ΤΟ  ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ. – Λ. ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ 1821

Οι μαθητές του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.–Λ. Λάρισας την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022,  τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων της επανάστασης του 1821, επισκέφθηκαν την Έκθεση του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας, όπου παρουσιάζονται μοναδικά κειμήλια και τεκμήρια της Επανάστασης του 1821. Το καλωσόρισμα ήταν ιδιαίτερα ζεστό και φιλόξενο· η ξενάγηση από την Δ/ντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού αρκετά ενδιαφέρουσα σε ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον. Τα παιδιά αντιλήφθηκαν τη θέση που είχε η Ελληνική Επανάσταση σε διεθνές επίπεδο.

Γνώρισαν τα προεπαναστατικά κινήματα που προετοίμασαν την Επανάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο, το πνευματικό διαφωτιστικό κίνημα, τις μυστικές εταιρείες που την οργάνωσαν, τις θυσίες όλων των Ρωμιών και το Φιλελληνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη.

burst

Οι Θεσσαλοί αγωνιστές όπως ο Ρήγας Βελεστινλής, οι κλεφταρματολοί του Ολύμπου και των Αγράφων έχουν ξεχωριστή θέση στην αφήγηση της Έκθεσης. Η Έκθεση προσέφερε στους μαθητές μια πολύπλευρη παρουσίαση του Αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης.

Σε δεύτερη επίσκεψή τους, τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2022, ενημερώθηκαν για την πολιτισμική ταυτότητα της Λάρισας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Γνώρισαν τον αγροτικό και αστικό πολιτισμό της Θεσσαλίας όπως αναδεικνύεται μέσα από τη λατρεία, την κατοικία και την εργασία του ανθρώπου.

Θαύμασαν τις νεοελληνικές φορεσιές της περιοχής μας και τις εσωτερικές κατοικίες, όπως είναι η αγροτική, η παραδοσιακή, η νεοκλασική και η ορεινή κατοικία. Ενημερώθηκαν για τη λατρεία και την τέχνη των δυο τελευταίων αιώνων, για το πρώτο φαρμακείο της Λάρισας, τα τυπογραφεία του Τυρνάβου, το χημείο και την Κεραμική στη Θεσσαλία.

Στη συνέχεια τα παιδιά σε έναν υπέροχο χώρο υλοποίησαν βιωματικά παιχνίδια με τις στάμπες όπου με υπέροχα χρώματα δημιούργησαν ξεχωριστές κατασκευές.

Ευχαριστούμε την κα Φανή Καλοκαιρινού και τους συνεργάτες της για τη θερμή υποδοχή.

Θερμά συγχαρητήρια για το έργο που επιτελούν στην ανάδειξη του Μουσείου και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ