ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΗΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ

French President Emmanuel Macron and his wife Brigitte Macron stand on stage after reports of his reelection Sunday, April 24, 2022 in Paris. French President Emmanuel Macron appeared to comfortably win reelection Sunday in a runoff, polling agencies projected, offering France and the European Union the reassurance of leadership stability in the bloc's only nuclear-armed power as the continent grapples with the fallout from Russia's invasion of Ukraine. (AP Photo/Lewis Joly)

Με μια εντυπωσιακή αυτοκινητοπομπή προς τον πύργο του Άιφελ ο Εμανουέλ Μακρόν πανηγύρισε την επανεκλογή του στην προεδρία κάτι που είχε να συμβεί από το 2002 με τον Ζακ Σιράκ. Ο Γάλλος πρόεδρος εξασφαλίζει την παραμονή του στην εξουσία για άλλα πέντε χρόνια με μεγάλη νίκη, που κυμαίνεται στο 58%.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος, ο Μακρόν προηγείται κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες της Μαρίν Λε Πέν, που φαίνεται ότι έλαβε το 42% των ψήφων.

O Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε ενωτικός στις πρώτες δηλώσεις του μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές του.

«Μετά από πέντε χρόνια αλλαγών, σήμερα η πλειοψηφία επέλεξε να εμπιστευτεί τη Δημοκρατία μας, σήμερα δεν είμαι ο υποψήφιος ενός στρατοπέδου, αλλά ο πρόεδρος όλων των Γάλλων», είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για μια ισχυρή, ανεξάρτητη και οικολογική Γαλλία.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι έχει επίγνωση, ότι πολλοί τον ψήφισαν, όχι γιατί συμφωνούν με την πολιτική του, αλλά για να μπει φραγμός στην ακροδεξιά, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι πρέπει να ακούσει και αυτούς που επέλεξαν την άρνηση επιλογής, κάνοντας αποχή.

Η Μαρίν Λεπέν αναγνώρισε τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που έλαβε.

Η ακροδεξιά υποψήφια χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά του Μακρόν ανέφερε ότι θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Πολιτικοί ηγέτες και η ηγεσία των Ευρωπαϊκών Θεσμών έδωσαν συγχαρητήρια στο Γάλλο πρόεδρο. Η ΕΕ έχει ανάγκη την ισχυρή στήριξη της Γαλλίας, τουιτάρισε ο Σαρλ Μισέλ, ενώ η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η πολύ καλή συνεργασία Γαλλίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι μέρα ανακούφισης για την Ευρώπη αλλά δεν υπάρχει εφησυχασμός. Το ποσοστό της Μαρίν Λεπέν που από 18% το 2002, αυξήθηκε στο 42% ηχεί ως καμπανάκι», είπε στην ΕΡΤ ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Σωτήρης Σέρμπος.

«Μέχρι τον πρώτο γύρο είχαμε το παιχνίδι πάνω στην αγοραστική δύναμη. Η Λεπέν είχε έναν δρόμο για να κερδίσει μέσω των ψηφοφόρων του Μελανσόν. Μετά την κίνηση Μελανσόν στον α’ γύρο αυτός ο δρόμος έκλεισε. Γιατί μια ομάδα ψηφοφόρων του Μελανσόν αποφάσισε να πάει σε αποχή αντί για τη Λεπέν και έτσι η ίδια αποφάσισε να βγει από το πλαίσιο που είχε στηθεί και να πάει σε ένα άλλο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς Απόστολος Πιστόλας.

ertnews.gr

φωτο: (AP Photo/Lewis Joly)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ