ΠΕΤΣΟΚΟΨΑΝ ΤΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Άννας Βαγενά

Τη συρρίκνωση της πολιτικής δωρεάν μαστογραφιών ψήφισε στις 1/4/2022 η κυβέρνηση. Με τον νέο νόμο, δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες θα κάνουν μόνο οι γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών ασφαλισμένες, που δεν θα έχουν ασθενήσει με καρκίνο του μαστού και μόνο μία φορά το χρόνο.

Το 2018, όταν κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως είχε πει και στη βουλή η Φώφη Γεννηματά στις 25 Οκτωβρίου του 20), είχε θεσμοθετηθεί δωρεάν προληπτική μαστογραφία για γυναίκες 40 έως 50 ετών κάθε 2 χρόνια, ενώ για τις άνω των 50 ετών κάθε χρόνο και των άνω των 35 ετών, εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, κάθε χρόνο. Η Ν.Δ. πετσοκόβει το δικαίωμα των γυναικών στην πρόσβαση της πρόληψης της υγείας τους.

Αξίζει να αναφέρω ότι τον Οκτώβριο του 2016, αισθανόμενη την δυσκολία-ανάγκη πολλών γυναικών που δεν είχαν την δυνατότητα να κάνουν την συγκεκριμένη εξέταση, με πρόταση μου, και προς τιμή των άλλων συναδέλφων βουλευτών, συγκροτήσαμε διακομματική επιτροπή 45 γυναικών βουλευτών, με αίτημα την κάλυψη των δαπανών της ψηφιακής μαστογραφίας από τον ΕΟΠΥΥ. Η πρόταση μας έγινε δεκτή από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη εξέταση είναι πάρα πολύ σημαντική, σύμφωνα με τις απόψεις της ιατρικής κοινότητας αποτελεί έναν από τους πλέον σύγχρονους και ασφαλείς τρόπους διάγνωσης και πρόληψης μίας από τις μεγαλύτερες μάστιγες του γυναικείου πληθυσμού, δηλαδή του καρκίνου του μαστού. Ο νέος νόμος αφήνει έξω την παροχή δωρεάν μαστογραφίας σε γυναίκες άνω των 69 ετών και από την τροπολογία δεν είναι σαφές ποιος αναλαμβάνει το κόστος των 35 ευρώ για κάθε μαστογραφία.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κόβονται μαστογραφίες και να συρρικνώνεται το ποσοστό των γυναικών που θα μπορούν να κάνουν αυτές τις εξετάσεις χωρίς να πληρώνουν, ότι ίσχυε δηλαδή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ