ΟΙ ΒΙΑΙΟΠΡΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ

Η παρέμβαση του Β. Κόκκαλη στο 1ο Συνέδριο Μαρτυρικών Κοινοτήτων που διεξάγεται στην Ελασσόνα

«Οι βιαιοπραγίες και οι θάνατοι στα μαρτυρικά χωριά και πόλεις δεν μπορούν να ξεχαστούν. Δεν πρέπει να πεθάνουν για μια δεύτερη φορά, καθώς οι πράξεις των οποίων ήταν θύματα, ήταν η λογική συνέπεια μέχρι το παράλογο των ανθρώπινων θέλω». Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του «1ο Συνεδρίου Μαρτυρικών Κοινοτήτων: Ιστορία – Κοινωνία – Δίκαιο» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο σε Ελασσόνα και Δομένικο.

Αναλυτικότερα ο κ. Κόκκαλης ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Είμαι πολύ συγκινημένος που παραβρίσκομαι σήμερα σ’ αυτόν εδώ τον τόπο που έχει σημαδευτεί τραγικά από την Ιστορία και στον οποίο δικαιωματικά πραγματοποιείται το «1ο Συνέδριο Μαρτυρικών Κοινοτήτων: Ιστορία – Κοινωνία – Δίκαιο».
Ο καθένας μας ως επισκέπτης σε οποιοδήποτε μαρτυρική κοινότητα κι αν βρεθεί, βιώνει συγκλονιστικά συναισθήματα έχοντας στο νου του τις μνήμες των απάνθρωπων και ειδεχθών εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής.

Όμως, πριν ξεκινήσουμε την αναφορά στις θηριωδίες των στρατευμάτων κατοχής σε τούτα τα εδάφη, είναι αναπόφευκτη η αναφορά στην χρονική συγκυρία που πραγματοποιείται το 1ο συνέδριο Μαρτυρικών Κοινοτήτων στην Ελασσόνα, καθώς συμπίπτει με την παράλληλη θηριωδία, που παρακολουθεί άφωνος ο πλανήτης, των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, όπου ακόμη και την στιγμή που μιλούμε, πόλεις ισοπεδώνονται, άμαχοι και στρατιώτες χάνουν την ζωής τους, οικογένειες ξεριζώνονται και ένα νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη του 2022 έχει ήδη δημιουργηθεί. Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που ιδρύθηκε το 1947 προκειμένου να εδραιώσει την Ειρήνη, την συμφιλίωση και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την έναρξη ενός πολέμου στην γείτονα Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση ο Ιστορικός του μέλλοντος θα δώσει τις απαντήσεις, στα αίτια, στις συνέπειες και στην αποκατάσταση της ειρήνης, η οποία ευχόμαστε να επέλθει κατά το δυνατόν συντομότερα.

Επανερχόμενος στις θηριωδίες του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, η Ιστορία έχει ήδη καταγραφεί. Και μας γνωρίζει ότι ήταν 16 Φεβρουαρίου του 1943 όταν οι Ιταλικές δυνάμεις κατοχής πυρπόλησαν το Δομένικο και στη συνέχεια προέβησαν με την πιο μεγάλη βαναυσότητα στην εκτέλεση 150 αθώων κατοίκων. Ρίγος προκαλεί η παγωμένη προτομή με τη μορφή του Νικόλαου Μπάμπαλη στο Δομένικο, η οποία παραμένει εδώ και δεκαετίες μάρτυρας της δολοφονικής τρέλας του ανθρώπου θαρρείς και θέλει να επαναλάβει ξανά και ξανά με περίσσια ανδρεία και θάρρος τα λόγια που σημάδεψαν μια ολόκληρη κοινωνία: «Διαμαρτύρομαι διαμαρτύρομαι με όλην την δύναμιν της ψυχής μου ως Αξιωματικός και ως άνθρωπος δια τα αποτρόπαια εγκλήματα τα οποία την παρελθούσαν Τρίτην 16ην τρέχοντος μηνός διέπραξεν εις Δομένικον ο στρατός σας» .

Φόρο αίματος πλήρωσαν και οι 52 συνολικά πατριώτες της μαρτυρικής κοινότητας Τσαριτσάνης, όταν εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ στις 12 Μαρτίου το 1943 από τους Ιταλούς και στις 20 Αυγούστου του 1944 από τους Γερμανούς.
Στον χάρτη των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1941-1945 βρίσκεται και το Σαραντάπορο, στο οποίο επίσης εκτελέστηκαν στις 19-1-1944 κάτοικοι του χωριού.

Οι βιαιοπραγίες και οι θάνατοι στα μαρτυρικά χωριά και πόλεις δεν μπορούν να ξεχαστούν. Δεν πρέπει να πεθάνουν για μια δεύτερη φορά, καθώς οι πράξεις των οποίων ήταν θύματα, ήταν η λογική συνέπεια μέχρι το παράλογο των ανθρώπινων θέλω.
Και εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε έμπρακτα να αποδεικνύουμε ότι δεν ξεχνούμε.

Πρέπει λοιπόν, να κάνουμε ειδική μνεία, ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες των μαρτυρικών αυτών χωριών, ότι το 2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συστάθηκε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς τη χώρα μας. Εξέδωσε πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο η συνολική απαίτηση της χώρας μας έναντι της Γερμανίας σύμφωνα με το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών ανέρχεται σε πάνω από 269 δις ευρώ (269.547.995.854). Συνολικά το ποσό φτάνει σε πάνω από 300 δις ευρώ μαζί με τους τόκους. Αφορά το κατοχικό δάνειο, οικονομικές αποζημιώσεις ιδιωτών, την εβραϊκή κοινότητα, τις πολιτιστικές καταστροφές και μια σειρά άλλων θεμάτων. Σημειωτέον ότι το πόρισμα καταψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία.

Το θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων έφτασε στην Γερμανική Βουλή, όπου η πλειοψηφία απέρριψε προτάσεις των Πρασίνων για επιστροφή του κατοχικού δανείου και της Αριστεράς για ευρύτερες επανορθώσεις. Η πλειοψηφία της βουλής επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την επίσημη γραμμή των μεταπολεμικών γερμανικών κυβερνήσεων. Δηλαδή, ότι δεν υφίσταται θέμα αποζημιώσεων και επανορθώσεων προς την Ελλάδα και ότι το όλο ζήτημα έχει ρυθμιστεί οριστικά – τόσο νομικά όσο και πολιτικά. Με εξαίρεση το εθνικιστικό κόμμα AfD, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή ή μνήμη για τα γερμανικά εγκλήματα στο διάστημα της κατοχής και ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν προς αυτή την κατεύθυνση ελληνογερμανικές πρωτοβουλίες.

Αυτές οι συναντήσεις όπως είναι η σημερινή , για την οποία θα πρέπει να συγχαρούμε τόσο τον Δήμο Ελασσόνας όσο και τους συντελεστές της, μας δίνουν το έναυσμα και μας θυμίζουν ότι πρέπει να εργαζόμαστε ενάντια σε όλους τους τύπους της αδιαλλαξίας. Αποτελούν ορόσημο και διατηρούν τις μνήμες άσβεστες και άγρυπνες ώστε να ενισχύουν την πάντα αυξημένη και απαιτητική ζήτηση για την επίτευξη και διατήρηση της ειρήνης. Η ανάμνηση αυτών των σπαραγμών και του πένθους ενδυναμώνει την αποφασιστικότητα μας να εργαστούμε αγόγγυστα για να προάγουμε και να ενισχύσουμε την συμφιλίωση μεταξύ μας. Η κατανόηση, ο σεβασμός των ταυτοτήτων και η αναγνώριση των δικαιωμάτων των άλλων, καθίστανται αποκλειστική προτεραιότητα και η εφαρμογή τους αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη της ειρηνικής συμβίωσης μας.

Όλοι μαζί κι ο καθένας ξεχωριστά επιβάλλεται να πιστέψουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, έχοντας τη γνώση ότι σήμερα η αληθινή δύναμη δεν είναι η ικανότητα να κάνουμε πόλεμο αλλά η ικανότητα να τον εμποδίσουμε.
Η Ιστορία αυτών των δραμάτων μας δεσμεύει. Μας δεσμεύει να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε καθημερινά για τη συμφιλίωση την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και πάνω απ’ όλα την ειρήνη.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ