Η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΩΝ/ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Δείτε τί αναφέρει σε υπόμνημά της

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά του φασιστικού ναζιστικού τέρατος παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του Ελληνικού λαού για τις πολεμικές επανορθώσεις -αποζημιώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γερμανίας (ΟΔΓ) για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι φασιστικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Για τα πρωτοφανή σε βαρβαρότητα εγκλήματα σε βάρος αμάχων, γυναικών, γερόντων, παιδιών, ακόμη και βρεφών για να κάμψουν την ηρωική μεγαλειώδη Αντίσταση του λαού μας που συσπειρωμένος στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ -αιμοδότης, ψυχή των οποίων υπήρξε το ηρωικό ΚΚΕ- αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές και απελευθέρωσε τη χώρα.

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις της χώρας μας ουδέποτε διεκδίκησαν στην πράξη με επιμονή και σχέδιο ενεργειών τις οφειλόμενες Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις που αποτελούνται από:

• Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο – ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα από τη ναζιστική Γερμανία.

• Αποζημιώσεις για τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές που προκάλεσαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

• Τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων.

• Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και των θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς, που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Οι πολεμικές επανορθώσεις, επιβλήθηκαν από τη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (Δεκέμβρης 1945 -Ιανουάριος 1946) για να επουλώσουν τις τεράστιες πληγές που άνοιξε στους λαούς ο Β ‘παγκόσμιος πόλεμος, την κήρυξη και διεξαγωγή του οποίου έκανε η ναζιστική Γερμανία και έχει ακέραια την ευθύνη για τις πρωτοφανείς καταστροφές, τα φρικιαστικά εγκλήματα και τη ναζιστική θηριωδία που έζησε ο λαός μας στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και πλήρωσε με βασανιστήρια, στρατόπεδα συγκέντρωσης, δολοφονίες, εκτελέσεις, ολοκαυτώματα στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά, με τεράστιες υλικές καταστροφές σε κρατικές υποδομές και λαϊκή περιουσία.

Η Συμφωνία που υπέγραψε η ΟΔΓ το Φλεβάρη 1953 στο Λονδίνο, προέβλεπε διμερείς συμβάσεις διακανονισμού των πολεμικών επανορθώσεων με τις χώρες στις οποίες έπρεπε να πληρώσει. Επίσης, η υποχρέωση της ΟΔΓ να πληρώσει τις οφειλές της και στην Ελλάδα προκύπτει και από τη Συμφωνία Ειρήνης το Σεπτέμβρη 1990 στη Μόσχα. Επομένως η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να
διεκδικήσει τις πολεμικές επανορθώσεις τις οποίες η ΟΔΓ είναι υποχρεωμένη να πληρώσει.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους νεκρούς στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε αναλογία με τον πληθυσμό της. Πάνω από 500.000 ήταν οι νεκροί στη διάρκεια της τετράχρονης ναζιστικής κατοχής, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι υλικές ζημιές από τις λεηλασίες και τις καταστροφές.

Όλες οι Γερμανικές κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν αυτά τα χρέη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που ανήκουν στον Ελληνικό Λαό, προβάλλοντας ψευδώς την άποψη ότι η Γερμανία εκπλήρωσε αυτή την υποχρέωση που έχει προς την Ελλάδα. Η ΟΔΓ στις σημερινές συνθήκες προσπαθεί να αντιπαρέλθει την υποχρέωση να πληρώσει τις οφειλές της με την αξιοποίηση, και για δικούς της προπαγανδιστικούς λόγους, των προγραμμάτων του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» που είναι δημιούργημα του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και του «Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας», που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα.

Η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής στο πόρισμά της που έχει συζητηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλή, τα υπολογίζει σε 410.000.000.000 ευρώ (κατοχικό δάνειο, επανορθώσεις από καταστροφές και χρέη προς τους ιδιώτες για τα ολοκαυτώματα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης), ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν και 10.000.000.000 ευρώ χρέη από τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο. Επίσης οι εκθέσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περιέχουν στοιχεία και υπολογισμούς για τα χρέη της ΟΔΓ στη χώρα μας.

Διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, οι συγκυβερνήσεις, κάνουν κατά καιρούς κάποιες δηλώσεις, πως «το αίτημα των επανορθώσεων παραμένει ενεργό και νομικά διεκδικήσιμο». Αλλά στην πράξη δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια, ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, και έχουν τεράστια ευθύνη γιατί ουσιαστικά δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων. Δεν προχώρησαν ποτέ σε όλες τις αναγκαίες και απαιτούμενες ενέργειες, για την πραγματοποίηση του δίκαιου αιτήματος του ελληνικού λαού, που πλήρωσε τη ναζιστική εγκληματικότητα. Φαίνεται ότι όλες οι κυβερνήσεις ουσιαστικά αρνήθηκαν και εξακολουθούν να αρνούνται να διεκδικήσουν από το γερμανικό κράτος τις δίκαιες αυτές απαιτήσεις, ενώ με τους χειρισμούς τους υπονομεύουν την ικανοποίησή τους. Ενισχύουν την προκλητική στάση των κυβερνήσεων της ΟΔΓ που αρνούνται να πληρώσουν τις πολεμικές αποζημιώσεις. Η στάση αυτή των κυβερνήσεων του κεφαλαίου συνδέθηκε και συνδέεται με την ένταξη της χώρας στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες (ΝΑΤΟ, ΕΟΚ/ΕΕ), ενώ συνδέεται σήμερα με τη λογική ότι δεν πρέπει να διαταραχθούν οι σχέσεις τους με την ΕΕ συνολικά και ιδιαίτερα με την ΟΔΓ. Και η σημερινή κυβέρνηση έχει την ίδια ακριβώς πολιτική, κρατά την ίδια στάση.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας γιατί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την ίδια μέχρι σήμερα αρνητική στάση όλων των προηγούμενων που αποφεύγουν και δεν διεκδικεί με συγκεκριμένες ενέργειες και σχέδιο την εξόφληση των Γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων/αποζημιώσεων που έχουν αναγνωριστεί στη χώρα μας σε Διεθνείς Διασκέψεις και Συνθήκες. Ακόμα και με το τελευταίο πόρισμα της Βουλής και το σχετικό ψήφισμα που ψήφισαν το καλοκαίρι του 2019 τα κόμματα αυτά, δεν βάζει ζήτημα διακρατικών ενεργειών διεκδίκησης όλων των πολεμικών επανορθώσεων και αποδείχτηκε πως η σημερινή κυβέρνηση που το ψήφισε μαζί με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένοι να διεκδικήσουν το δίκαιο αίτημα του Ελληνικού λαού.
Το ΚΚΕ κατά τη συζήτηση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής καταψήφισε το ψήφισμα ακριβώς γιατί δεν υπήρχε καμιά συγκεκριμένη δέσμευση και απαίτηση για διεκδίκηση των επανορθώσεων δεν περιέχεται στο πόρισμα, και πρότεινε δικό του ψήφισμα με το οποίο απαιτεί από την κυβέρνηση «να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση -απαίτηση για το σύνολο των επανορθώσεων -πολεμικών αποζημιώσεων».

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καταδικάζει επίσης και καταγγέλλει την προκλητική άρνηση της ΟΔΓ να ανταποκριθεί στις σχετικές υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα προβάλλοντας πως, τάχα, το ζήτημα των Γερμανικών οφειλών «έχει κλείσει», ισχυρισμός προσβλητικός για τον λαό μας.

Η ΕΕ, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε κοινή αναφορά που κατέθεσαν το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, βρίσκεται επίσης απέναντι από τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού μας από την ΟΔΓ για τις πολεμικές αποζημιώσεις, προβάλλοντας ως «πόντιος πιλάτος» την άποψη ότι το θέμα αποτελεί διμερές ζήτημα ανάμεσα σε ΟΔΓ και Ελλάδα.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ χαιρετίζει την πολύμορφη συνεπή, σταθερή διαχρονικά δράση του ΚΚΕ για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα και τις πρωτοβουλίες του που αναδεικνύουν και κρατάνε στην επικαιρότητα αυτό το δίκαιο αίτημα του Ελληνικού λαού.

Όλοι οι Αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι Απόγονοι και Φίλοι της Αντίστασης, οι μαχητές του ΔΣΕ, οι Επαναπατρισμένοι πολιτικοί Πρόσφυγες και οι οικογένειές τους
συσπειρωμένοι στην οργάνωσή τους, την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων, μέχρι την οριστική δικαίωση του λαού μας!

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, καλεί σήμερα την κυβέρνηση όπως έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το γερμανικό κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση -απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων-επανορθώσεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ