ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΟ 2ο ΔΙΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ

Παρέμβαση του Μ. Χαρακόπουλου στην υπουργό Παιδείας

«Προτίθεστε να εξετάσετε την πρόταση της Συντεχνίας Αρτοποιών ν. Λάρισας για την δημιουργία εργαστηριακών υποδομών με στόχο την αρτιότερη ειδίκευση των σπουδαστών του 2ου ΔΙΕΚ στην ειδικότητα της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην υπουργό Παιδείας κ Νίκης Κεραμέως.

Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά την ενημέρωση (21.03.22) από τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών ν. Λάρισας και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Γκούλιο και τον ταμία της Συντεχνίας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου (φωτ.) για θεσμικά ζητήματα του κλάδου και την ανάγκη λειτουργίας πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου αρτοποιίας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, αποτελεί τον “φτωχό συγγενή” του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Το γεγονός αυτό στοιχίζει στην ελληνική κοινωνία, καθώς, η επαγγελματική εκπαίδευση, με την αμεσότερη επαφή της με την αγορά εργασίας, αν υποστηριχθεί αρτιότερα, μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της ανεργίας που μαστίζει τους νέους μας. Συνεπώς, τα βήματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης πρέπει να ενταθούν και να γίνουν πιο στοχευμένα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός κλάδου που ενδιαφέρεται για την τόνωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι οι αρτοποιοί. Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Συντεχνίας Αρτοποιών νομού Λάρισας, υπάρχει έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού που είναι αναγκαίο για την αντικατάσταση, λόγω συνταξιοδότησης, των “έμπειρων χεριών” που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους. Προς τούτο, αναγκάζονται να αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό εκτός Ελλάδας -κυρίως στην Αίγυπτο- γεγονός που υποδεικνύει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα.

Μεταξύ των προτάσεων των αρτοποιών είναι η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης που αφορά τον κλάδο τους και συγκεκριμένα της ειδικότητας αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής που διδάσκεται στο 2ο δημόσιο ΙΕΚ Λάρισας, η οποία, λόγω της πρακτικής φύσης του επαγγέλματος, προϋποθέτει τη δημιουργία ενός άρτια εξοπλισμένου εργαστηρίου για τους σπουδαστές της ειδικότητας. Μάλιστα, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα προσφέρουν χώρους των επιχειρήσεών τους για την εκπαίδευση των σπουδαστών, είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν μέσω του επίσημου επαγγελματικού τους φορέα, στην οργάνωση και τον εξοπλισμό ενός εργαστηρίου, το οποίο θα διασφαλίζει την ολοκληρωμένη και υψηλή εξειδίκευση των σπουδαστών του ΔΙΕΚ».

Ο κυβερνητικός βουλευτής καταλήγει σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι αρτοποιοί, στον νομό Λάρισας λειτουργούν 235 αρτοποιεία που απασχολούν πάνω από 1.200 εργαζόμενους, ενώ τα επόμενα χρόνια οι ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό θα αυξηθούν. Γι αυτό και ζητούν από την πολιτεία να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να τονώσει την επαγγελματική εκπαίδευση που αφορά τον κλάδο τους, διατυπώνοντας παράλληλα την πρόταση να συνδράμουν ως φορέας στον εξοπλισμό του εργαστηρίου του 2ου ΔΙΕΚ Λάρισας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ