ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 3ου ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ

Την Τρίτη 12 Απριλίου, οι Εκπαιδευτικοί και οι Μαθητές της Β΄ τάξης του Τομέα Πληροφορικής του 3ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Λάρισας, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο «Επικοινωνώ και δημιουργώ ραδιοφωνικά», πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην ΕΡΤ Λάρισας, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της 1ης Στρατιάς.

Ξεναγήθηκαν στους χώρους του Σταθμού και ειδικότερα στη βιβλιοθήκη, τη δισκοθήκη, την αρχειοθήκη, καθώς και στην αίθουσα που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για τη μετάδοση συναυλιών, όπου βρίσκονται τα μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας. Επίσης, είδαν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σήμερα για την παραγωγή εκπομπών, την κονσόλα, τα μικρόφωνα και τα studio, τα οποία συνέκριναν με αυτά που χρησιμοποιούν οι ίδιοι για τη δημιουργία των δικών τους εκπομπών.

Είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ζωντανά στην έκτακτη ραδιοφωνική εκπομπή που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για τη διδακτική αυτή επίσκεψη. Με τον κ. Ιωάννη Γιάτσιο, δημοσιογράφο και συντονιστή της εκπομπής, συνομίλησαν για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούν τις δικές τους ραδιοφωνικές εκπομπές στο europeanschoolradio (το πρώτο μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο), τον τρόπο που συνεργάζονται και προετοιμάζονται. Υποβλήθηκαν εκατέρωθεν ερωτήματα και αντηλλάγησαν απόψεις μεταξύ Μαθητών, Δημοσιογράφων και Τεχνικών σχετικά με την παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής. Τέλος, έγινε περιγραφή και ανάλυση των στόχων που είχαν τεθεί για το συγκεκριμένο πολιτιστικό πρόγραμμα, καθώς και τα κίνητρα συμμετοχής των Μαθητών σε αυτό.

Για όλους τους συμμετέχοντες στη διδακτική επίσκεψη ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία η δυνατότητα να λάβουν μέρος σε μια ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή. Και, ενώ αρχικά ήταν αγχωμένοι, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, στη συνέχεια χαλάρωσαν με τη βοήθεια του κ. Γιάτσιου και συνομίλησαν για όλα τα θέματα που τέθηκαν. Αισθάνθηκαν τυχεροί που τους δόθηκε η ευκαιρία να σταθούν μπροστά στα μικρόφωνα και να ακουστούν από ένα ευρύ κοινό ακροατών της ΕΡΤ. Αυτός, βέβαια, είναι και ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος, να αποκτήσουν οι Μαθητές αυτοπεποίθηση, ώστε να εκτίθενται στο κοινό μιλώντας χωρίς άγχος για διάφορα θέματα και να βελτιώσουν τον τρόπο έκφρασης και ομιλίας μέσα από τη σύνταξη και εκφώνηση των κειμένων των εκπομπών τους.

Επίσης, μίλησαν για την εμπειρία τους, ως ενήλικοι Μαθητές του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ, για τις δυσκολίες που πρέπει να υπερβούν, για τους Εκπαιδευτικούς του Σχολείου, για την ποιότητα και το επίπεδο σπουδών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και, βέβαια, για τις πολλές ευκαιρίες που τους δίνονται για την επαγγελματική τους βελτίωση και εξέλιξη. Με την ολοκλήρωση της διδακτικής επίσκεψης, Μαθητές και συνοδοί Εκπαιδευτικοί αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις ευελπιστώντας σε μια συνεργατική ραδιοφωνική εκπομπή στο μέλλον.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 3ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Λάρισας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το δημοσιογράφο κ. Βαγγέλη Μητρούσια για τον συντονισμό, την υποδοχή και την πληρέστατη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του σταθμού, το δημοσιογράφο κ. Ιωάννη Γιάτσιο που μας υποδέχτηκε στο στούντιο και συντόνισε τέλεια την εκπομπή, τον τεχνικό κ. Βαγγέλη Βούλγαρη που ανακάλεσε το ρεπό του για να πραγματοποιηθεί η έκτακτη αυτή εκπομπή και τέλος τον μαθητευόμενο τεχνικό κ. Γιώργο Πασιά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ