ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς κατέθεσε ο Β. Κόκκαλης

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην κατασκευή και λειτουργία του έργου «Παράκαμψη Αμπελώνα», καταγγέλλει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Το έργο της κατασκευής και λειτουργίας «Παράκαμψη Αμπελώνα» στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας έχει  δρομολογηθεί από το 2009 αλλά δυστυχώς έως και το 2015  παρέμενε στάσιμο. Το 2015 με πρωτοβουλίες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής δρομολογήθηκαν ενέργειες και υλοποιήθηκαν διαδικασίες για την εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων των αρμόδιων Υπηρεσιών προκειμένου να καταστεί δυνατή η έναρξη των εργασιών και πραγματοποίηση του έργου. Υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις έγκρισης με τα προβλεπόμενα από το Νόμο δικαιολογητικά τόσο προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δασαρχείου της Λάρισας για την έγκριση ως μη δασικού χαρακτήρα έκταση όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την έγκριση  της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι γνωμοδοτήσεις των Υπηρεσιών ολοκληρώθηκαν με πλέον πρόσφατη την  Απόφαση «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Παράκαμψη Αμπελώνα» στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας.» η οποία εκδόθηκε στις 13/01/2021 (Αριθ.πρωτ.:5984, ΑΔΑ: ΨΟ5ΔΟΡ10-ΩΤ9).

Για το ανωτέρω έργο προβλέπεται η κατασκευή (νότια) οδού παράκαμψης της πόλης του Αμπελώνα, Δήμου Τυρνάβου ώστε να διασταυρώνει η νέα οδός στη συγκεκριμένη θέση (δυτικά του Αμπελώνα) επί της υφιστάμενης Εθνικής Οδού «Γυρτώνη-Τύρναβος», ενώ το άλλο άκρο της συνδέεται πάλι στην ίδια οδό στη θέση διασταύρωσης αυτής με την οδό «Βρυότοπος-Ροδιά» με διαμόρφωση αντίστοιχων ισόπεδων κόμβων κυκλικής κίνησης, μήκους 9,6 km, τυπικής διατομής «γ2», με πλάτος κυκλοφορίας 7,5 km.

Οι προτεινόμενες εργασίες κατασκευής της εν λόγω οδού αναπτύσσονται σε συνολικό μήκος, περίπου, 9,6 km και απαιτούν την κατασκευή και λειτουργία έξι (6) ισόπεδων κόμβων κυκλικής κίνησης και δεκατεσσάρων (14) ισόπεδων κόμβων μορφής διασταύρωσης ή συμβολής.

Επιπλέον, στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή ισόπεδου κόμβου κυκλικής κίνησης με αναδιαμόρφωση του υφιστάμενου κόμβου διασταύρωσης μεταξύ της Εθνικής Οδού «Γυρτώνη- Τύρναβος» και της οδού «Αμπελώνας-Δελέρια».

Από  την περιγραφή του έργου γίνεται αντιληπτή η σπουδαιότητα του και κατά συνέπεια η επιβεβλημένη ανάγκη άμεσης υλοποίησης του.

Επειδή αποτελεί αδιαμφισβήτητη και κοινή διαπίστωση όλων των αρμοδίων αρχών  ότι απαιτείται η αναβάθμιση του οδικού δικτύου της περιοχής.

Επειδή απαιτείται  η υλοποίηση των προβλεπόμενων  παρεμβάσεων για την παροχή ασφάλειας στις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής.

Επειδή το έργο θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της περιοχής και θα διευκολύνει σημαντικά τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων.

Επειδή αποτελεί ένα έργο ύψιστης αναγκαιότητας για την ουσιαστική αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της.

Επειδή οι διαδικασίες έναρξης και ολοκλήρωσης του χαρακτηρίζονται από αδικαιολόγητη και σημαντική καθυστέρηση.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη χρηματοδότηση του και ολοκλήρωση του έργου;
  2. Προτίθενται να εντάξουν την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Παράκαμψη Αμπελώνα» στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας» στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ