Η ΕΙΝΚΥΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η κεντρική αποστείρωση του Γ.Ν. Λάρισας από πολλών ετών πνέει τα λοίσθια, με διαχρονική ευθύνη όλων των διοικήσεων του νοσοκομείου, της 5ης ΥΠε, του υπουργείου Υγείας και των εκάστοτε κυβερνήσεων και ότι η λειτουργία της μονάδας είναι πλέον άκρως επικίνδυνη με κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος.

Ο εξοπλισμός της αποστείρωσης είναι πεπαλαιωμένος και έχει υπερβεί προ πολλού τα όρια «ζωής» του, δεδομένου ότι οι τρεις κλίβανοι αποστείρωσης εργαλείων είναι 26 ετών, ενώ το όριο «ζωής» είναι 15 έτη (είναι οι τελευταίοι πλέον αυτής της τεχνολογίας στην Ελλάδα).

Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την παλαιότητα των πλυντηρίων, των υδραυλικών εγκαταστάσεων και των λοιπών συναφών υποδομών δημιουργεί αφ’ ενός μεν πρόβλημα στην ποιότητα της αποστείρωσης – απολύμανσης, αφετέρου δε συνιστά κίνδυνο ατυχήματος λόγω της παλαιότητας και της ελλιπούς συντήρησης των κλιβάνων και της εξ αυτής λειτουργίας των υπό υψηλές πιέσεις.

Στην παρούσα φάση λόγω της παλαιότητας του εξοπλισμού δεν υπάρχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά και για την συντήρηση των μηχανημάτων και την αποκατάσταση των βλαβών χρησιμοποιούνται μεταχειρισμένα από παλαιούς κλιβάνους, που έχουν αποσυρθεί. Παρόμοια είναι η κατάσταση και για τα πλυντήρια, τα οποία λόγω της παλαιάς τεχνολογίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πλύση εργαλείων νεότερης τεχνολογίας (πχ των ενδοσκοπίων).

Πως αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής η διοίκηση του Γ.Ν.Λ το σημαντικό χρόνιο πρόβλημα και την αναγκαία δημοσιοποίηση του, που οδήγησε και σε σχετική επερώτηση στην Βουλή, ουσιαστικά αρωγό της επιτάχυνσης ανεύρεσης λύσης;
Με ασαφείς δεσμεύσεις, χωρίς παρουσίαση δράσεων και χρονοδιαγράμματος και με προσφιλείς παραπλανητικές ενέργειες αυταρχισμού και εκφοβισμού.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι προς επίρρωση της αγωνίας και του προβληματισμού μας, πριν αλέκτορα φωνήσαι επισυνέβη το απευκταίο. Εργατικό ατύχημα στην μονάδα αποστείρωσης του Γ.Ν.Λ, ευτυχώς χωρίς σοβαρά επακόλουθα για την υγεία του θύματος εργαζομένου, ο οποίος νοσηλεύθηκε για προληπτική επιτήρηση στο Τμήμα Καρδιολογίας του νοσοκομείου.

Καλούμε την διοίκηση του Γ.Ν.Λ να δεσμευθεί και να ασχοληθεί ουσιαστικά με την άμεση και επιτακτική επίλυση των φλεγόντων προβλημάτων, στην προκειμένη περίπτωση την άμεση αντικατάσταση του εξοπλισμού της αποστείρωσης και των συναφών υποδομών, με σύγχρονα και ασφαλή μηχανήματα για την εξάλειψη με αυτόν τον τρόπο των κινδύνων, που όπως αποδείχθηκε από το ατύχημα του συναδέλφου εργαζομένου ελλοχεύουν σε ανύποπτο χρόνο για το προσωπικό και τους αρρώστους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ