ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΟΙ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ – ΤΟ ΣΤΕ ΤΙΣ ΕΚΡΙΝΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ

Ανακοίνωση της Θεματικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η Ν.Δ. μας έχει συνηθίσει τα τελευταία τρία χρόνια σε αυταρχικές πρακτικές που παραπέμπουν στην δεκαετία του ΄50. Όμως η απολύτως αντιδημοκρατική νομοθέτηση Θεοδωρικάκου το 2019, ξεπέρασε κάθε όριο.

Η μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και η συγκρότηση των επιτροπών με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία και η παντοδυναμία της παράταξης του Δημάρχου, νοθεύει την λαϊκή βούληση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε αυτές τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και έρχεται τώρα άλλη μια απόφαση του ΣτΕ να τον δικαιώσει.

Το ΣτΕ έκρινε με την πρόσφατη απόφασή του (760/2022) ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές. Να υπενθυμίσουμε ότι είναι η τέταρτη απόφαση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ που κρίνει διατάξεις νομοθετημάτων της κυβέρνησης για τους Δήμους ως αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ οι διατάξεις της κυβέρνησης της ΝΔ παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι με αποτέλεσμα να νοθεύεται η λαϊκή βούληση, αλλά και συνιστούν παρέμβαση του νομοθέτη στη λειτουργία των Δήμων.

Και όλα αυτά χωρίς να περιμένουν να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος Κλεισθένης για την απλή αναλογική και να διορθωθούν τυχόν ατέλειες που θα προέκυπταν.

Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία, θα καταργήσει αυτές τις απαράδεκτες διατάξεις.

Θα προχωρήσει σε συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση, σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει τη δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ με νέες αρμοδιότητες, πόρους και προγράμματα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ