ΌΧΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ! ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ!

Ανακοίνωση του παραρτήματος Λάρισας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ)

Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών στην Αθήνα, ο οποίος στεγάζεται στα γραφεία του ΟΚΑΝΑ. Εκεί οι χρήστες θα μαντρώνονται σε 4 τοίχους και θα προμηθεύονται κιτ με υλικό για την «ασφαλή χρήση» (σύριγγες, προφυλακτικά). Θεσμοθετήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και υλοποιούνται σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία.

Η επίσκεψή του αυτή επιβεβαίωσε πως η πολιτική της τωρινής, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν είναι η θεραπεία και η κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων αλλά ο συμβιβασμός με το πρόβλημα.

Στην περίοδο που διανύουμε:

• Η χρήση ναρκωτικών ουσιών αυξάνεται γεωμετρικά, όπως αποδεικνύεται και από την ένδειξη των λημμάτων.

• Κοινωνικές συνθήκες όπως η σχολική διαρροή, η ανεργία, η επιδείνωση των όρων εργασίας, η άνιση πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, η απουσία ποιοτικού ελεύθερου χρόνου σε συνδυασμό με την αδυναμία ανταπόκρισης στις μαθησιακές απαιτήσεις στρώνουν το έδαφος στη χρήση και την εξάρτηση.

• Ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος, η μοναξιά, τα αισθήματα ανεπάρκειας, η ενοχή, η απαισιοδοξία για το μέλλον, ιδιαίτερα μετά τα περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιδεινώνουν την κατάσταση.

• Διάφοροι μύθοι περί ακίνδυνων ναρκωτικών και υγιούς χρήσης που εκφράζουν τις βλέψεις διάφορων μονοπωλίων για κερδοφορία από επενδύσεις στα ναρκωτικά, μειώνουν τα αντανακλαστικά των νέων απέναντί τους.

Αυτές οι επιδιώξεις χρειάζεται να καταδικαστούν από το εργατικό κίνημα, από τους φορείς της νεολαίας, από την τοπική διοίκηση. Να μη δεχθούμε κανένα τέτοιο σχέδιο για δημιουργία ΧΕΧ στην περιοχή μας. Αντίθετα, να διεκδικήσουμε χώρους δωρεάν άθλησης, αναψυχής, πρόσβαση στον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δραστηριότητα.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ
Δεν ανεχόμαστε την καταδίκη των χρηστών στην ακροβασία μεταξύ φυσικού και κοινωνικού θανάτου.
Απαιτούμε:

• Κλείσιμο τώρα του ΧΕΧ της Αθήνας.

• Κατάργηση του νόμου που θεσμοθέτησε τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης.

• Ενίσχυση των προγραμμάτων δημιουργίας κινήτρων για απεξάρτηση των εξαρτημένων.

• Στήριξη των προγραμμάτων στεγνής θεραπείας σε δομές, μόνιμο προσωπικό και ειδικό εξοπλισμό.

• Μέτρα πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ