ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Η ΕΙΝΚΥΛ

Η ΕΙΝΚΥΛ συμμετέχει στην απεργία στις 6 Απριλίου στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στις 10:00 στην κεντρική πλατεία Λάρισας, ενώ σήμερα πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των ιατρών του ΓΝ Λάρισας στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Σε ανακοίνωση της Ενωσης ενόψει της αυριανής απεργίας τονίζονται τα εξής:

“Η πανδημία φανέρωσε στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ακόμα και στις οικονομικά ισχυρές χώρες, τη χρεοκοπία όλων των συστημάτων Υγείας, τα οποία λιγότερο ή περισσότερο είναι κατ’ όνομα «δημόσια». Οι αντοχές του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν ξεπεράστηκαν επειδή τάχα η πανδημία του κορονοϊού ήταν μια απρόβλεπτη απειλή, αλλά επειδή τα όριά του καθορίζονται με βάση το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση, η κυβέρνηση δεν έθιξε ούτε λεπτό τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία.

Το δημόσιο σύστημα Υγείας της μιας νόσου ευθύνεται για την παράλληλη, μη covid «πανδημία», με 6500 θύματα από άλλη νόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, των οποίων η υγεία θα μπορούσε να έχει καλύτερη εξέλιξη αν είχαν κατάλληλη και δωρεάν φροντίδα. Η διαφαινόμενη υποχώρηση του επιδημικού κύματος δεν θα έφερνε το τέλος της πανδημίας, όπως περίτρανα αποδεικνύεται. Η πανδημία είναι εδώ, επειδή παραμένουν οι συνθήκες που την τρέφουν: Η διασπορά στους κρίσιμους χώρους υπερμετάδοσης, η έλλειψη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι ελλείψεις σε δομές υγείας,  η τραγική υποστελέχωση, το τέλμα στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται.

Στο «Νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης δε χωράνε μόνιμοι εργαζόμενοι με δικαιώματα. Η ενίσχυση του καθεστώτος των συμβασιούχων-επικουρικών, η ανανέωση με το σταγονόμετρο των συναδέλφων με σύμβαση ορισμένου χρόνου για 3 μήνες, η ουσιαστική  απόλυση των υγειονομικών σε αναστολή, που παρατείνεται ως το τέλος του χρόνου, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τη δυνατότητα απομάκρυνσης μόνιμων υγειονομικών από το ΕΣΥ με οποιαδήποτε δικαιολογία, αλλά με τελικό στόχο τη μείωση των εργαζόμενων εν όψει της ιδιωτικοποίησής του.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την ψήφιση διάταξης που αντί για ατομική κρίση στην 5ετία προβλέπουν την επαναπροκήρυξη της θέσης προκειμένου να μονιμοποιηθεί ο επιμελητής Β επί θητεία παρά την εφαρμοστική εγκύκλιο που εκδόθηκε μετά τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών είναι αποκαλυπτικές. Εξίσου αποκαλυπτικές και ομολογία των προθέσεων τους είναι και οι δηλώσεις της Γκάγκα: «Με τη διάταξη δίνουμε πέντε χρόνια το δικαίωμα σε γιατρούς να εργαστούν, για να δούμε στο τέλος πόσο καλός είναι και να αξιολογηθεί για την εργασία του».

Η παρέμβαση της ΕΙΝΚΥΛ πλάι σε άλλα σωματεία είχε τη δική της συμβολή ώστε να πιστέψει ο λαός ότι μπορεί να τα καταφέρει μόνο αν παλεύει, αγωνίζεται, οργανώνεται και δεν υποκύπτει στην οργανωμένη τρομοκρατία από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ περί «ατομικής ευθύνης». Οι αγώνες των εργαζομένων στην Cosco, στην ΛΑΡΚΟ, στην efood, στα Πετρέλαια Καβάλας και αλλού δείχνουν τον νικηφόρο δρόμο του αγώνα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Είναι αυτονόητη η καταδίκη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πρόκειται για το τυπικό έναυσμα ενός πολέμου που προετοιμάστηκε από την συσσώρευση του εύφλεκτου υλικού εδώ και χρόνια από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που μεθοδεύουν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία βάζει την χώρα μας σε θανάσιμους κινδύνους, ενώ παράλληλα φορτώνει στις πλάτες του λαού την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, ως συνέπειές του. Έχουμε καθήκον  να απαιτούμε ανθρωπιστική βοήθεια και να εκφράζουμε  αλληλεγγύη στους πρόσφυγες κάθε πολέμου. Να διαδηλώνουμε ενάντια και στην Ρώσικη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και ενάντια στην υποκρισία ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ.

Απαιτούμε:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Οι γιατροί να διορίζονται σε θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατάργηση του επιμελητή Β επί θητεία.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, όλων των υποψήφιων γιατρών.

Ειδικά κίνητρα θεσμικά κλπ για την στελέχωση των θέσεων που βγαίνουν άγονες.

Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις του ΝΑΤΟ. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία.

Καμία απόλυση υγειονομικού και των συναδέλφων  που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών μας, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών.

Επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και του επιδόματος άδειας

Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Άμεση ένταξη στα ΒΑΕ.

Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών. Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την ειδικότητα. Κατάργηση κάθε σχεδίου για «foundation year» ή άλλου είδους φραγμών για τους νέους πτυχιούχους ιατρικής πριν την έναρξη ειδικότητας. Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση – επιμόρφωση όλων των γιατρών, παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια.

Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας. Επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας.

Επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει όλα τα προηγούμενα χρόνια”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ