Νέα παρέμβαση των 35 σεισμόπληκτων κατοίκων του Δαμασίου που απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη
Δεν ικανοποιήθηκαν από την εξώδικη απάντηση που τους έστειλε ο δήμαρχος στην εξώδικη διαμαρτυρία τους οι 35 σεισμόπληκτοι του Δαμασίου που ζητούσαν στοιχεία για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην επιλογή των δικαιούχων αποζημίωσης για οικοσυσκευή, αλλά και για την τύχη του λογαριασμού που είχε ανοιχτεί για την ενίσχυση του σεισμόπληκτου χωριού και των κατοίκων τους και επανέρχονται με νέα επιστολή, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ετοιμάζονται να προσφύγουν και στη δικαιοσύνη για την αδικία που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν.
Στη νέα τους επιστολή αναφέρουν:
“Στις 19 Απριλίου 2022 κοινοποίηθηκε στον πληρεξούσιο δικηγόρο μας κ. Αστέριο Χατζημίχο εξώδικη δήλωση-απάντηση του Δήμου Τυρνάβου και του δημάρχου κ. Ι. Κόκουρα στα ερωτήματα που θέσαμε οι 35 σεισμόπληκτοι του Δαμασίου με την από 8 Απριλίου 2022 εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία μας.
Φυσικά καμία σαφή απάντηση δεν δόθηκε από τον κ. Δήμαρχο. Επιμένει πώς η «διαδικασία πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο απολύτως σύννομο, δίκαιο, αντικειμενικό αλλά και άμεσο» και μας επισημαίνει πως «για την αποφυγή λαθών, αβλεψιών, ακόμα και τυχόν δημιουργίας αισθήματος αδικίας » εδέχθη και εξέτασε ο Δήμος τις ενστάσεις που υποβάλαμε. Φυσικά οι ενστάσεις οι δικές μας και πολλών ακόμα συγχωριανών απορρίφθηκαν, όπως και οι αρχικές αιτήσεις μας. Για το Δήμο Τυρνάβου ουδεμία ζημία έχουμε υποστεί στις οικοσυσκευές μας, παρόλο που ο σεισμός των 6.3 ρίχτερ και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν είχαν επίκεντρο το χωριό μας. Για ποιους λόγους όμως απορρίφθηκαν οι αιτήσεις και οι ενστάσεις για τις οικοσυσκευές; Επειδή έχουμε πράσινα σπίτια, όπως τα χαρακτήρισαν τα κλιμάκια των μηχανικών; Αν ναι, δόθηκαν και για ποιο λόγο αποζημιώσεις σε άλλους συγχωριανούς μας με σπίτια επίσης χαρακτηρισμένα ως πράσινα; Ο δήμαρχος απέφυγε να μας απαντήσει.
Δεν μας απάντησε, λοιπόν, ούτε αν εμπίπτουν τα πράσινα σπίτια στη ρυθμιστική εμβέλεια της ΚΥΑ – γιατί αυτό διαλαλούσαν τόσο καιρό- ούτε αν κάποια πράσινα σπίτια του χωριού μας έλαβαν κανονικά την αποζημίωση ενώ θεωρητικά δεν τη δικαιούνται. Στο εξώδικο το μόνο που μας αναφέρει είναι ότι οι επιτροπές προέβησαν σε έλεγχο των κατοικιών και όρισαν το βαθμό ζημίας της κύριας κατοικίας.
Θα πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Δήμαρχο πως οι επιτροπές που ισχυρίζεται πώς όρισαν τον βαθμό της ζημίας των κατοικιών μας περιφέρονταν εκείνες τις μέρες έξω από τις κατοικίες μας και καμία ουσιαστική αυτοψία στο εσωτερικό τους δεν κάνανε σε πολλούς εξ ημών για να καταγράψουν επακριβώς την έκταση της ζημίας στις οικοσυσκευές. Πώς όρισαν δηλαδή το βαθμό των ζημιών;; Τους παρακαλάγαμε να μπουν μέσα και δεν μπαίνανε. Υπήρχαν πλημμέλειες στην όλη διαδικασία αλλά κατά τα άλλα ο Δήμος στάθηκε δίπλα στους σεισμόπληκτους του Δαμασίου.
Μάλιστα σε πολλούς από μας η δικαιολογία της απόρριψης των αιτήσεων και των ενστάσεων μας για τη χορήγηση της αποζημίωσης για τις οικοσυσκευές ήταν ότι δεν εμπίπτουν οι τηλεοράσεις, τα πλυντήρια κτλ. Αστεία πράγματα. Στη ΚΥΑ δε , αν ανατρέξει κανείς, θα παρατηρήσει πως εμπίπτει στην έννοια της οικοσυσκευής ακόμα και ο ιματισμός(!) στην ενδεικτική παράθεση του νομοθέτη αλλά φυσικά για κάποιους από μας έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές δεν μπορούν να αποζημιωθούν (!).
Ούτε για το θέμα του τραπεζικού λογαριασμού υπέρ σεισμόπληκτων δεν λάβαμε καμία σαφή απάντηση. «Διατέθηκαν για έργα και παροχές υπηρεσιών υπέρ των σεισμόπληκτων, όπως αποδεικνύεται και από τα τηρούμενα έγγραφα στο Ταμείο του Δήμου μας» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ποιες είναι αυτές οι υπηρεσίες που μας παρείχε με αυτά τα χρήματα; Ποια είναι τα έργα αυτά;;
Αφού ο κ. Δήμαρχος ισχυρίζεται πως όλα έγιναν σωστά, πως ο Δήμος ενήργησε «σύννομα και με γνώμονα τη δίκαιη και άμεση ανακούφιση των πληγέντων» και πως προτάσσει μάλιστα τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης των δημοτών, οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε δημόσια ανάρτηση των πινάκων , όσων έλαβαν αποζημίωση για τις ζημιές στην οικοσυσκευή και ιδιαιτέρως των χαρακτηρισμένων πράσινων σπιτιών για να μας αποδείξει όλα όσα μας λέει. Να μας δημοσιοποιήσει και τα έγγραφα στο Ταμείο για τον τραπεζικό λογαριασμό. Να μάθουμε σε ποια έργα και σε ποιες υπηρεσίες αναφέρεται. Έτσι θα αποδειχθεί μόνο αν όλα έγιναν σύννομα και δίκαια χωρίς διακρίσεις μεταξύ των δημοτών του.
Η αγανάκτηση είναι μεγάλη. Νιώθουμε πως, παρά τα όσα έχουμε υποστεί τόσο καιρό με τους σεισμούς, τον COVID 19, τις ζημιές στις καλλιέργειες μας κτλ., ο Δήμος Τυρνάβου δεν στέκεται δίπλα μας αλλά μας εμπαίζει κιόλας στις εύλογες απορίες που έχουμε για το πώς κινήθηκε η όλη διαδικασία”.