ΕΚΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Η ΟΡΓΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η του Μάη, στις 10:00 πμ. στην Κεντρική Πλατεία, της Λάρισας για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς απηύθυνε η διοίκηση του ΕΡγατικού Κέντρου ζητώντας να δυναμώσει η φωνή όλων μας ενάντια στην ακρίβεια, τον πόλεμο, την παρατεταμένη κρίση και τις επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΕΚΛ Γ. Σκόκας ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Η φετινή Πρωτομαγιά ξεχωρίζει γιατί θα πραγματοποιηθεί μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες .

Εξελίσσεται και δυναμώνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία με πολύ σοβαρό τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης , γενίκευσής του. Με την εμπλοκή της χώρας μας βαθαίνει διαρκώς , ανεβαίνει επίπεδο κάνοντας τον τόπο μας στόχο αντιποίνων.

Η πόλη και περιοχή μας αποκτούν ιδιαίτερο ρόλο ως βάση εφόρμησης των ΑμερικανοΕυρωπαίων Ιμπεριαλιστών, υλοποίησης των πολεμικών τους σχεδιασμών. Καμιά ασφάλεια δεν μπορεί να αισθανόμαστε με την επάνοδο των δολοφονικών drones(MQ-9 Reaper) στην 110 πμ ή με τον ρόλο και την λειτουργία του Ευρωστρατηγείου στην 1η Στρατιά. Η μόνη αναβάθμιση είναι του κινδύνου που διατρέχουμε από την συμμετοχή σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, έχουν εμπλέξει την Ελλάδα στον πόλεμο και έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο με αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών για τα συμφέροντα των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για :
• Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.
• Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
• Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα”.

Σε άλλο σημείο της εισήγησής του έκανε αναφορά στο κύμα ακρίβειας που φτωχοποιεί τα λαϊκά στρώματα επισημαίνοντας:

“Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές, διαρκώς εντεινόμενο κύμα ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημά μας. Που μας βυθίζει ακόμη περισσότερο στην φτώχεια και την ανέχεια. Κύμα που εντείνει ο πόλεμος όμως ακουμπά στην ίδια την πολιτική την διευκόλυνσης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Τις διάφορες «πράσινες επενδύσεις», την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» που χρηματοδοτούμε εμείς με τις θυσίες μας.

Κύμα ακρίβειας που δεν αντιμετωπίζεται με όλα αυτά τα πενιχρά επιδόματα και τις αυξήσεις-κοροϊδία στον κατώτατο μισθό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Που είναι «παρηγοριά στον άρρωστο ως που να βγει η ψυχή του».

Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί που δεν διστάζουν όταν φτάσουν σε αδιέξοδο οι μεταξύ τους αντιθέσεις και ανταγωνισμοί να ισοπεδώσουν ολόκληρες χώρες, είναι οι ίδιοι που εν καιρώ ειρήνης ζητάνε από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη. Πρώτα ήταν η κρίση και οι «θυσίες» για την ανάπτυξη για «να σταθεί στα πόδια της η οικονομία», στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην πανδημία οι εργαζόμενοι κλήθηκαν για ακόμα μία φορά να σκύψουν το κεφάλι για να έρθουν «καλύτερες μέρες», με αποτέλεσμα να δουλεύουν σε χώρους όπου ο κορονοϊός θέριζε. Σήμερα ο λαός καλείται για ακόμη μία φορά να κάνει «υπομονή», να παγώνει μέσα στο σπίτι του, να κάνει σκόντο ακόμα και από τα στοιχειώδη. Με λίγα λόγια, αυτή η πολιτική θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των λίγων.
Δε δεχόμαστε νέες αιματηρές θυσίες για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας!”

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΛ το νόημα λοιπόν στην φετινή Απεργία της 1ης Μάη , που θα πραγματοποιηθεί σε αυτές συνθήκες είναι πως η δικαιολογημένη οργή και η αγανάκτησή πρέπει να γίνει οργανωμένος αγώνας που θα δυναμώσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, ώστε να δυναμώσει παντού. Να γίνει ένα μεγάλο ποτάμι καταδίκης της πολιτικής που ευθύνεται για τα προβλήματα που βιώνουμε οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες.

“Η κατακόκκινη Πρωτομαγιάτικη γραμμή φτάνει μέχρι σήμερα, ξεκινώντας από το Σικάγο του 1881, περνώντας από τη Θεσσαλονίκη του 1936, την Καισαριανή του 1944, τους σύγχρονους σκληρούς αγώνες που όλοι μαζί αποτυπώνουν τον έναν και μοναδικό δρόμο, αυτόν της ανυποχώρητης πάλης για το δίκιο του εργαζόμενου λαού. Δείχνουν πως ό,τι κατέκτησε η εργατική τάξη, το κατάφερε με την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, σε σύγκρουση με τα κηρύγματα «ρεαλισμού» και υποταγής, μακριά από «σωτήρες», παίρνοντας στα χέρια της την υπόθεση της πάλης της.
Δε θα μας σώσει καμιά κυβέρνηση και κανένας καλός εργοδότης. Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την επιστροφή στον Μεσαίωνα και την δουλειά «ήλιο με ήλιο» σε μία εποχή που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει εκτοξευθεί. Να μην μπορούμε να βρούμε την υγεία μας όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχει κάνει άλματα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την αθλιότητα που θέλουν να μας καταδικάσουν να ζούμε για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων”, σημείωσε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι ο λαός δυναμώνει τον αγώνα για:

• Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό.

• Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.

• Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

• Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.

• Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

ΔΡΑΣΕΙΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚΝΛ , τα Σωματεία του θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες ομιλίες, εκδηλώσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς καθώς και μαζικές παρεμβάσεις σε χώρους στις συνοικίες της Νεάπολης και της Γιάννουλης την Πέμπτη 28/04, στις 7:00μμ (Πλατεία Νεάπολης & Πεζόδρομος μπροστά στο Κ.Α.Π.Η. Γιάννουλης αντίστοιχα).

Στην Απεργιακή Συγκέντρωση θα υπάρχει και σύντομο καλλιτεχνικό δρώμενο βασισμένο στο φετινό περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς.

Παράλληλα ένα χρόνο μετά από τις καλλιτεχνικές κι αγωνιστικές δράσεις του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (παράρτημα Λάρισας) που αποτέλεσαν ορόσημο στους αγώνες του κλάδου κι αγκαλιάστηκαν από εκατοντάδες συναδέλφους εργαζόμενους και φορείς, σε νέες συνθήκες πλέον ξεδιπλώνουμε μια πλατιά πολιτιστική δράση που θα πλαισιώσει τους αγώνες του εργατικού-λαϊκού κινήματος τους επόμενου διαστήματος(Μάιος-Ιούνιος ) και θα κορυφωθεί με την διοργάνωση μεγάλης πολιτιστικής εκδήλωσης από κοινού με το ΕΚΝΛ που θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ