ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Δήλωση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αννας Βαγενά

Την Τρίτη 12 Απριλίου 2022 η ΔΕΗ των γκόλντεν μπόυς του κ. Μητσοτάκη προχώρησε σε νέα αιφνιδιαστική αύξηση κατά 36% στα σταθερά τιμολόγια.
Είναι πλέον σίγουρο ότι, μόνο την Κυβέρνηση δεν απασχολεί το θέμα της ακρίβειας και της φτωχοποίησης, στην οποία έχει οδηγήσει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Δεν είναι τυχαίο ότι, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών πριν από λίγες μέρες, χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία πέτυχαν να μπει πλαφόν στις τιμές του ρεύματος για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ στη δική μας Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν το επιχείρησε, αλλά προχώρησε και σε νέες αυξήσεις.

Σωστά δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, ότι μόνη έγνοια του πρωθυπουργού είναι «η αισχροκέρδεια της ΔΕΗ σε βάρος των καταναλωτών παρά το γεγονός ότι, τα αποτελέσματα του 2021 δείχνουν πως έχει τα περιθώρια και τα λειτουργικά κέρδη για να κρατήσει χαμηλά τα σταθερά τιμολόγια.»

Να θυμίσω ότι αρχικά ο κ. Μητσοτάκης αρνιόταν επίμονα και την ύπαρξη ακόμα της αισχροκέρδειας. Χρειάστηκαν οι απανωτές πιέσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για υπερκέρδη 1,4 δισεκατομμυρίων, για να αναγκαστεί να υποσχεθεί ότι θα φορολογήσει το 90% των υπερκερδών της ΔΕΗ, αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν, και την ίδια στιγμή πέταξε το μπαλάκι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να διευκρινίσει τα ακριβή ποσά.

Μέχρι στιγμής βεβαίως, δεν έχει επιβληθεί καμία φορολογία, φαίνεται ότι ακόμα τα ψάχνουν τα υπερκέρδη των παρόχων. Η απραξία της Κυβέρνησης δείχνει την απόλυτη απροθυμία της να φορολογήσει τα την αισχροκέρδεια της ΔΕΗ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτιμά ότι, η φορολόγηση στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη της ενέργειας είναι παραπάνω από επιβεβλημένη στη δύσκολη αυτή συγκυρία, και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας επαναφέρει σταθερά τα αιτήματα της αύξησης του βασικού μισθού και της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, πρακτικές που ακολούθησαν άλλωστε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Μόνο που η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δε νοιάζεται για τον κόσμο που υποφέρει, αλλά για τους «κολλητούς» της που την έφεραν στην εξουσία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ