ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Δήλωση της βουλευτού Λάρισας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Άννας Βαγενά

Σε Γολγοθά εξελίσσεται για τα ελληνικά νοικοκυριά η προετοιμασία για το πασχαλινό τραπέζι. Όλες οι οικογένειες, αν εξαιρέσει κανείς τις ανώτερες τάξεις και τους μεγαλο-εισοδηματίες, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ακρίβεια.

Έως και 77% ακριβότερα είναι φέτος τα βασικά τρόφιμα του πασχαλινού τραπεζιού, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας τιμών προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, που διενήργησε το Ινστιτούτο Ερευνάς Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται στις τιμές του κρέατος, των οπωροκηπευτικών, των παραδοσιακών γλυκισμάτων, ακόμα και στο ψωμί.

Οι ανατιμήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και πρώτες ύλες συμπαρασύρουν τις τιμές σε όλα τα βασικά προϊόντα τροφίμων, δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας. Με ανακοίνωση της σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια (ΡΑΕ), μας πληροφορεί ότι έχουμε τη μεγαλύτερη τιμή κιλοβατώρας στην Ευρώπη με μεγάλη διαφορά, διπλάσια σχεδόν από όλες τις άλλες χώρες.

Το «σοκ» που προκαλεί η ακρίβεια, οδηγεί τους καταναλωτές να απέχουν από αγορές. Με αποτέλεσμα, ο συνολικός τζίρος αυτής της περιόδου να έχει χάσει πάνω από 30%, όπως τονίζει το ΠΕΣΑ.

Επτά στους δέκα καταναλωτές έχουν μειώσει τις αγορές τους στα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ οχτώ στους δέκα έχουν μειώσει τις αγορές τους σε είδη ρουχισμού και υπόδησης.
Ακόμα λοιπόν και τα πατροπαράδοτα πασχαλινά δωράκια των νονών κινδυνεύουν να χαθούν.
Έτσι, η χαρά που υπήρχε κάποτε για την προετοιμασία αυτής της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης και το αντάμωμα της οικογένειας, των συγγενών, της παρέας, των φίλων πνίγεται στην αγωνία της οικονομικής δυσπραγίας.

Μακάρι να είναι αυτό το τελευταίο δύσκολο Πάσχα που περνάμε και σύντομα όλα να αλλάξουν προς το καλύτερο για τον τόπο μας, με μια κυβέρνηση που θα νοιάζεται για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ