ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΟΚ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα που προκάλεσε η δημόσια καταγγελία του Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για συστηματική παρενόχληση φοιτητών από επιτηρητή και μετέπειτα καθηγητή, με το θέμα να παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξακριβωθεί η βασιμότητα των εν λόγω καταγγελιών και να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως παράνομη βία και αδικήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Μάλιστα, για την καταγγελία έχουν ενημερωθεί οι πρυτανικές Αρχές, αλλά και το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, ο συγκεκριμένος καθηγητής «προσέγγισε εξεταζόμενο φοιτητή με χυδαίους όρους», ενώ φέρεται να επικοινωνούσε μαζί του και να τον εκβίαζε εμμέσως να απαντά στα μηνύματά του ώστε να μην υπάρξει επίπτωση στον βαθμό του.

Αυτό εντέλει συνέβη όταν ο φοιτητής δεν προχώρησε σε ερωτική επαφή μαζί του, καθώς ο καθηγητής τον βαθμολόγησε με 2.

Χυδαία μηνύματα

Όπως καταγγέλλουν φοιτητές και φοιτήτριες της Νομικής Σχολής στη Realnews, «τα περιστατικά παρενόχλησης είναι πολλά, τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια, από τον εν λόγω καθηγητή», ενώ τονίζουν ότι «oι παρενοχλήσεις ξεκίνησαν πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν ο ίδιος ήταν επιτηρητής.

Τώρα είναι καθηγητής και έχει μονιμοποιηθεί. Ο φοιτητής που έκανε την καταγγελία πλέον είναι στο τέταρτο έτος. Η πρώτη παρενόχληση έγινε όταν εκείνος ήταν πρωτοετής, όμως υπάρχουν και αρκετά πρόσφατα περιστατικά».

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος καθηγητής φέρεται να έστειλε αίτημα φιλίας στα social media και να συστήθηκε στον τότε πρωτοετή φοιτητή ως «ο επιτηρητής σου, χα χα, σοκ». Όπως αναφέρουν φοιτητές στην «R», η παραβιαστική συμπεριφορά του καθηγητή κορυφώθηκε όταν ο ίδιος φέρεται να έστειλε ένα άκρως χυδαίο μήνυμα στον φοιτητή γράφοντας: «Εμείς σεξ πότε θα κάνουμε;».

«Να φύγει»

Την περασμένη Πέμπτη, ο Φοιτητικός Σύλλογος της Νομικής Σχολής Αθηνών πραγματοποίησε γενική συνέλευση, με περισσότερους από 200 φοιτητές να καταδικάζουν το περιστατικό, απαιτώντας τόσο από την Κοσμητεία της Νομικής όσο και από τη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ να πάρουν σαφή θέση, αλλά και να απομακρυνθεί ο εν λόγω καθηγητής από κάθε είδους διδασκαλία.

«Πρώτα υπήρχε φόβος. Τώρα υπάρχει οργή και αγανάκτηση, θέλουμε να φύγει», τονίζουν φοιτητές της Νομικής στην «R». «Είναι η πρώτη φορά που είμαστε όλοι τόσο ενωμένοι, δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά τέτοια κινητοποίηση στη Νομική για ένα αντίστοιχο θέμα. Είναι η μαζικότερη συνέλευση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, τονίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά, καθώς «γίνονται διάφορα στη Νομική». Όπως καταγγέλλει στην «R» φοιτητής από τμήμα της Νομικής, «καθηγητές κόβουν μαζικά φοιτητές χωρίς ουσιαστική εξήγηση.

Μάλιστα, συγκεκριμένος καθηγητής, που πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί και ήταν να κατέβει για βουλευτής, παρενοχλούσε συστηματικά φοιτήτριες. Τις καλούσε πάντα στο γραφείο του, ζητούσε τα κινητά τους και τις έπαιρνε τηλέφωνο αργά το βράδυ. Αλλά κανείς δεν μιλούσε, γιατί φοβόταν».

Ποιος είναι ο «Χ.Χ.»

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, η συμπεριφορά του καθηγητή με τα αρχικά Χ.Χ. «κανονικοποιείται», ενώ «επιδεικνύεται και δημόσια στο διαδίκτυο». Προσπαθεί, μάλιστα, να χειραγωγήσει τα θύματά του, καθώς ο ίδιος φέρεται να τους στέλνει προσωπικά μηνύματα, γράφοντας φράσεις όπως «μην πάρεις στα σοβαρά αυτό που σου σχολίασα».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

enikos.gr – Της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΜΠΙΤΖΗΛΟΥ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ