ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΚΤΙΚΗ

Μήνυμα Προέδρου ΣΘΕΒ κ. Γ. Ρουπακιά για την Ημέρα της Ευρώπης

Στις 9 Μάϊου γιορτάζουμε το όραμα των Ευρωπαίων για ειρήνη και ενότητα. Ένα όραμα που πραγματώνεται μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη φετινή επέτειο, η διεθνής πραγματικότητα μας φέρνει αντιμέτωπους για μια ακόμα φορά με προκλήσεις και κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την Ευρώπη ως σύνολο και ως κάθε χώρα ξεχωριστά.

Η Ευρώπη εξέρχεται σταδιακά από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έπληξε όλο το πλανήτη τόσο σε ανθρώπινο όσο και οικονομικό επίπεδο, και βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πόλεμο μέσα στη καρδιά της που έχει προκαλέσει μια τεράστια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δοκιμάζονται τα αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως θεσμός και ως ρυθμιστικός παράγοντας ειρήνης και ευημερίας για όλους τους πολίτες της.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας αντιμετωπίζεται από μια πρωτοφανή πολιτική ενότητα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που αντανακλά και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της ως Θεσμού, αλλά και όλων των κρατών μελών της απέναντι στη Δημοκρατία, τη Διεθνή Νομιμότητα, την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, που αποτελούν και τις βασικές ιδρυτικές αρχές της.

Ωστόσο είναι επιτακτικό, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής, της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης να οδηγήσει πέραν της πολιτικής ταύτισης και σε μια οικονομική με κοινά μέτρα αντιμετώπισης των ενεργειακών ανατιμήσεων και των υπόλοιπων πληθωριστικών τάσεων, οι οποίες απειλούν άμεσα τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και την κάθε ευρωπαϊκή οικογένεια ξεχωριστά.

Η ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στις ανθρωπιστικές και οικονομικές συνέπειες του πολέμου οφείλει να είναι ακριβής και αποτελεσματική, ώστε να επιβεβαιώσει την αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας που πρέπει να έχουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στο όραμα της Ευρώπης και να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα στη συνείδηση των μελών της.

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θέλουμε μια Ευρώπη πιο δυνατή και συνεκτική, που θέτει τη διεθνή ατζέντα και ηγείται στα θέματα της καινοτομίας, της ψηφιακής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, λειτουργεί αποτελεσματικά και παράγει μέρισμα ευημερίας για όλους τους πολίτες της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ