ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η μαζική απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και η δυναμική πορεία που έγινε στους δρόμους της πόλης με κατάληξη την 1η Στρατιά ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής κινητοποίησης στη Λάρισα στην οποία μαχητικό «παρών»  έδωσαν και οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, οι οποίοι έφτασαν οργανωμένα με τα πανό τους στην κεντρική πλατεία, έχοντας πραγματοποιήσει νωρίτερα προσυγκέντρωση στο Εμπορικό Επιμελητήριο, ενώ πολλοί από αυτούς έκλεισαν και τα μαγαζιά τους.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «με τους αγώνες μας αποσπάσαμε κάποιες λύσεις, χωρίς όμως να ικανοποιηθούν τα βασικά μας αιτήματα. Σήμερα η κατάσταση έχει χειροτερέψει εξαιτίας και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και ακόμη δεν έχει φανεί όλο το μέγεθος και το βάθος αυτών των επιπτώσεων στη ζωή μας. Σε έναν μήνα το πετρέλαιο έχει αυξηθεί 25%, το ρεύμα 45%, οι ζωοτροφές γίνονται απαγορευτικές για τους κτηνοτρόφους ή εμφανίζεται έλλειψη, τα μέσα και εφόδια αυξάνονται, η ακρίβεια στα λαϊκά νοικοκυριά “τσακίζει κόκαλα”. Η συζήτηση που έχει ανοίξει για την επισιτιστική κρίση, οι ελλείψεις προϊόντων, αναδεικνύει τη μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στις υπάρχουσες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών σε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα και στο γεγονός ότι αυτές συνθλίβονται από την ΚΑΠ της ΕΕ, από το κριτήριο του κέρδους των εμποροβιομηχάνων που καθορίζει τι και πόσο θα παραχθεί».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, Γιώργος Σακελαρόπουλος, στάθηκαν στα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «οι λογαριασμοί Ενέργειας έρχονται διπλάσιοι, η τιμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της βενζίνης εκτινάχθηκαν, συμπαρασύροντας αλυσιδωτά και άλλα κόστη. Οι πρώτες ύλες σπάνε ρεκόρ ανόδου κάθε εβδομάδα, με τις ανατιμήσεις να έχουν εκτιναχθεί σε όλους του κλάδους του Εμπορίου – ιδιαίτερα στην εστίαση. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι “ψίχουλα” για τους χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Στέλιος Μπάρμπας, πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοϋπαλλήλων και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο πόλεμος, οι επιπτώσεις του που φορτώνονται στον λαό, οι κυρώσεις, οι θανάσιμοι κίνδυνοι από τους αναβαθμισμένους ΝΑΤΟικούς ρόλους που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, προσθέτουν ακόμα περισσότερους λόγους για να βγουν στον αγώνα νέες δυνάμεις. Μια επιλογή υπάρχει. Συλλογική, οργανωμένη δράση για να μη στοιχηθούν οι εργαζόμενοι με κανένα στρατόπεδο ληστών, με καμιά κυβέρνηση όπως η σημερινή που προσπαθεί να πείσει πως τάσσεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, εμπλέκοντας τον λαό μας στα ματωμένα σχέδια του ΝΑΤΟ. (…)

Η ακρίβεια που εξανεμίζει το εισόδημα στις πρώτες μέρες του μήνα δεν είναι θεόσταλτη, ούτε είναι μόνο συνέπεια του πολέμου, άλλωστε οι αυξήσεις ξεκίνησαν μήνες πριν, πότε με πρόσχημα την πανδημική κρίση όπως την ονόμασαν, πότε με “ενεργειακή”, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και το αυτό. Νέα κέρδη για τους λίγους εκλεκτούς που κάνουν κουμάντο, από την άλλη ανεργία, εντατικοποίηση, μισθοί και μεροκάματα στον πάτο. Δισεκατομμύρια θα μοιραστούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για τις μπίζνες τους στο όνομα της “πράσινης ανάπτυξης” και στον αντίποδα ενεργειακή φτώχεια για τους εργαζόμενους που δεν έχουν να βάλουν πετρέλαιο, που το φυσικό αέριο έχει εκτιναχτεί, που παθαίνουν πραγματικό σοκ όταν ανοίγουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Δεν θα μας σώσει καμιά κυβέρνηση και κανένας καλός εργοδότης. Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας. Κυρίως, για να ενταθεί η οργάνωση της πάλης “από τα κάτω”, να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις για να μην πληρώσει ο λαός τα σπασμένα του πολέμου και της ακρίβειας, έχοντας συνείδηση ότι δεν υπάρχουν “σωτήρες”, ότι ο ίδιος θα σώσει τον εαυτό του με την αλληλεγγύη, τον αγώνα, την αντίσταση, την πάλη στην κατεύθυνση της ανατροπής. Πρέπει να είναι καθαρό ότι σε αυτές τις συνθήκες, κάθε υποχώρηση στο κάλεσμα της εργοδοσίας “τα κεφάλια μέσα” θα πληρωθεί πανάκριβα από την εργατική τάξη. Όλοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα».

Δυναμικές συγκεντρώσεις έγιναν στην Ελασσόνα και στα Φάρσαλα.

ΦΩΤΟ – πληροφορίες: 902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ