Ανακοίνωση της Γεωτεχνικής Ενωτικής Κίνησης με αφορμή την πραγματοποίηση σχετικής ημερίδας
Σε μια περίοδο με ιδιαίτερα επιβαρυμένη τη διεθνή και εγχώρια επικαιρότητα από θέματα (πόλεμος Ουκρανίας, Πανδημία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια κ.ά.), ήταν μια δύσκολη απόφαση να επιχειρήσουμε να αναδείξουμε ένα ζήτημα έξω από τη σχετική και εν γένει θεματολογία, αλλά όταν αυτή την ίδια περίοδο εφαρμόστηκε η αλλαγή του μοντέλου διοίκησης των Προστατευόμενων Περιοχών η Γεωτεχνική Ενωτική Κίνηση (ΓΕΚ) δεν μπορούσε να παραμείνει αδρανής.
Έτσι, αποφασίσαμε τη διοργάνωση εκδήλωσης με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης (μια ακόμα «νυχτερίδα») με θέμα: «Από τους 36 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών στον Έναν. Βήμα εμπρός ή βήμα πίσω;». Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου, συμμετείχαν υψηλοί προσκεκλημένοι, οι οποίοι ανέλυσαν το ζήτημα σε βάθος, τόσο από πλευράς διαχείρισης, όσο και από την πολιτική του πλευρά.
Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της αναφοράς βρέθηκε ο Ν.4685/2020, με τον οποίο προβλέφθηκε η κατάργηση των 36 Φορέων Διαχείρισης (ΦΔ) ως αποκεντρωμένων αυτοτελών δομών και η ενσωμάτωσή τους υπό τη μορφή 24 τμημάτων της Δημόσιας Διοίκησης (Μονάδες Διαχείρισης) στον εποπτευόμενο από το ΥΠΕΝ συγκεντρωτικό Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Αναλυτικότερα, με βάση τη σειρά τοποθέτησης, οι ομιλίες είχαν ως εξής:
• Σωκράτης Φάμελλος, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.
• Αθηνά Παναγιώτου, Χημικός- Περιβαλλοντολόγος, πρώην συνεργάτης ΥΠΕΝ.
• Δρόσος Κουτσούμπας, καθ. θαλάσσιας βιολογίας στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τ. Πρόεδρος ΔΣ του ΦΔ του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και τ. Πρόεδρος του Δικτύου Προέδρων των ΦΔ.
• Πέτρος Λυμπεράκης, Βιολόγος, δρ. Οικολογίας, διδακτικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τ. Πρόεδρος του ΔΣ του ΦΔ Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης.
• Γιώργος Μπάλιας, αναπλ. καθ. περιβαλλοντικής πολιτικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, τ. Πρόεδρος ΔΣ του ΦΔ Κορινθιακού Κόλπου.
• Γιάννης Μητσόπουλος, Δρ. Δασολογίας, Γενικός Δ/ντής ΟΦΥΠΕΚΑ.
• Μιχάλης Βάκκας, Δασολόγος MSc, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων ΦΔ, Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Από πλευράς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), παρεμβάσεις έκαναν οι εξης:
• Σοφία Κόπελα, WWF
• Σάντυ Φαμελιάρη, GREENPEACE
• Μίλτος Γκλέτσος, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
• Σπύρος Ψαρούδας, ΚΑΛΛΙΣΤΩ
Τη συζήτηση συντόνισε ο Σπύρος Ρίζος, τ. Πρόεδρος ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου Κόλπου και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παρ. Ανατ. Στερεάς του ΓΕΩΤΕΕ, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν οι εξής:
• Μιχάλης Στογιάννος, Πρόεδρος Γραμματείας της ΓΕΚ,
• Σπύρος Κίντζιος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,
• Σταύρος Αραχωβίτης, Βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ,
• Θεοδώρα-Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος της ΝΔ,
• Παναγιώτα Πούλου, Βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής.
• Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής του Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Προστασίας Περιβάλλοντος και μέλος Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής.
• Γιώργος Παπαδούλης, τ. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Αντιπρόεδρος ΔΣ του ΦΔ Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου.
• Μενέλαος Γαρδικιώτης, Γεν. Γραμ. ΓΕΩΤΕΕ
Στην Οργανωτική Ομάδα της εκδήλωσης συμμετείχαν, ο Γ. Καρέτσος, τ. Πρόεδρος ΔΣ ΦΔ Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, τ. Πρόεδρος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Ν. Μιχαλοπούλου, Γεωλόγος, μέλος ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, Κ. Παπαστέργιος, Δασολόγος, Ν. Χρήστου, Γεωπόνος Σχολής Περιβάλλοντος και Γ. Μηχανικής του ΓΠΑ.
Το υψηλό επίπεδο της εξειδίκευσης και της γνώσης του θέματος των προσκεκλημένων ομιλητών, αλλά και του πολυπληθούς κοινού, το οποίο συμμετείχε ενεργά με παρεμβάσεις και ερωτήματα, διατήρησαν ζωηρό και αμείωτο το ενδιαφέρον της εκδήλωσης μέχρι το τέλος της, 4 ολόκληρες ώρες μετά την έναρξή της(!), όπου σημειώνονταν ακόμα πάρα πολύ ψηλή συμμετοχή.
Εν κατακλείδι, η Γεωτεχνική Ενωτική Κίνηση, ανέλαβε την ευθύνη να αναδείξει ένα θέμα που εξ΄ αντικειμένου απασχολεί εξαιρετικά και ιδιαίτερα τους γεωτεχνικούς. Η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με επιτυχία, ο διάλογος άφησε σημαντικά και αξιοποιήσιμα εφόδια και παρακαταθήκες στους επιστήμονες και στην κοινωνία γενικότερα.
Ευχαριστούμε όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους.
Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στους παρακάτω συνδέσμους:
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=FX6xiA-DVUs
Facebook1: https://www.facebook.com/groups/687559719093044/
Facebook2: https://www.facebook.com/%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%95%CE%BD%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%9A%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%94%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-758566064178904/