ΝΕΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΚΟΚΚΑΛΗ: ΤΙ ΛΕΝΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ – ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Νέο ερωτηματολόγιο για την καταγραφή του «παλμού» της κοινωνίας «έτρεξε» στο διαδίκτυο ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Βασίλης Κόκκαλης. Αποτελεί τη συνέχεια μίας νέας μεθόδου προσέγγισης από τον Λαρισαίο πολιτικό, με στόχο την αποτελεσματικότερη άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων, προς όφελος της κοινωνίας.

Από το τελευταίο ερωτηματολόγιο προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία καθώς η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν και απάντησαν, δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης για την έξαρση της ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση

Επιπρόσθετα, εκφράζονται σαφείς ενστάσεις για τους χειρισμούς σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αναλυτικότερα, το 67,9% των συμμετεχόντων, επέλεξαν «ανησυχία στον ύψιστο βαθμό» αναφορικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στη ζωή τους, τόσο λόγω της έξαρσης της ενεργειακού κόστους, όσο και λόγω των ευρύτερων ανασχηματισμών δυνάμεων στην περιοχή, που -μεσοπρόθεσμα- θα επηρεάσει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας (τουρισμός, επενδύσεις, εμπόριο).

Και όπως σημειώνει εύστοχα και ένας από τους φίλους που μπήκαν στη διαδικασία να μου γράψουν την άποψή τους… «όλα αυτά θα πρέπει να υπολογισθούν στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής» που θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της άτυπης έρευνας κοινής γνώμης, ο κ. Κόκκαλης τονίζει πως «δεν είναι μόνο το συντριπτικό ποσοστό όσων απάντησαν στη σχετική ερώτηση (92,9%), ούτε μόνον τα σχόλια που αφήσατε κατά δεκάδες στο σχετικό πεδίο του ερωτηματολογίου… Είναι το αποκρυσταλλωμένο συμπέρασμά μου από την καθημερινή επαφή μου με τους συμπολίτες μου σε κάθε γωνιά του νομού: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να στείλει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία αλλά να πρωταγωνιστήσει στην ιατροφαρμακευτική βοήθεια, παίζοντας τον ρόλο του ειρηνοποιού δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση.

Κι όμως, αυτό το -να μην πω «πάνδημο», πάντως σε κάθε περίπτωση απόλυτα πλειοψηφικό- αίτημα της κοινωνίας η κυβέρνηση δεν το άκουσε.

Αναφορικά με το πακέτο μέτρων στήριξης διάρκειας 3 μηνών (!), που εξήγγειλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ούτε ένας δεν βρέθηκε να χαρακτηρίσει «ικανοποιητικό» το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης. Ποσοστό απόρριψης της κυβερνητικής εξαγγελίας: 100%. Γιατί καμία κομματική γραμμή δεν μπορεί να παραβιάσει σε τέτοιο βαθμό τη λογική».

Από το αποτέλεσμα του ερωτηματολογίου προκύπτει μία ομόθυμη ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα ρύθμισης της αγοράς ενέργειας και επιβολής πλαφόν στις τιμές, μέτρα ελάφρυνσης φορολογικών υποχρεώσεων στην ενέργεια και στα τρόφιμα, καθώς και στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Μέτρα που εγκρίνει το 93,1% των συμμετεχόντων (48,3% θεωρεί ότι τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στη σωστή κατεύθυνση ενώ το 44,8% τα χαρακτηρίζει αναγκαία). Μέτρα που μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πάρει.

Υπενθυμίζεται πως τα βασικά μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι τα εξής:

Α) Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Β) Πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου

Γ) Χτύπημα της αισχροκέρδειας

Δ) Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης

Ε) Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ