ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΑΜΑΣΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Διαμαρτύρονται για τη μη είσπραξη ενίσχυσης για οικοσκευή σε “πράσινες” κατοικίες, κάνοντας λόγο για αδικίες σε βάρος τους, και, επιπλέον, ζητούν ενημέρωση για το λογαριασμό υπέρ σεισμόπληκτων που είχε ανοίξει ο δήμος

Εξώδικο κατά του Δήμου Τυρνάβου,απέστειλαν 35 σεισμόπληκτοι κάτοικοι του Δαμασίου με το οποίο διαμαρτύρονται για τη μή καταβολή από την πλευρά του δήμου της ενίσχυσης που δικαιούνται όπως υποστηρίζουν για οικοσκευή σε “πράσινα” σπίτια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξαν αδικίες.

Επιπλέον ζητούν από το δήμο πληροφόρηση για το λογαριασμό υπέρ σεισμόπληκτων που είχε ανοιχτεί με πρωτοβουλία του δήμου για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων του χωριού.

Στο εξώδικο αναφέρουν:

“Είμαστε κάτοικοι του Δαμασίου, του Δήμου Τυρνάβου και αποφασίσαμε να αποστείλουμε την παρούσα εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία – πρόσκληση με επιφύλαξη δικαιωμάτων, για να σας εκφράσουμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με τη διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή την αντικατάσταση οικοσκευών για κατοικίες που έχουν πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό που επισυνέβη τρεις (3) Μαρτίου 2021.

Οπως πολύ καλά γνωρίζετε στις τρεις (3) Μαρτίου 2021 έλαβε χώρα ένας καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6.3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και πολλοί εν συνεχεία έντονοι μετασεισμοί στην περιοχή του Τυρνάβου με επίκεντρο το χωριό μας Δαμάσι. Ο σεισμός αυτός είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ανυπολόγιστες καταστροφές στις οικίες μας αλλά και στα περιεχόμενα σε αυτήν κινητά, ήτοι οικοσυσκευές και έπιπλα.

Για την ασφάλεια των πολιτών και την αποκατάσταση των ζημίων που προκλήθηκαν από τη φυσική καταστροφή, το κράτος εσπευσμένα κίνησε τη διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με Αριθμ. 33862/2019 (Φ.Ε.Κ. 1699/Β/16-5-2019).

Κατά το άρθρο 2 της ως άνω ΚΥΑ χορηγείται οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος μέχρι του ποσού των έξι χιλιάδων ευρώ (6.000 ευρώ) κατ’ ανώτατο όριο, στους πληγέντες φυσικών καταστροφών για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των κύριων κατοικιών που επλήγησαν ή/και την αντικατάσταση οικοσυσκευής τους μετά την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Η οικονομική αυτή ενίσχυση αφορά όπως προκύπτει από την ΚΥΑ κατοικίες που επλήγησαν από τον σεισμό. Εφόσον το περιεχόμενο της οικονομικής ενίσχυσης αφορά το περιεχόμενο των κατοικιών και όχι τις ίδιες αυτές καθαυτές, ο χαρακτηρισμός μιας κατοικίας από τα κλιμάκια των μηχανικών που διενήργησαν τους ελέγχους και τους χαρακτηρισμούς των οικιών ως πράσινες, κίτρινες ή κόκκινες είναι αδιάφορος για τη χορήγηση του ανώτέρω επιδόματος.

Δηλαδή, για όσες κατοικίες είχαν σημειωθεί ζημίες στις οικοσυσκευές τους κατά ορθή ερμηνεία της ΚΥΑ όφειλαν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση, το ύψος της οποίας προσδιορίζεται βάσει των μελών της οικογένειας που κατοικεί σε κάθε οικία, το μέγεθος αυτής και της έκτασης της ζημίας των οικοσυσκευών. Εξάλλου, οι κατοικίες που έχουν οι ίδιες πληγεί από το σεισμό και χαρακτηρίστηκαν ως κίτρινες (επισκευάσιμες) ή κόκκινες (καταδαφιστέες) δικαιούνται αυτοτελή οικονομική αρωγή για την επισκευή ή εκ νέου ανέγερσης τους.

Κατά το άρθρο 4 της ΚΥΑ υπάρχει πρόβλεψη συγκρότησης με απόφαση του Δημάρχου τριμελούς επιτροπής, που είναι αρμόδια για την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος για τις οικοσυσκευές. Η επιτροπή αυτή που διορίζεται με απόφαση του Δημάρχου, αποτελείται από στελέχη υπηρεσιών του Δήμου. Η τελική αναγνώριση των δικαιούχων των επιδομάτων γίνεται με απόφαση του Δημάρχου, σύμφωνα με τη εισήγηση της ανωτέρω επιτροπής.

Παρά ταύτα, κατά την εφαρμογή των διατάξεων της ανωτέρω Κοινής Υπουργικής Απόφασης παρατηρήθηκαν παρατυπίες, εσφαλμένη εφαρμογή των διατάξεων της ανωτέρω αποφάσεως και πλημμελής εφαρμογή των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός των δημοτών του Δήμου Τυρνάβου, των οποίων οι κατοικίες χαρακτηρίστηκαν από τα κρατικά κλιμάκια των πολιτικών μηχανικών ως «πράσινα» μεταξύ των οποίων και εμείς, ανυπαίτια και αδικαιολόγητα, να εξαιρεθούν από την προβλεπόμενη εκ του νόμου οικονομική αρωγή – αποζημίωση. Ακόμα και μετά την υποβολή των προβλεπόμενων ενστάσεων κατά της απόρριψης της αίτησης χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης ουδέποτε λάβαμε γνώση, ενημέρωση για ποιο λόγο δεν τη δικαιούμαστε και εξαιρούμαστε της ρυθμιστικής εμβέλειας της ως άνω ΚΥΑ.

Από την εξέλιξη αυτή προφανώς δημιουργήθηκε έντονη δυσαρέσκεια και αίσθημα αδικίας για όλους εμάς που εξαιρεθήκαμε από την πενιχρή κατά τα άλλα αυτή αποζημίωση για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή και την αντικατάσταση οικοσκευής.

Το αίσθημα της δυσαρέσκειας μας εντάθηκε και από το γεγονός ότι στην κοινότητα του Δαμασίου κάποιοι συγχωριανοί μας, των οποίων οι οικίες ήταν και είναι χαρακτηρισμένες από τα αρμόδια κλιμάκια των μηχανικών ως πράσινες, υπέβαλαν την αίτηση χορήγησης χρηματικής ενίσχυσης για την αντικατάσταση των οικοσυσκευών, η οποία εγκρίθηκε με απόφαση σας και εισέπραξαν κανονικά τα χρηματικά ποσά, ενώ αντίστοιχα οι δικές μας αιτήσεις απορρίφθηκαν.

Σε ένα μικρό χωριό που όλοι μεταξύ μας γνωριζόμαστε η εξέλιξη αυτή, που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα δημιούργησε μόνο αίσθημα αδικίας, λύπη και δυσφορία στην πλειονότητα των κατοίκων. Ο Δήμος Τυρνάβου, μέσω των επιτροπών που διορίστηκαν από τον δήμαρχο αλλά και με απόφαση του ίδιου του Δημάρχου, θεωρεί πως οι πράσινες κατοικίες νομικά πρέπει να αποκλειστούν από την οικονομική ενίσχυση, αλλά συγχρόνως ορισμένοι συγχωριανοί μας, άγνωστο για ποιο λόγο, ενώ έχουν κατοικίες χαρακτηριζόμενες ως «πράσινες», δικαιούνται ενισχύσεως και ως εκ τούτου λάβανε τα χρηματικά ποσά της οικονομικής ενίσχυσης. Τα άτομα που εισπράξανε τα χρήματα αυτά, τα ονόματα των οποίων μας είναι γνωστά, έχουν παραδεχθεί δημοσίως το γεγονός αυτό.

Για τον λόγο τούτο ζητούμε επιβεβαίωση ή διάψευση του γεγονότος αυτού από εσάς, που είστε ο πλέον αρμόδιος να μας δώσει μια σαφή, επίσημη, θεσμική απάντηση στο εάν ισχύει ή όχι. Εάν τελικά λάβανε την οικονομική ενίσχυση αυτή για τις οικοσυσκευές συγχωριανοί μας με «πράσινα» σπίτια, βάσει ποιας διάταξης νόμου και ποιας Υπουργικής απόφασης συντελέστηκε αυτό, εάν δεν τα δικαιούνται κατά τις παραδοχές του Δήμου οι «πράσινες» οικίες, και με ποια κριτήρια; Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται άραγε ισότιμα οι σεισμόπληκτοι δημότες κατά τις επιταγές των αρχών της ίσης μεταχείρισης και της χρηστής διοίκησης;

Ένα δεύτερο θέμα που λάβαμε την πρωτοβουλία να σας αναφέρουμε με την παρούσα είναι σχετικά με τον τραπεζικό λογαριασμό που άνοιξε υπέρ των σεισμόπληκτων της περιοχής μας ευθύς μετά τους πρώτους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν. Μέχρι και σήμερα, όποιος εισέρχεται τον ηλεκτρονικό ιστότοπο του Δήμου Τυρνάβου, παρατηρεί ότι εμφανίζεται ο τραπεζικός αυτός λογαριασμός για όσους επιθυμούν να κάνουν κάποια κατάθεση υπέρ των αναγκών των σεισμό πλήκτρων.

Θα επιθυμούσαμε να ενημερωθούμε επίσημα και θεσμικά από τον Δήμο, ως δημότες – διοικούμενοι αλλά και άτομα που έχουν άμεσο προσωπικό και ενεστώς έννομο συμφέρον για αυτό, αφενός για το ύψος του χρηματικού ποσού που έχει συγκεντρωθεί και αφετέρου για το πώς θα αξιοποιηθεί προς όφελος των σεισμόπληκτων της περιοχής του Δήμου Τυρνάβου. Η πρόθεση της υποβολής του εν λόγω ερωτήματος είναι καθόλα καλοπροαίρετη, καθώς εμφορούμαστε από διάθεση απλώς ενημέρωσης για ζητήματα που αφορούν το χωριό μας και τις οικογένειες μας και σχετίζονται με την επούλωση των πληγών που μας προξένησαν οι πρωτοφανείς σεισμικές δονήσεις που είχαν ως επίκεντρο την περιοχή μας.

Λόγω όλων των ανωτέρω και σε εκπλήρωση της υποχρεώσεως του δήμου να τηρεί τους νόμους χωρίς διακρίσεις, στο πλαίσιο της υποχρέωσης για την ενημέρωση των δημοτών και για την αποφυγή υπονοιών περί μεροληπτικής συμπεριφοράς σε ορισμένη ομάδα πολιτών και

Με ρητή επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος

Σας καλούμε

Α. Να επανεξετάσετε προβαίνοντας στις νόμιμες ενέργειες το ζήτημα αποζημίωσης των χαρακτηριζομένων ως «πράσινες» κατοικίες, των οποίων οι επιτροπές είχαν καταγράψει τις ζημιές στις οικοσυσκευές και δι’ αυτό αιτηθήκαμε της χορήγησης του επιδόματος για αυτές, αλλά παρόλα αυτά αποκλειστήκαμε από τη λήψη του, με την απόρριψη της αίτησης και της συνακόλουθης ένστασης.

Β. Να μας απαντήσετε στα εξής ερωτήματα που αφορούν :

1. Την όλη διαδικασία της ΚΥΑ 33862/2019 και που παραμένουν σε εκκρεμότητα και απασχολούν μεγάλη μερίδα δημοτών, προς αποφυγή σχολίων περί αδικίας, αδιαφάνειας, επιλεκτικής καταβολής αποζημιώσεως και κακής εφαρμογής του νόμου. Εμπίπτουν οι χαρακτηρισθείσες πράσινες κατοικίες στη ρυθμιστική εμβέλεια της ΚΥΑ 33862/2019 και αν όχι υπήρξαν κατοικίες που παρόλα αυτά εισέπραξαν ολικό ή μερικό ποσό της αποζημίωσης των οικοσκευών και για ποιο λόγο;

2. Τη διαχείριση του τραπεζικού λογαριασμού που έχει ανοίξει υπέρ των σεισμόπληκτων και των αναγκών τους και είναι ακόμα, ως φαίνεται, ενεργός.

Με ρητή επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος μας αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται όπως επιδώσει νομίμως την παρούσα προς το Δήμο Τυρνάβου που εδρεύει στον Τύρναβο , επί της οδού Καράσσου Σταύρου 1, ΤΚ 40100, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από τον δήμαρχο Ιωάννη Κόκουρα, προς γνώση του και δια την επέλευση των νομίμων συνεπειών”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ