ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΝ – ΟΥΤΕ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΕΓΚΥΜΟΝΗΣΟΥΝ «ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ» ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ερώτηση κατέθεσε η Ευ. Λιακούλη

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, σχετικά με την άμεση ανάγκη επέκτασης της υφιστάμενης ρύθμισης που παρέχει τη δυνατότητα παράτασης της υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων για τους Λογιστές και Φοροτεχνικούς, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Αναλυτικά, στην ερώτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:

«Το έργο που επιτελούν οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας είναι αδιαμφισβήτητο. Ιδιαίτερα, καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, κλήθηκαν να υλοποιήσουν μια σειρά από χρηματοοικονομικά μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και συνέβαλαν ουσιαστικά στη μάχη που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, για να σταθούν όρθιες οικονομικά και κοινωνικά.

Περαιτέρω, η Κυβέρνηση θεσμοθέτησετη δυνατότητα παράτασης της υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων που πραγματοποιούν λογιστές και φοροτεχνικοί, στην περίπτωση που αποδεδειγμένα νοσούν από COVID-19. Παρότι, όμως, ο νόμος προβλέπει τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της ρύθμισης αυτής, μέχρι και σήμερα, δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα η ρύθμιση να παραμένει πρακτικά ανενεργή.

Οι ενώσεις των φοροτεχνικών, από την πλευρά τους, διαμαρτύρονται και ζητούν άμεσα την επέκταση της ως άνω αναφερόμενης νομοθετικής διάταξης, ώστε αυτή να καλύπτει τόσο τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς που ενδέχεται να ασθενήσουν όσο και τις γυναίκες Λογίστριες-Φοροτεχνικούς που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Λάρισας, σε υπόμνημά της, αιτείται την διεύρυνση της νομοθετικής διάταξης, στην οποία θα προβλέπονται ως «ανωτέρα βία» γεγονότα ασθένειας ή εγκυμοσύνης αλλά και απευκταίες περιπτώσεις θανάτου Λογιστών – Φοροτεχνικών. Επιπλέον, ζητούν, στις περιπτώσεις ασθένειας τους, να προβλεφθεί παράταση υποβολής όλων των δηλώσεων των εντολέων – πελατών τους, που εξυπηρετούν νόμιμα, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ασθένειας ή μέχρι νέας εξουσιοδότησης σε περίπτωση θανάτου.

Είναι σαφές ότι ο κλάδος των Λογιστών-Φοροτεχνικών παίζει καταλυτικό ρόλο στην εφαρμογή των εκτάκτων και μη μέτρων, ενώ σηκώνει το βαρύ φορτίο της στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων όλης της χώρας

Στο πλαίσιο αυτό, ρωτώ τους αρμόδιους Υπουργούς εάν και πότε θα εκδώσουν τη σχετική Υπουργική απόφαση που οφείλουν, καθώς και εάν θα επεκτείνουν την εν λόγω ρύθμιση, ώστε αυτή να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης και της εγκυμοσύνης, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία που υφίσταται ο κλάδος των Λογιστών-Φοροτεχνικών»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ