Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δήλωση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλη Κόκκαλη με αφορμή τη χθεσινή ομιλία στην Ελληνική βουλή, του προέδρου της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι: «Την ενίσχυση και διεύρυνση της Ελληνικής συμπαράστασης προς την Ουκρανία είχε ως κύριο στόχο η χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Χώρας, κ. Ζελένσκι, στην Βουλή των Ελλήνων, ο οποίος πέρα από την πολιτική ηγεσία της Χώρας, επιχείρησε να ευαισθητοποιήσει και να συγκινήσει ακόμη περισσότερο, τον ήδη ευαίσθητο στο ζήτημα της Ουκρανίας Ελληνικό λαό, προσβλέποντας στην περαιτέρω δραστηριοποίηση της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ της Ουκρανίας, πράγμα που ζήτησε και ευθέως στην διάρκεια της ομιλίας του.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν οι αναφορές του για την φρίκη του πολέμου, που επικεντρώθηκαν στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Μαριούπολη, την κοιτίδα του Ελληνισμού στην Ουκρανία. Οι αναφορές του στην ιστορική διαδρομή των ελληνο-ουκρανικών σχέσεων και της ελληνικής παρουσίας στην Χώρα του, με παραπομπές στην Φιλική Εταιρία και την διαρκή παρουσία των Ελλήνων εκεί, αλλά και οι επισημάνσεις του για την ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των δυο λαών, και τέλος οι αναφορές του στο σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας, που μπορεί να θεωρηθεί και ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, με πρώτη την Τουρκία.

Αποτελεί όμως σημαντική παράλειψη από μέρους του, ότι δεν έκανε καμιά αναφορά στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ζήτημα υψίστης εθνικής ευαισθησίας για εμάς και έναν από τους βασικούς λόγους, σε συνδυασμό με την πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, για την καταδίκη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από την πλευρά μας.

Η προβολή δύο ομογενών από τη Μαριούπολη, ο ένας εκ των οποίων δήλωσε μέλος του τάγματος Αζόφ, το οποίο έχει συνδεθεί σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με εγκλήματα πολέμου, συνιστά ένα ατόπημα που υπερβαίνει το πλαίσιο του Κανονισμού της Βουλής. Για το ζήτημα αυτό η ευθύνη βαρύνει την Κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ