Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΣΤΟ 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας χαιρετίζουμε την έναρξη των εργασιών του 1ου Συνεδρίου για τις Μαρτυρικές Κοινότητες που διοργανώνει ο Δήμος Ελασσόνας.

Το ΚΚΕ, ως ψυχή και βασικός αιμοδότης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, νιώθει περήφανο για την ηρωική μεγαλειώδη Αντίσταση του λαού μας που αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές και απελευθέρωσε τη χώρα. Οι ΕΛΑΣίτικες δυνάμεις, ο λαός της περιοχής της Ελασσόνας, έδωσε μικρές και μεγάλες μάχες για τις οποίες θα ειπωθούν αρκετά πράγματα σήμερα και βέβαια ο φόρος αίματος και θυσιών που κατέβαλλε στον κατακτητή ήταν πολύ μεγάλος.

Στο τέλος της κατοχής η επαρχία Ελασσόνας ήταν από τις πλέον καταστραμμένες στη χώρα. Οι κοινοτικές υποδομές ήταν ανύπαρκτες, τα περισσότερα χωριά ήταν κυριολεκτικά καμένα, ενώ μεγάλες καταστροφές υπέστησαν η κτηνοτροφία και οι καλλιέργειες. Ορόσημα αποτελούν το κάψιμο της Τσαριτσάνης τέσσερις φορές από τους ξένους φασίστες και ντόπιους λεγεωνάριους, με τους δεκάδες εκτελεσμένους και νεκρούς στα πεδία των μαχών και η τραγικότερη στιγμή του ολοκαυτώματος του Δομένικου στις 16 Φλεβάρη του 1943 με τον ολοκληρωτικό εμπρησμό του χωριού, την άγρια εκτέλεση 117 ανδρών αδιακρίτως ηλικίας, το κάψιμο της Μυλόγουστας και το φόνο 12 κατοίκων της και 5 Δαμασιωτών.

Εβδομήντα επτά χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά του φασιστικού ναζιστικού τέρατος παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του Ελληνικού λαού για τις πολεμικές επανορθώσεις –αποζημιώσεις, για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι φασιστικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Εβδομήντα επτά χρόνια μετά όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις της χώρας μας ουδέποτε διεκδίκησαν στην πράξη με επιμονή και σχέδιο ενεργειών τις οφειλόμενες Γερμανικές και Ιταλικές πολεμικές αποζημιώσεις. Έχουν τεράστια ευθύνη γιατί ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών και ιταλικών επανορθώσεων.

Το ΚΚΕ διαχρονικά ανέδειξε αυτές τις ευθύνες, αλλά και κατά την τελευταία συζήτηση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, καταψήφισε το ψήφισμα που κατατέθηκε, ακριβώς γιατί δεν υπήρχε καμιά συγκεκριμένη δέσμευση και απαίτηση για διεκδίκηση των επανορθώσεων και πρότεινε δικό του ψήφισμα με το οποίο απαιτεί από την κυβέρνηση «να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση -απαίτηση για το σύνολο των επανορθώσεων -πολεμικών αποζημιώσεων».
Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε το Συνέδριο σας να συμβάλλει στην ανάδειξη της πλούσιας αγωνιστικής ιστορίας του τόπου σας και να φωτίσει το μεγάλο δίδαγμα της ανυπέρβλητης δύναμης των λαών που όταν το αποφασίσουν μπορούν να νικήσουν οτιδήποτε φαντάζει πανίσχυρο. Καλή επιτυχία!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ