Κ. Αγοραστός: Αλλάζουμε την πόλη της Λάρισας και δίνουμε προοπτική ανάπτυξης
Τις συμβάσεις των μελετών που οδηγούν στο έργο της Ανατολικής Παράκαμψης της πόλης της Λάρισας υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Πρόκειται για δύο μελέτες, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 1,54 εκατομμυρίου ευρώ στα τμήματα:
– από οδό Βόλου (Π.Ε.Ο. Βόλου) έως κυκλικό κόμβο οδού Αγιάς και
– από ισόπεδο κόμβο Π.Ε.Ο. Βόλου έως ανισόπεδο κόμβο Βιοκαρπέτ, ο οποίος μετατρέπεται σε κυκλικό.
«Αλλάζουμε την πόλη της Λάρισας και δίνουμε διέξοδο στο αδιέξοδο της οδού Βόλου με δύο μελέτες στις οποίες διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων που κατοικούν ένθεν και ένθεν της παλιάς εθνικής οδού» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
« Μελετάμε τη χάραξη νέας οδικής αρτηρίας που ξεκινά από τον ισόπεδο κόμβο της 110 Π.Μ. στην οδό Αγιάς, ακολουθεί περιμετρικά τις εγκαταστάσεις της 110 Π.Μ., οδηγείται στην παλιά εθνική οδό Βόλου όπου κατασκευάζεται κυκλικός κόμβος και από εκεί καταλήγει στον ανισόπεδο κόμβο Βιοκαρπέτ όπου ο υφιστάμενος ανισόπεδος κόμβος μετατρέπεται σε ισόπεδο κυκλικό. Πρόκειται για νέα χάραξη οδικού άξονα συνολικού μήκους 8 χιλιομέτρων, με δύο λωρίδες κυκλοφοριίας ανά κατεύθυνση και με παράπλευρο δίκτυο.
Αποσυμφορίζουμε κυκλοφοριακά την περιοχή, δίνουμε εναλλακτικές οδούς κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα που σήμερα διέρχονται εντός του αστικού ιστού προκαλώντας προβλήματα, δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας στην επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων, αλλάζουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Πρόκειται για ένα βαθιά αναπτυξιακό έργο, γιατί οι δύο μελέτες αφορούν περιοχές εκτός σχεδίου και επομένως δίνουν τη δυνατότητα στο Δήμο Λαρισαίων να κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες για την επέκταση του σχεδίου πόλης και τη ρυμοτόμηση της περιοχής.
Η χάραξη της νέας οδού δεν έχει κλειδώσει. Ευχαριστώ την Τεχνική μας Υπηρεσία για τη συστηματική και αποτελεσματική δουλειά της. Ξεκινώντας από το μηδέν σχεδιάσαμε το δρόμο, προχωρήσαμε τις διαδικασίες προκήρυξης, βρήκαμε χρηματοδότηση και σήμερα υπογράφουμε τις μελέτες που οδηγούν σε έργο ουσίας και προοπτικής ανάπτυξης για την πόλη της Λάρισας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Οι δύο μελέτες
Στο τμήμα από οδό Βόλου (Π.Ε.Ο Βόλου) έως τον κυκλικό οδού Αγιάς, εκπονείται μελέτη νέας χάραξης οδικού άξονα συνολικού μήκους 4 χλμ. με διαχωρισμένες κινήσεις και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, έναν ισόπεδο κυκλικό κόμβο επί της ΠΕΟ Βόλου και γεφύρωση της τάφρου Ι1 σε δύο σημεία. Περιλαμβάνει Τοπογραφικές Μελέτες, Μελέτες Συγκοινωνιακών Έργων, Μελέτες Τεχνικών Έργων, Μελέτες Υδραυλικών Έργων, Περιβαλλοντική Μελέτη, Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη και μελέτη ΣΑΥ-ΦΑΥ.
Στο τμήμα από τον ισόπεδο κόμβο Π.Ε.Ο. Βόλου έως τον ανισόπεδο κόμβο Βιοκαρπέτ εκπονείται πλήρης μελέτη οδικού τμήματος συνολικού μήκους 4 χλμ, διαχωρισμένης κυκλοφορίας, με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, παράπλευρο δίκτυο εκατέρωθεν της αρτηρίας συνολικού μήκους 7 χλμ , πλήρης μελέτη ενός Ισόπεδου Κόμβου (κυκλικού) στην οδό Βόλου , πλήρης μελέτη δύο τεχνικών γεφύρωσης τάφρου και Α/Δ της αρτηρίας από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Περιλαμβάνει: Τοπογραφική Μελέτη, Μελέτη Οδοποιίας, Μελέτη Υδραυλικών, Στατική Μελέτη, Γεωλογική Μελέτη, Γεωτεχνική Μελέτη, Περιβαλλοντική Μελέτη, Ηλεκτρομηχανολογική Μελέτη και μελέτη ΣΑΥ – ΦΑΥ.
Σκοπιμότητα και οφέλη
Η υπάρχουσα κατάσταση της ΠΕΟ Βόλου στην εντός σχεδίου περιοχή, δεν ανταποκρίνεται στους σημερινούς κυκλοφοριακούς φόρτους, και υπάρχει περιορισμός αναβάθμισης- βελτίωσης της υφιστάμενης οδού λόγω του σχεδίου πόλης. Συνεπώς η ανάγκη παράκαμψης της οδού είναι επιτακτική. Ο υφιστάμενος οδικός άξονας που διέρχεται από τον αστικό ιστό χαρακτηρίζεται: α) από μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων, β) από υψηλούς αριθμό καθημερινών μετακινήσεων οικιστών, γ) από σημαντικό φόρτο οχημάτων με σημαντικό ποσοστό βαρέων και δ) από έντονη παρόδια δόμηση τόσο οικιστική όσο και εγκαταστάσεων εμπορικού χαρακτήρα.
Με την ολοκλήρωση της ανατολικής παράκαμψης Λάρισας:
-ο περιφερειακός Δακτύλιος της πόλης γίνεται ολοκληρωμένος και λειτουργικός,
– αποσυμφορίζεται η πόλη της Λάρισας από την αυξημένη κίνηση λόγω της διαμπερούς κυκλοφορίας των οχημάτων,
-αυξάνεται η οδική ασφάλεια των χρηστών της οδού,
– μειώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση της οδού, κυρίως λόγω της εκτροπής της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων
-μειώνεται ο χρόνος ταξιδιού και
-αναβαθμίζεται συνολικά η ποιότητα ζωής των πολιτών της Λάρισας στην περιοχή του έργου.