ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων δήμου Λαρισαίων

Είναι γνωστή η χρόνια υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από όλες τις κυβερνήσεις, με τους προϋπολογισμούς κυρίως από το 2011 και έπειτα να έχουν μειωθεί περίπου στο 40% και να διατηρούνται μειωμένοι έως και σήμερα. Η κατάσταση στα σχολεία τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει στο απροχώρητο, διευθυντές και σύλλογοι διδασκόντων προσπαθούν να «βγάλουν και απ’ τη μύγα ξύγκι» όπως λέει ο λαός μας, προσπαθώντας να καλύψουν τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, καθώς ο εξοπλισμός (παιδαγωγικός, ηλεκτρονικός κ.τ.λ.) είναι πεπαλαιωμένος και σε αρκετές περιπτώσεις ανύπαρκτος.

Επίσης μια σειρά από έξοδα συντήρησης των «γερασμένων» πλέον σχολικών κτιρίων βαραίνουν το ταμείο της σχολικής επιτροπής, καθώς οι δήμοι που έχουν πλέον την αποκλειστική ευθύνη για τη συντήρησή τους, είτε αδυνατούν να το κάνουν καθώς ούτε οι δικοί τους προϋπολογισμοί έχουν γλιτώσει από τη υποχρηματοδότηση είτε δεν αξιοποιούν  τα ελάχιστα κονδύλια που τους διατίθενται για την συντήρηση των κτιρίων (ΣΑΤΑ σχολικών κτιρίων).

Ενώ λοιπόν οι σχολικές επιτροπές και τα σχολεία στενάζουν έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα να προστεθεί η ενεργειακή φτώχεια αφού η ενέργεια αποτελεί ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών της  λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» που ανέβαζε τις τιμές της ενέργειας και πριν την έναρξη του  πολέμου στην Ουκρανία, ενός πολέμου που είναι  αποτέλεσμα των ανταγωνισμών στην περιοχή για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και το μοίρασμα των αγορών.

Ωστόσο η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαρισαίων τα τελευταία χρόνια μαζί με τις Σχολικές Επιτροπές συντάσσονται με την κυρίαρχη πολιτική, αποδέχονται την μεταβίβαση ευθυνών χωρίς την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και στη συνέχεια όλοι εμείς οι γονείς συνεχίζουμε να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα βασικά, αναζητούμε δήθεν φιλάνθρωπους χορηγούς για την συντήρηση των σχολείων ελπίζοντας ότι θα προσφέρουμε έτσι ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας.

Άλλες είναι οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων και της  τοπικής διοίκησης  σε σχέση με την χρηματοδότηση των σχολείων και την δήθεν δωρεάν εκπαίδευση. Να δίνουν δις ευρώ για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, στους εργολάβους για έργα βιτρίνας μέσω των αστικών αναπλάσεων και των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών του Δήμου και ψίχουλα για παιδεία, υγεία και κοινωνική πρόνοια.

Θεωρείται πολυτέλεια η έγκριση ενός αιτήματος από διευθύνσεις σχολείων για την αγορά ενός φωτοτυπικού, η προμήθεια ηλεκτρονικών μέσων σε μαθητές κατά την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση, δωρεάν μασκών, rapid και pcr τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα, να προάγουν τον πολιτισμό μέσα από δημόσιο σχολείο ενισχύοντας σχολικές παραστάσεις.

Διεκδικούμε:

Να καλυφθούν εδώ και τώρα όλες οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων με ευθύνη του κράτους.

Να χρηματοδοτηθούν οι σχολικές επιτροπές στο ύψος των πραγματικών αναγκών.

Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτροπών.

Εδώ και τώρα έκτακτο κονδύλι για την αντιμετώπιση των δυσβάστακτων χρεών που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα.

Καμιά πίεση από τη δημοτική αρχή προς τις διευθύνσεις των σχολείων για περιορισμό των δήθεν «περιττών» εξόδων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ