περικλή Βαλλιάνο.
  • Συνέδριο μνήμης με την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή, με την συμμετοχή καταξιωμένων ακαδημαϊκών, ιστορικών και μελών του Συνδέσμου.
  • Παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού, πρώην Υπουργού και Βουλευτή κ. Κώστα Γκιουλέκα με θέμα «Το ΄21 μέσα από τις πηγές του».
  • Επετειακή εκδήλωση για τα πενήντα επτά χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας. Θα είναι μια λαμπρή γιορτή όπου θα τιμηθούν όλα τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου.

Λεπτομέρειες για όλες τις παραπάνω εκδηλώσεων θα ανακοινώνονται έγκαιρα με δελτία τύπου από το Δ.Σ. του Συνδέσμου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ