ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ

Η εφορεία αρχαιοτήτων Λάρισας σε συνεργασία με τον Δήμο Τεμπών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Μανώλη και την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μακρυχωρίου κ. Άννα Μαγαλιού-Καραπάνου συνεχίζει τις εργασίες ανασκαφής και αποκάλυψης του Μυκηναϊκού Οικισμού στο Μακρυχώρι. Οι Αρχαιολόγοι Προϊστορικών Αρχαιοτήτων κ. Γιώργος Τουφεξής, κα Στυλιανή Σουβατζή και η καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ιφιγένεια Τουρναβίτου, καθώς και ομάδα φοιτητών προπτυχιακού-μεταπτυχιακού και διδακτορικού τμήματος, θα συνεχίσουν το έργο μαζί με τους καθηγητές τους.

Εξαιτίας της πανδημίας, οι εργασίες διακόπηκαν εδώ και δύο χρόνια και τώρα συνεχίζουν δυναμικά.

Ο οικισμός βρίσκεται νοτιοανατολικά του παλιού αντλιοστασίου του χωριού.

Κατά μήκος των δυτικών υπωρειών της μαγούλας η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αρχαιότητες της νεολιθικής εποχής και της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Στη νεολιθική εποχή ανήκουν τρεις τάφροι καθώς και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, δάπεδα και λιθόστρωτα. Στην ίδια περιοχή, λίγο βορειότερα, αποκαλύφτηκαν τέσσερις τάφοι και λείψανα οικιών μυκηναϊκής εποχής και τμήμα δρόμου και ένας τάφος νεολιθικής εποχής.

Σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις της κ. Τουρναβίτου η περιοχή είχε υιοθετήσει πλήρως τον μυκηναϊκό τρόπο ζωής και η εξουσία ήταν μυκηναϊκής νοοτροπίας.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Τεμπών τόνισε τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων αρχαιολογικών ευρημάτων και εξήρε το αξιόλογο έργο της ομάδας των καθηγητών- αρχαιολόγων που συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τεμπών.

Ακόμη, ανέφερε ότι ως δημοτική Αρχή θα αναλάβει τα έξοδα στέγασης και μεταφοράς των μελών της ομάδας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ