ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΗΔΗ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ

Η ανακοίνωση – διαμαρτυρία του δ.σ. της ΟΕΝΓΕ

Το άρθρο 82 του Ν.4915 που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει επαναπροκήρυξη της θέσης μετά από 5 χρόνια των επιμελητών Β επί θητεία και μόνο στην περίπτωση που αξιολογηθούν για 2η φορά θετικά.

Επαναφέρει δηλαδή διάταξη του Ν.3204/2009 που όμως είχε καταργηθεί με το Ν.3754/2009!!!

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι:

• όσοι έχουν δύο κρίσεις στο ΕΣΥ (δηλ. είτε μετά από επαναπροκήρυξη της ίδιας θέσης, είτε καταλάβουν άλλη θέση σε άλλο νοσοκομείο κλπ) εφόσον συμπληρώσουν 5ετία μονιμοποιούνται αυτοδίκαια (με απόφαση μονομελούς οργάνου διοίκησης – διοικητή)

• εάν υπάρχει μία κρίση στο ΕΣΥ (επί θητεία), με τη συμπλήρωση 5ετίας (πραγματικής υπηρεσίας στο ΕΣΥ), μονιμοποιούνται με “κρίση” από συμβούλιο εντός του ΝΠΔΔ που είναι η συνέλευση του Τομέα έπειτα από εισήγηση (για τα τυπικά προσόντα από το γραφείο προσωπικού και για τα επιστημονικά προσόντα από τους εισηγητές του τομέα στην αντίστοιχη ειδικότητα) και εν συνεχεία, η απόφαση της συνέλευσης του Τομέα διαβιβάζεται στη διοίκηση της Υ.ΠΕ. για τελική .

Άρα ο ισχυρισμός του Υπουργού Υγείας ή δεν αλλάζει τίποτα ή ΔΕΝ ισχύει. Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης ή δε γνωρίζει τι ισχύει, άρα οφείλει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ή γνωρίζει πολύ καλά και επιδιώκει με ύπουλο τρόπο να χτυπήσει τη μονιμότητα των γιατρών που δουλεύουν σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας ανοίγοντας τον δρόμο στο μέλλον για την πλήρη κατάργηση της μονιμότητας.

Συνάδελφοι,
Πρόκειται για σχεδιασμούς ενταγμένους στα σχέδια τους για το εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ. Αν ισχύσει αυτό κινδυνεύουν με απόλυση όλοι οι επιμελητές που προσλήφθησαν την περίοδο της πανδημίας

Απαιτούμε

• Εδώ και τώρα το Υπουργείο Υγείας και η κυβερνηση να πάρουν πίσω την απαράδεκτη διάταξη.

• Μαζικες προσλήψεις μονιμων γιατρων στο ΕΣΥ .

• Να καταργηθεί ο θεσμος του επιμελητη Β επι θητεια και όλοι οι γιατροί που προσλαμβάνονται να διοριζονται σε μόνιμες θεσεις επιμελητών Β.

ΥΓ: Όσο για τις δηλώσεις του πρώην Υπ.Υγείας Α.Ξανθού το θέμα δεν είναι με ποιο τρόπο θα επαναξιολογείται ο γιατρός στα πέντε χρόνια (ατομική κρίση ή επαναπροκήρυξη της θεσης) αφού ο θεσμός της αξιολόγησης είναι αντιδραστικός, δεν υπηρετεί την παροχή υψηλου επιπέδου υπηρεσιών υγείας και αξιοποιείται ως δούρειος ίππος για το χτύπημα της μονιμότητας. Σε τι ακριβώς θα επαναξιολογείται ο γιατρός; Στο αν έχει πτυχίο και τίτλο ειδικότητας; Γιατί αυτές είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να εργαστεί ως μόνιμος γιατρός στο δημόσιο σύστημα υγείας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ