ΟΥΤΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΔΡΟΜΗ…

Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Δεν με εκπλήσσουν καθόλου τα ποιοτικά, αλλά και ποσοτικά πλέον χαρακτηριστικά πρόσφατων δημοσκοπήσεων, τα οποία δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί ούτε από τα ουκ ολίγα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Συναισθανόμουν εδώ και καιρό, από την καθημερινή μου επαφή μαζί τους, την οργή των πολιτών για την κυβερνητική αδράνεια ως προς την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Συναισθανόμουν, όμως, και κάτι επιπλέον, πως τώρα πια, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια εξαπάτησης από τη ΝΔ, ο κόσμος ακούει προσεκτικότερα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που και κοστολογημένες είναι και, κυρίως, αν εφαρμοστούν έστω και τώρα θα ανακουφίσουν πολύ τους μικρομεσαίους. Αυτός ακριβώς ο συνδυασμός- πτώση της ΝΔ κι άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- έχει προκαλέσει πολιτικό βέρτιγκο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιχειρεί να νεκραναστήσει το αντί- ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο το οποίο, όμως, δεν βρίσκει ανταπόκριση στην κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κι ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας έχουν διαμηνύσει πολλές φορές πως είναι δυνατή η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από τις πρώτες κάλπες, ούτως ώστε και η χώρα να απαλλαγεί από την ανάλγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και να μην ταλαιπωρηθεί από επαναληπτικές εκλογές. Φαίνεται πως η πραγματικότητα έφτασε και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αντιλαμβάνονται πια ότι το εκλογικό δίλημμα δεν είναι «αυτοδυναμία Μητσοτάκη ή χάος», αλλά «σταθερότητα με προοδευτική κυβέρνηση ή χάος». Από τη στιγμή που το ΚΙΝΑΛ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεμείνει από συμμάχους, γι’ αυτό και η ολοφάνερη αμηχανία του μπροστά στη δίνη των εξελίξεων.

Η πολιτική αλλαγή προ των πυλών

Εμμέσως ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πλήρως τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής είναι σημαντική και μπορεί και θα δώσει κυβέρνηση σταθερότητας, αρκεί να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες και την προοδευτική σύγκλιση. Οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, κυρίως λόγω των εγκληματικών επιλογών με τη ΔΕΗ, οι οποίες οδηγούν σε ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα έχουν χτυπήσει ανεπανόρθωτα και την κυβέρνηση, αφού δεν έχει υιοθετήσει κανένα ουσιαστικό μέτρο ανάσχεσης, ενώ όλα δείχνουν πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας και δεν διαφαίνεται προοπτική αποκλιμάκωσης της ακρίβειας, μάλλον το αντίθετο.

Δεν είναι τυχαίο πως τα κυβερνητικά μέτρα κρίνονται ανεπαρκή από οκτώ στους δέκα πολίτες, ενώ τα κυρίαρχα συναισθήματα είναι απελπισία, θυμός, οργή κι ανασφάλεια.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ, επίσης, έξι στους δέκα πολίτες ήδη έχουν αρχίσει να κόβουν βασικά είδη διατροφής λόγω οικονομικής αδυναμίας. Αυτό είναι και το κλίμα που εισπράττω όπου κι αν πηγαίνω, με τους πολίτες να βλέπουν θετικά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, τη φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Η πολιτική αλλαγή είναι προ των πυλών κι όσο πιο γρήγορα συντελεστεί τόσο το καλύτερο για την κοινωνική πλειοψηφία…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ