ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ (ΜΑΤΑΡΟ) ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Εκπαιδευτικοί και μαθητές από 2o Γυμνάσιο Τυρνάβου επισκέφθηκαν από 27 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2022 το σχολείο Maristes Valldemia στο Ματαρό (Βαρκελώνη) της Ισπανίας στα πλαίσια της 1ης κινητικότητας ενός εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA229 με τίτλο «Σκέψου Παγκόσμια, Δράσε τοπικά! Ας γίνουμε περισσότερο πράσινοι».

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος η ανάδειξη της κρισιμότητας του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και άμεσοι στόχοι του έργου η καθιέρωση συστήματος ανακύκλωσης στις τάξεις, η μείωση των απορριμμάτων, η ευαισθητοποίηση για επαναχρησιμοποίηση προϊόντων (Upcycling), η εφαρμογή γνώσεων για υγιεινά και τοπικά τρόφιμα, η εξοικονόμηση ενέργειας(εναλλακτικές μορφές) και νερού καθώς και η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς.

Στην 1η κινητικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος συμμετείχαν, οι καθηγήτριες κ. Βλαχάβα Χαρίκλεια και Μαγαλιού Ελένη, μέλη του προγράμματος και οι μαθητές της Γ Γυμνασίου Αβδουλάς Ιωάννης–Ραφαήλ, Κατσή Δέσποινα, Λυμπίκης Κωνσταντίνος, Ραούλη Μαρία και Πρίφτη Χρυσούλα.

Οι μαθητές του προγράμματος από τη Γερμανία, την Τσεχία, την Πορτογαλία, την Μ. Βρετανία και την Ελλάδα, μετά από μια θερμή υποδοχή της Διευθύντριας, των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Ισπανικού σχολείου, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου και εργάστηκαν σε ομαδικές δραστηριότητες μιλώντας για τα χόμπι τους και τα ενδιαφέροντά τους για να γνωριστούν μεταξύ τους. Την ίδια μέρα ξεναγήθηκαν στην πόλη του Ματαρό και κατά την επιστροφή τους στο σχολείο η κάθε ομάδα παρουσίασε τις δημιουργίες της για το λογότυπο του Προγράμματος.

Την επόμενη μέρα επισκέφτηκαν στη Βαρκελώνη ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά κέντρα το «Cosmocaixa», ένα Μουσείο Επιστημών της Βαρκελώνης, που διαθέτει μια σειρά από εκθέσεις, που παρουσιάζουν τη φύση, την επιστήμη, το περιβάλλον και το διάστημα.

Οι μαθητές κατανόησαν τις βασικές αρχές των επιστημών – από τις δοκιμές ηλεκτρικής τάσης έως τη δημιουργία κυμάτων, τη δομή του DNA μέχρι τη δημιουργία πρωτεϊνών, τις λιθοσφαιρικές πλάκες της γης και τα αποτελέσματα των κινήσεων τους, από τη δημιουργία του σύμπαντος μέχρι τη διείσδυση στα βάθη του ανθρώπινου εγκεφάλου ενώ δοκιμάστηκαν σε παιχνίδια μνήμης, μουσικής και πολλά άλλα σε ένα παιχνιδιάρικο, διαδραστικό και διασκεδαστικό περιβάλλον. Επίσης στον ίδιο χώρο επισκέφθηκαν το πλημμυρισμένο δάσος, ένα προσομοιωμένο κομμάτι του τροπικού δάσους του Αμαζονίου το οποί καταλήγει σε ένα υπέροχο ενυδρείο.

Ακολούθησε επίσκεψη στο κέντρο της Βαρκελώνης, στην πλατεία της Καταλονίας και στη φημισμένη λεωφόρο «Λας Ράμπλας»,όπου θαύμασαν το Ερωτικό μουσείο,
το μνημείο του Χριστόφορου Κολόμβου και την αγορά τροφίμων «Μποκερία» (Boqueria), μια από τις καλύτερες αγορές τροφίμων στον κόσμο, στην οποία με τη βοήθεια ξεναγού έπαιξαν το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού.

Οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν στο ιστορικό κέντρο της Βαρκελώνης, στη γοτθική συνοικία που χτίστηκε την εποχή που η Βαρκελώνη ήταν τμήμα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εκεί θαύμασαν κατοικία των κομητειών της Βαρκελώνης, τον Καθεδρικό ναό, την Οδό Bizbe με τη θρυλική γέφυρα των στεναγμών, την πλατεία San Jaume – το επίσημο κέντρο της πόλης, που στεγάζει τα κύρια διοικητικά κτίρια της Καταλονίας, το δημαρχείο της Βαρκελώνης, και τη Σάντα Μαρία ντελ Πι, ένα γοτθικό καθεδρικό ναός του 14ου αιώνα, που αναφέρεται ως Εθνικός Θησαυρός της Καταλονίας.

Την επόμενη μέρα, έγινε παρουσίαση των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή στην παράκτια περιοχή της Καταλονίας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη από τον Μηχανικό Περιβάλλοντος , προσκεκλημένο του Ισπανικού σχολείου η κάθε ομάδα παρουσίασε τις πράσινες δραστηριότητες του σχολείου της και ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές . Στη συνέχεια της ημέρας , οι μαθητές έπαιξαν το παιχνίδι γνώσεων «Kahhot», που είχαν δημιουργήσει οι ομάδες, με νικητή στο παιχνίδι γνώσεων τον μαθητή της ομάδας του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου, Γιάννη Αβδουλά.

Την τελευταία μέρα , έγινε παρουσίαση των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή στην παράκτια περιοχή της Καταλονίας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη από Μηχανικό Περιβάλλοντος, προσκεκλημένο του σχολείου, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες μαθητές να αντιληφθούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα αυτό αφορά τον καθένα μας. Ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο του Ματαρό, όπου τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος της πόλης , ο οποίος τους ξενάγησε στους χώρου του.

Οι μαθητές μας, ως ενεργοί πολίτες υπέβαλαν ερωτήσεις στο δήμαρχο, με τόλμη και περιβαλλοντική ευαισθησία. Το ίδιο απόγευμα επισκέφθηκαν το Καμπ Νόου (Camp Nou), ένα από τα ιστορικότερα γήπεδα ποδοσφαίρου της Ευρώπης και έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα και το Πάρκο Γκουέλ (Parc Güell), ένα δημόσιο πάρκο με κήπους και αρχιτεκτονικά στοιχεία, που δημιουργήθηκε και σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Άντονι Γκαουντί, τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του Καταλανικού Μοντερνισμού.

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου επέστρεψαν με άριστες εντυπώσεις , από την επαφή και τη συνεργασία με τους μαθητές των άλλων σχολείων αλλά και πλουσιότεροι σε γνώσεις, εμπειρίες και καλλιέργεια, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το σχολείο μπορεί να είναι ζωντανός οργανισμός αναπαραγωγής και εμπέδωσης της γνώσης με τον πλέον δημιουργικό και ψυχαγωγικό τρόπο. Το ευρωπαϊκό ταξίδι του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου συνεχίζεται με νέες δράσεις κινητικότητας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ