ΆΔΙΚΟ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΧΡΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Δήλωση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Βασίλη Κόκκαλη

Να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να μη πληρώσουν οι καταστηματάρχες άδικα χρήματα για πνευματικά δικαιώματα μουσικής, κατά την περίοδο που δεν έκαναν χρήση αυτής, ζητά από την κυβέρνηση με δήλωση του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: Οι επιχειρήσεις της εστίασης, έχουν πληγεί ίσως περισσότερο και έχουν υποστεί σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών, κατά τις περιόδους ισχύος των περιοριστικών μέτρων. Είναι δε αυτονόητο, έως νομοτελειακό, το γεγονός, ότι οι επιχειρήσεις εστίασης, κατά την περίοδο αναστολής, ολικής ή μερικής της λειτουργίας τους, δεν έκαναν χρήση μουσικής, με την έννοια της δημόσιας εκτέλεσης του έργου των δημιουργών, η οποία άλλωστε ήταν ρητώς απαγορευμένη στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων, μέχρι και τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους 2022.

Παρόλα αυτά όμως, οι ιδιοκτήτες, λαμβάνουν έγγραφες οχλήσεις καταβολής αμοιβής πνευματικών δικαιωμάτων από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας επί Μουσικών Έργων, για χρήση μουσικών έργων των ετών 2020, 2021 και 2022, δηλαδή για τα έτη που τελούσαν σε αναστολή λειτουργίας τα καταστήματα. Μάλιστα, η καθυστέρηση πληρωμής επιφέρει την ανάκληση και την μη ανανέωση της άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικής, μαζί με ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα, σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε να επιλυθεί το σοβαρότατο ζήτημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων, ώστε, αφενός να διαγραφούν ολικά οι οφειλές από αμοιβές πνευματικών δικαιωμάτων, και σε κάθε περίπτωση να αποσυνδεθεί η καθυστέρηση ή η μη καταβολή αυτών από την χορήγηση άδειας εκτέλεσης μουσικής, εφόσον οι οφειλές αφορούν χρονικά διαστήματα που αποδεδειγμένα δεν υπήρχε δυνατότητα δημόσιας εκτέλεσης, ειδικά την τρέχουσα περίοδο ενόψει και της έναρξης της τουριστικής θερινής περιόδου και της ανάγκης των επιχειρήσεων να αποκατασταθεί η ζημία εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ