ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΟΣΜΟΥ – ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

ΓΡΑΦΕΙ Η Ευαγγελία Τασιούλα, Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού (ΑΣΠΑΙΤΕ), Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Ο ρόλος του συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού είναι όχι απλώς να βοηθήσει τα παιδιά να επιλέξουν ένα επάγγελμα αλλά να τους αναδείξει τι επιλογές έχουν, τι τους ταιριάζει.

Τι σημαίνει επιλέγω επάγγελμα

• Ανακαλύπτω τον εαυτό μου

• Τι θέλω, που μπορώ να φτάσω

• Ποια είναι η προσωπικότητά, οι κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, τα ταλέντα, οι δεξιότητες μου

• Κίνητρα, αξίες

΄Ενας πιστοποιημένος σύμβουλος έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να μπορέσει να βοηθήσει ένα παιδί στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνω ένα test;

Ένας μαθητής μπορεί να διερευνήσει τις επιλογές του από την Τρίτη γυμνασίου. Στην ηλικία αυτή δεν αποφασίζει για το επάγγελμα που θα κάνει αλλά για τις σπουδές αφού έχει μπροστά του ακόμα τρία χρόνια στο σχολείο. Ακούμε πολλές φορές ότι ‘είμαι καλός σε όλα’ και δεν ξέρω τι κατεύθυνση να πάρω στο λύκειο ή μου αρέσει το φυσικό αλλά και η πληροφορική . Μέσα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό το παιδί θα δει αρχικά ποια είναι η δυνατότητα του στα μαθήματα, έτσι θα ορίσει την σωστή κατεύθυνση για αρχή.

Στις επόμενες τάξεις θα πρέπει να επιλέξει το σωστό πεδίο και στο τέλος να κάνει ένα σωστό μηχανογραφικό. Είναι πολύ άσχημο στη εποχή των φροντιστηρίων οι γονείς να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για την ενίσχυση των μαθημάτων και στην Τρίτη λυκείου να ανακαλύπτουν ότι είναι στην λάθος κατεύθυνση ή ότι τελικά καταλαβαίνουν ότι αυτό που θέλουν να σπουδάσουν είναι σε άλλο πεδίο.

Σημαντικοί για το παιδί είναι οι άνθρωποι που το επηρεάζουν σωστά και μπορούν να το βοηθήσουν με βάση τα θέλω του και όχι τα δικά τους όνειρα. Δεν περισσεύει ο χρόνος για πειραματισμούς στο διάβασμα ούτε στο ξόδεμα χρημάτων γι αυτό απαιτείται υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον και να μην υποτιμάμε τα παιδιά μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ