ΓΙΑ ΤΑ 81 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ (παράρτημα Λάρισας)

Πέρασαν 81 χρόνια από τη βάρβαρη στρατιωτική εισβολή των Γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων στην Ελλάδα στις 6 Απρίλη 1941 όταν τα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδας είχαν νικήσει και απωθήσει στην Αλβανία τα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας που είχε επιτεθεί στη χώρα μας στις 28 Οκτώβρη 1940.

Η Αντίσταση του Ελληνικού λαού και των στρατευμένων παιδιών του κατά των φασιστών-ναζιστών, αποκτά μεγαλύτερη αξία καθώς αναπτύχθηκε κόντρα στην απαράδεκτη υποχωρητική στάση της κυβέρνησης-δικτατορίας του Μεταξά αλλά και της τότε στρατιωτικής ηγεσίας, αυτοί ήταν που μιλούσαν για τουφεκιές για την τιμή των όπλων κόντρα το λαϊκό αίσθημα. Αυτοί ήταν που προχώρησαν σε μια γρήγορη συνθηκολόγηση και παράδοση της χώρας στους Γερμανούς ναζί που υπέγραψε ο στρατηγός Τσολάκογλου ο μετέπειτα πρωθυπουργός συνεργάτης των ναζί, ενώ ακόμα τα στρατευμένα παιδιά του λαού αντιστεκόταν στη γερμανική εισβολή.

Με την κατοχή της χώρας από τους Γερμανούς ναζί, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης: Άλλοι εγκατέλειψαν τη χώρα για την Αίγυπτο ακολουθώντας τους Άγγλους συμμάχους τους παίρνοντας μαζί τους και το χρυσό της χώρας ή στη Μ. Βρετανία (βασιλιάς Γεώργιος). Άλλοι συνεργάστηκαν με τους κατακτητές στηρίζοντάς τους, οι γνωστοί και ως κουίσλιγκ στελέχωσαν τις κατοχικές κυβερνήσεις, τις κρατικές δομές, για την εξόντωση του ελληνικού λαού που οργάνωνε την Αντίσταση για την απελευθέρωση της πατρίδας. Όλος ο αστικός πολιτικός κόσμος δήλωσε υποταγή και νομιμοφροσύνη στους ναζί κατακτητές στηρίζοντας την κυβέρνηση Τσολάκογλου και συνιστώντας και στο λαό υποταγή γιατί η πάλη ενάντια στον κατακτητή είναι ανώφελη και επικίνδυνη αφού είναι ανίκητος. Το δε μεγάλο κεφάλαιο κερδοσκοπούσε σε όλη τη διάρκεια της τριπλής φασιστικής κατοχής ακόμη και με τη μαύρη αγορά εξαθλιώνοντας μέχρι θανάτου το λαό.

Αντίθετα, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή σάλπισε την Αντίσταση με τη δράση του για την οργάνωση του αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας και τη σωτηρία του λαού. Οι κομμουνιστές που δραπέτευσαν από τις εξορίες, καθώς και άλλοι που δρούσαν παράνομα, προχώρησαν στην ανασυγκρότηση του ΚΚΕ και στην οργάνωση της πάλης κατά των κατακτητών ιδρύοντας το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, και τις άλλες ΕΑΜογενείς αντιστασιακές οργανώσεις όπως η Εθνική Αλληλεγγύη, για την επιβίωση του λαού μας και τη σωτηρία του από την πείνα και την απελευθέρωση της χώρας.

Το ΕΑΜ συσπείρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού αναπτύσσοντας όλες τις μορφές πάλης: Απεργίες, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια, διαβήματα, ένοπλο αγώνα. Ο ΕΛΑΣ καθήλωσε 8 έως και 12 εχθρικές μεραρχίες. Προξένησε στους κατακτητές απώλειες 30.000 νεκρούς και συνέλαβε 6.500 αιχμαλώτους. Κατέστρεψε 37 μεγάλες γέφυρες, 85 ατμομηχανές, 1.000 περίπου βαγόνια και 1.000 αυτοκίνητα. Αυτή είναι και η μεγάλη, τηρουμένων των αναλογιών, συμβολή του στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών μαζί με την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Το τίμημα που πλήρωσε η χώρα και ο λαός μας την περίοδο της Κατοχής ήταν πολύ βαρύ: Πάνω από 500.000 χιλιάδες οι νεκροί από την πείνα και την εγκληματική δράση των ναζιστικών κατοχικών στρατευμάτων, με τα ολοκαυτώματα, τις εκτελέσεις και άλλα αντίποινα, αλλά και την κλοπή αγροτικών και άλλων προϊόντων για να ενισχύονται τα ναζιστικά στρατεύματα στον πόλεμο, όπως και τις υλικές καταστροφές στις υποδομές και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας (καταστροφές και κλοπές αρχαιολογικών θησαυρών κλπ).

Κι όμως, η Γερμανία παρά τις σχετικές αποφάσεις που έχουν αναγνωριστεί στις διεθνείς διασκέψεις (Παρίσι, Λονδίνο κ.ά.), αρνείται μέχρι σήμερα να πληρώσει τις γερμανικές Επανορθώσεις -πολεμικές αποζημιώσεις στη χώρα μας για τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα, να εξοφλήσει το αναγκαστικό δάνειο που πήρε από την χώρα μας στην Κατοχή, να επιστρέψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έκλεψαν οι ναζί…

Γι’ αυτό, τεράστια ευθύνη έχουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις της Ελλάδας, (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ) γιατί δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης για τις Επανορθώσεις -πολεμικές αποζημιώσεις. Οι κυβερνήσεις της Ο.Δ. Γερμανίας , υποκριτικά, δηλώνουν πως αναλαμβάνουν την ηθική ευθύνη για τα εγκλήματα των γερμανικών ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής αλλά αρνούνται να πληρώσουν για αυτά. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) επιτρέπουν την παρέμβαση της ΟΔ Γερμανίας με λογής οργανισμούς και ιδρύματα, όπως το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» ίδρυμα του ΥΠΕΞ Γερμανίας, ή το «Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας», που χρηματοδοτούν σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού για τις Επανορθώσεις -πολεμικές αποζημιώσεις.

Μόνον το ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) παλεύουν σταθερά και θέτουν το ζήτημα και στις Ελληνικές κυβερνήσεις όπως τελευταία με υπόμνημα στο ΥΠΕΞ, αλλά και σε διεθνή πλαίσια -όπως έγινε με την κατάθεση από το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και στην Κομισιόν σχετικής Αναφοράς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για όλες τις Επανορθώσεις -πολεμικές Αποζημιώσεις, την οποία απέρριψε η Επιτροπή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η σχετική αναφορά δεν στηρίχτηκε από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…

Φέτος, η Επέτειος της Ιμπεριαλιστικής ναζιστικής επίθεσης των Γερμανών συμπίπτει, δυστυχώς, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία που ξεκίνησε με την απαράδεκτη και καταδικαστέα επίθεση της καπιταλιστικής Ρωσίας στην Ουκρανία στα πλαίσια και με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μια και τη Ρωσία από την άλλη, που με όλες τις ενέργειές τους -περικύκλωση της Ρωσίας με στρατεύματα, βάσεις, ένταση εξοπλισμών και ωμές επεμβάσεις και πραξικοπήματα που κάνουν, όπως το 2014 στην Ουκρανία- προετοίμαζαν το έδαφος για την επίθεση της καπιταλιστικής Ρωσίας. Τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τότε στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο πλήρωσαν όλοι οι λαοί, πληρώνει με εκατόμβες θυμάτων και τεράστιες καταστροφές υποδομών κλπ ο ουκρανικός λαός, αλλά και ο ρώσικος λαός, όπως και όλοι οι λαοί του κόσμου, με τεράστιες οικονομικές και άλλες συνέπειες.

Ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος που εξελίσσεται στην Ουκρανία, συνέχεια των άλλων ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, και αλλού στην Αφρική- είναι το αποτέλεσμα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ανταγωνισμοί ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους και στα καπιταλιστικά κράτη που παλεύουν για σφαίρες επιρροής, για το μοίρασμα αγορών και ενεργειακών πηγών και πόρων, δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.

Σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΝΑΤΟ -ΗΠΑ- ΕΕ σε βάρος άλλων λαών και χωρών συμμετέχουν οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της εγχώριας αστικής τάξης με τεράστιους κινδύνους για το λαό μας αλλά και άλλους λαούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό των Ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ) έχουν μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση και πολεμικό ορμητήριο, από τη Σούδα ως την Αλεξανδρούπολη, και στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία εμπλέκοντας τη χώρα σε μεγάλους κινδύνους.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, παράρτημα Λάρισας, από την πρώτη στιγμή κατάγγειλε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία καλώντας το λαό μας να μην πάρει το μέρος κανενός ιμπεριαλιστή – ληστή αλλά το μέρος των λαών, τόσο του Ουκρανικού όσο και του Ρώσικου λαού ενάντια στην καπιταλιστικής Ρωσία, στην αστική τάξη της χώρας του, και σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Κάλεσε επίσης το λαό μας να αγωνιστεί ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας και για την απεμπλοκή της από τον πόλεμο.

Ογδόντα ένα χρόνια μετά το Β’ΠΠ και τη ναζιστική επίθεση στη χώρα μας, η πείρα από την περίοδο της ναζιστικής επίθεσης της Γερμανίας εναντίον της χώρας μας το 1941 και η πείρα της πάλης του λαού μας στη δεκαετία 1940 – 49 αναδεικνύει την ανάγκη του αγώνα για να γίνει κάθε λαός αφέντης στον τόπο του με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου σε κάθε καπιταλιστική χώρα, που τέκνο και μορφή εξουσίας του είναι και ο φασισμός – ναζισμός.
Ογδόντα ένα χρόνια μετά η Ιστορία διδάσκει ότι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα η μόνη απάντηση είναι ο Σοσιαλισμός – Κομμουνισμός. Έτσι θα καταργηθούν οριστικά οι οικονομικές κρίσεις και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, θα ζουν οι λαοί αδελφωμένοι όπως ζούσαν αδελφωμένοι οι λαοί Ρωσίας και Ουκρανίας για πάνω από 70 χρόνια.

Ο αγώνας της ΕΑΜικής Αντίστασης και η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ διδάσκουν ότι όσο ισχυρός κι αν φαντάζει ο αντίπαλος των λαών, όπως στην περίοδο της κατοχής οι συσχετισμοί αλλάζουν και οι λαοί μπορούν να νικήσουν αν συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους και παλέψουν οργανωμένα, σήμερα με ηγέτη και καθοδηγητή το κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ στην Ελλάδα όπως και τότε στην κατοχή, αλλά και στη συνέχεια με την πάλη του ΔΣΕ.

Μ΄ αυτά τα διδάγματα, τιμώντας ως ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, παράρτημα Λάρισας, τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ συνεχίζουμε σήμερα τους αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας ενάντια στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ γενικά και στην μετατροπή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο. Για να κλείσουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις για απεμπλοκή και καμιά συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, για να γυρίσουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Πάλη με ρότα να γίνει ο λαός κυρίαρχος στον τόπο του χωρίς εκμεταλλευτές. Η μόνη ελπίδα είναι η πάλη των λαών!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ