ΝΑ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 1 – 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΙΣ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ

(Μία πρόταση για την Παγκόσμια μέρα παιδικού βιβλίου) –  ΓΡΑΦΕΙ Η Δήμητρα Ζαχαράκη Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Στην Ελλάδα, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου υποστηρίζει από το 1996, ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, το ελληνικό τμήμα της IBBY, που τυπώνει στα ελληνικά την αφίσα και το φυλλάδιο με το μήνυμα και τα αποστέλλει σε ένα ευρύ δίκτυο σχολείων και σχολικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα, προτρέποντας έτσι και άλλους φορείς να οργανώσουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

Στη χώρα μας τα παιδιά που διαβάζουν βιβλία είναι τυχερά παιδιά καθώς ο πλούτος των θεμάτων και των ιδεών  που βρίσκονται στη διάθεσή τους είναι τεράστιος.

Η 2α Απριλίου είναι κάθε χρόνο η ευκαιρία που έχουμε να σκύψουμε πάνω  από ένα  βιβλίο για παιδιά και να αναζητήσουμε τις απλές αλήθειες της παιδικής ηλικίας  που μόνο οι συγγραφείς μπορούν να αναγνωρίζουν. (Μυρσίνη Ζορμπά)

Σε αυτούς τους παράξενους καιρούς, η ανάγνωση μας προσφέρει έναν κόσμο όπου όλα είναι δυνατά. Αυτόν της φαντασίας. Ένα βιβλίο είναι πάντα ένας σύμμαχος. Μαζί του μπορείς να παίξεις, να σκεφτείς, να γελάσεις και, φυσικά, να πετάξεις. (ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ | 02.04.2021)

Η ακρίβεια  ας μην γίνει δικαιολογία για την απουσίας επαφής των παιδιών με το παιδικό βιβλίο.

Ευτυχώς για τον Δήμο μας έχουμε δυο δανειστικές Δημοτικές Βιβλιοθήκες.

Αυτή η μέρα ας είναι η αφορμή να επισκεφτούμε τις Δημοτικές βιβλιοθήκες μας και να παροτρύνουμε τα παιδιά να δανειστούν ένα παιδικό βιβλίο της αρεσκείας τους.

Έτσι θα  μάθουν την ύπαρξη των Δημοτικών μας Βιβλιοθηκών  και με τον καιρό θα αναπτύξουν την φιλαναγνωσία με όποιες θετικές επιπτώσεις θα έχει στον πλούτο των γνώσεων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Προτείνω την φωταγώγηση των δυο Δημοτικών βιβλιοθηκών  για το διήμερο 1 και 2 Απριλίου ώστε όλοι να μάθουν αυτή τη γιορτή και κάθε παιδί και έφηβος να γίνει μέλος των Δημοτικών Βιβλιοθηκών μας.

Η δημοσίευση  γίνεται πιο μπροστά από την γιορτή ώστε να προγραμματίσει  ο Δήμος μας  την φωταγώγηση των δύο Δημοτικών Βιβλιοθηκών μας με κάποιο χρώμα ή με τα χρώματα του ουράνιου τόξου που τόσο αρέσει στα παιδιά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ