Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΜΟΧΛΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η ομιλία της Στέλλας Μπίζιου στο συνέδριο της ΝΔ

«Για τη Νέα Δημοκρατία, η αναγέννηση και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα υπήρξε προεκλογική δέσμευση και πολιτική προτεραιότητα και προφανώς η επιλογή της αυτή δικαιώθηκε αφού ο πρωτογενής τομέας αποτέλεσε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης έναν από τους ελάχιστους παραγωγικούς κλάδους που κατάφερε να συγκρατήσει τη δυναμική του και σε κάποιες περιπτώσεις να ενδυναμώσει την εξωστρέφειά του».

Τα παραπάνω σημείωσε από το βήμα του 14ου συνεδρίου της ΝΔ η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, η παρέμβαση της οποίας εστίασε στον πρωτογενή τομέα και στον ρόλο που αυτός μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στο μέλλον της χώρας.
«Η Λάρισα από τις μεγαλύτερες αγροτικές οικονομίες της χώρας έχει την υποχρέωση αλλά και τη δυναμική να είναι πρωτοπόρος αυτή της προσπάθειας.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσα από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης προσφέρει συνεχή επιμόρφωση σχετικά με τον αγροδιατροφικό τομέα και την Επιχειρηματικότητα και τα εργαλεία ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης για την παραγωγή και τον έλεγχο των τροφίμων, ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τα τοπικά επιμελητήρια υποστηρίζει το αγροδιατροφικό οικοσύστημα, τον πρωτογενή τομέα, τον κλάδο της μεταποίησης και του εμπορίου αγροτικών προϊόντων με την χρηματοδοτική συμμετοχή της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και διασφαλίζοντας την διαχρονική παρουσία σε κορυφαίες διοργανώσεις, με πολύ χαμηλότερο κόστος για τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας. Κλιματική κρίση, γεωργία ακριβείας και κυκλική οικονομία είναι προκλήσεις που θα μας απασχολήσουν τις επόμενες δεκαετίες», σημείωσε με έμφαση η κα Μπίζιου.

«Σημαντικότερες παγκόσμιες τάσεις, που θα επηρεάσουν στο μέλλον την Αγροδιατροφή στο σύνολό της, θεωρούνται οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι νέες περιβαλλοντικές συνθήκες. Ενώ ως κυρίαρχα επιχειρηματικά μοντέλα, που θα αναδυθούν στην ελληνική αγορά στο μέλλον, και θα επηρεάσουν την Αγροδιατροφή, αναδεικνύονται το ηλεκτρονικό εμπόριο και η ανάπτυξη της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας», επεσήμανε η Λαρισαία βουλευτής.

«Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για τα επόμενα χρόνια, αναδεικνύει την υλοποίηση επενδύσεων για τον εκσυχρονισμό των παραγωγικών μονάδων. Η γεωργική εκμετάλλευση του μέλλοντος θα αξιοποιεί την ψηφιακή καινοτομία, και θα δημιουργεί δυνατότητες, που θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους, στην αξιοποίηση νέων πόρων και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Αγροδιατροφικού τομέα. Μέσα στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται και καθορίζουν το αγροδιατροφικό οικοσύστημα του μέλλοντος, έχουν βρει το χώρο να ανθίσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής και αυτή τη στιγμή καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση, από άποψη πληθυσμού, στο Εθνικό Μητρώο – Elevate Greece, ο δε στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να συνδεθεί, πιο αποτελεσματικά, η γεωργική οικονομία και η παραγωγή με την έρευνα και την επιχειρηματικότητα, σε συνδυασμό με τη χρήση των νέων καινοτόμων τεχνολογιών, διότι αυτές θα αποτελέσουν το κλειδί στην επαναπροσέγγιση της αγροτικής εκμετάλλευσης και επιχειρηματικότητας», υποστήριξε η κα Μπίζιου.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι να μεταφερθεί η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αγροδιατροφής εκτός αστικών κέντρων και να ενισχυθούν αυτές που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια. Οι νέοι αποτελούν το δυναμικότερο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού του πρωτογενούς τομέα και στόχος της κυβέρνησης είναι όλο και περισσότεροι νέοι να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα από επιλογή και όχι από ανάγκη επιβίωσης.

Ήδη το τρέχον πρόγραμμα Νέων Αγροτών έχει προϋπολογισμό 420 εκατ. ευρώ, περίπου 120 εκατ. ευρώ περισσότερα από το προηγούμενο και ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί αποδεικνύει ότι όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Στο καινούργιο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθούν 12.500 – 13.000 νέοι αγρότες και θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδότησης, από 17.000 ευρώ σε 35.000 ευρώ», τόνισε η κα. Μπίζιου.

Παραγωγή, έρευνα, επιχειρηματικότητα και καινοτόμες τεχνολογίες σε συνδυασμό με το ανθρώπινο δυναμικό και αιχμή του δόρατος τους νέους είναι τα εργαλεία για την αναβάθμιση και εξέλιξη του συνολικού οικοσυστήματος του πρωτογενούς τομέα, ώστε να καταστεί πρωταγωνιστής στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο. Για να πετύχουμε την ανανέωση του αγροτικού παραγωγικού δυναμικού παρέχουμε φορολογικά κίνητρα, εκσυγχρονίζουμε τις παραγωγικές μεθόδους, δίνουμε βάρος στην συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση των νέων αγροτών, απλοποιούμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Όμως ο προβληματισμός είναι διαρκής και διαρκής είναι και ο διάλογος με τους τοπικούς φορείς, τα επιμελητήρια τους συνεταιρισμούς και τους νέους ανθρώπους είτε ασχολούνται ήδη είτε εξετάζουν την προοπτική της επαγγελματικής ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα.

Οφείλουμε, αν πραγματικά θέλουμε ο αγροδιατροφικός μας τομέας να καταστεί ισχυρός, βιώσιμος και ανταγωνιστικός να εξαντλήσουμε τις δράσεις προσέλκυσης νεών ανθρώπων.

• Φορολογικά κίνητρα για την ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση

• Διευκολύνσεις στο στάδιο ίδρυσης και αδειοδότησης

• Μειωμένη φορολογία για τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής ενασχόλησης

• Μοριοδότηση των νέων αγροτών που επιθυμούν να παρακολουθήσουν σχετικές σπουδές

• Και φυσικά υποδομές που θα διασφαλίζουν το μάξιμουμ της απόδοσης του νέου που επενδύει στον πρωτογενή τομέα», κατέληξε η Λαρισαία πολιτικός.

Η ύπαιθρος είναι ο μελλοντικός πρωταγωνιστής της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ