ΆΡΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΔΙΚΙΩΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΩΝ ΖΗΤΑ Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Να αρθούν οι υφιστάμενες αδικίες σε βάρος των Εθνοφυλάκων σε σχέση με το φορολογικό καθεστώς της αποζημίωσης τους, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Η Εθνοφυλακή, σύμφωνα με τον νόμο 1295/1982 (Α΄126), συγκροτείται τον καιρό της ειρήνης ως οργανική ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηράς, για την ενίσχυση, υποβοήθηση και εκπλήρωση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην ειρήνη, στην επιστράτευση και στον πόλεμο. Σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, δύναται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, να τους χορηγούνται αποδοχές, τροφή, ιματισμός και υπόδηση.

Το ύψος της αποζημίωσης καθορίστηκε για το τρέχον έτος, στο ποσό των 16 ευρώ ημερησίως (ΦΕΚ B 6714 – 31.12.2021) και αντιμετωπίζεται φορολογικά ως εισόδημα από μισθωτή εργασία. Από την 01/01/2022 παρατηρήθηκε αύξηση στο ποσοστό των κρατήσεων της μηνιαίας αποζημίωσης που αφορούν τόσο το Μ.Τ.Σ. όσο και τον φόρο.

Επιπλέον, καθώς οι Εθνοφύλακες, δεν αποτελούν προσωπικό που προσλαμβάνεται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά προσωπικό που «κατατάσσεται» ή που «καλείται να υπηρετήσει» υπό τα όπλα και μάλιστα με συγκεκριμένη αποστολή, δεν υπάρχει η δυνατότητα διασφάλισης αντίστοιχων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Επειδή σε κάποια ζητήματα το καθεστώς που διέπει τα δικαιώματα των Εθνοφυλάκων είναι ασαφές και αντιφατικό.

Επειδή ενώ χαρακτηρίζονται ως εθελοντές και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης και όχι μισθού, φορολογικά αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί και μάλιστα με αυξανόμενη επιβάρυνση από 01/01/2022.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί: Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να αρθούν αδικίες σε βάρος των Εθνοφυλάκων σε σχέση με το φορολογικό καθεστώς της αποζημίωσης τους, την οποίαν εκ του νόμου λαμβάνουν μόνο για την κάλυψη αναγκών τροφής, ιματισμού και υπόδησης;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ